ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ще ближче до НАТО: про стандартизацію у речовому забезпеченні війська

Інфографіка Новини Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 4 хв. 22 Березня 2021, 12:48

Для чого війську потрібна стандартизація, скільки натовських стандартів вже імплементували? Про все це читайте в АрміяІnform.

Розроблення й затвердження військової форми одягу та загальних вимог до знаків розрізнення військовослужбовців усіх силових відомств у Міністерстві оборони України проводить Головне управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України (ГУРСМЗ).

Довідково. Стандартизація — це діяльність, що полягає в установленні положень для загального й неодноразового використання щодо наявних чи потенційних завдань і спрямована на досягнення оптимального ступеня впорядкованості в певній галузі. В нашому випадку — у військовій сфері в речовому забезпеченні.
 

Постійно працює над темою наближення нашого військового забезпечення до стандартів НАТО в ГУРСМЗ відділ стандартизації речового майна, фахівці якого проводять роботу з уніфікації методів перевірки та критеріїв оцінювання відповідності показників якості військової форми одягу. Суть цієї діяльності — переформатування речового забезпечення військовослужбовців ЗСУ від застарілих норм і стандартів до сучасних інноваційних підходів шляхом впровадження стандартів Альянсу за напрямом речового забезпечення.

  — З 2015 року розроблено 272 технічні специфікації (технічні умови) на предмети військової форми одягу (польова, повсякденна, спеціальна, спорядження, засоби індивідуального захисту тощо) й матеріали для їхнього пошиття, — розповідає начальник управління розвитку речового майна ГУРСМЗ підполковник Віталій Рябов.

За результатами участі у засіданнях Експертних груп Агентства з питань Матеріальної стандартизації (ЕГ 28 «Camouflage» та ЕГ 29 «Military Clothes») імплементовано як національні понад 60 міжнародних і європейських стандартів, які застосовують у технічних специфікаціях Міноборони України на предмети для речового забезпечення.

— Відповідно до Програми Міністерства оборони України з військової стандартизації на 2019–2021 роки, відділ стандартизації речового майна за поточні 12 місяців запровадив 4 військові стандарти Міністерства оборони України шляхом імплементації міжнародних стандартів НАТО, — зазначає підполковник Віталій Рябов.

Назва стандарту НАТО:

STANAG 2138 PCS (Ed. 4) Troop Trial Principles and Procedures — Combat Clothing and Personal Equipment («Принципи та процедури випробувань бойового обмундирування та індивідуального спорядження в польових умовах»)

Назва стандарту НАТО:

STANAG 2920 Ed.3 / AEP 2920 Ed. A Ver.2, Classification of Personal Armour. Procedure for the Evaluation and Classification of Personal Armour. Bullet and Fragmentation Threats, IDT («Призначення класу захисту та процедура з оцінювання персональних засобів бронезахисту. Балістичний та протиосколковий захист»)

 

Назва стандарту НАТО:

STANREC 2911 Ed.3 /AEP 2911 Ed. A ‒ Design Criteria for Body Armour Carriage Systems, IDT («Критерії дизайну бронежилета модульного»)

Назва стандарту НАТО:

STANAG 2902 Ed.3 / AEP-2902 Ed.A ‒ Non-ballistic Test Methods and Evaluation Criteria for Combat Helmets, IDT («Небалістичні методи випробувань та критерії оцінювання бойових шоломів»)

У Каталозі військових стандартів Міністерства оборони України напрямок речового забезпечення посідає третє місце за загальною кількістю запроваджених стандартів НАТО. Загалом кількість військових стандартів — 19 за напрямком речового забезпечення.

Результат запровадження стандартів Альянсу та міжнародних стандартів на практиці відображаються у розроблених технічних специфікаціях оборонного відомства й надалі спонукають випробувальні лабораторії України, зокрема випробувальну лабораторію Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, розвивати матеріально-технічну базу для проведення випробувань предметів за новими сучасними методиками та процедурами випробування. Результатом цього ланцюга є прийняття нових зразків військової форми одягу на забезпечення Збройних Сил України.

Необхідно зазначити, що Альянс визнає Україну як потенційного кандидата на вступ в Організацію й надає практичну допомогу у здійсненні реформ для наближення до її стандартів, досягнення яких є передумовою для набуття членства в НАТО. Тому саме стандартизація є ключовою формулою для успішної взаємодії між союзниками й потенційними партнерами Альянсу. І цей принцип підтверджено виступом заступника генерального секретаря НАТО Мірчі Джоане з нагоди 70-річчя стандартизації в Альянсі: «Нам потрібні загальні стандарти й загальні способи спільної роботи. Стандартизація є частиною ДНК НАТО, а також частиною нашого бренду, частиною нашої сили, частиною нашої ідентичності».

За матеріалами Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних Сил України підготував Сергій Місюра.

Читайте нас у Facebook
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-радіотелефоніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

розвідник, висока заробітна плата

від 25000 до 130000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Навідник

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Головний сержант-командир установки в/ч А2800

від 23000 до 50000 грн

Радісне, Одеська область

Гранатометник стрілецької роти

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Інженер-механік

від 16000 до 19000 грн

Львів

4762 військове представництво МОУ