ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Курсанти столичного військового вишу проводять тренінги іноземними мовами

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 5 Березня 2021, 13:33
Курсанти Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка

У Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка курсанти вже застосовують знання англійської на практиці. Професор кафедри військової психології та педагогіки Андрій Кучерявий і його курсанти розповіли кореспонденту АрміяInform, що майбутні військові психологи й політологи із задоволенням проводять власні тренінги не лише українською, а й англійською, німецькою і французькою мовами.

Андрій Олександрович викладає курс загальної та військової педагогіки для курсантів за різним спеціальностям, адже немає фаху «військовий педагог», але ґрунтовних педагогічних знань потребують, наприклад, військові психологи чи курсанти-політологи — майбутні фахівці з морально-психологічного забезпечення. Перші, за допомогою педагогічних навичок ефективніше навчають спеціальним психологічним прийомам, другі — проводять різні заняття, лекції.

Професора приємно вразила група курсантів-політологів, які минулої осені під час практичних занять проводили власні лекції іноземною.

— Після теоретичної частини про методи, закони, принципи навчання у виші проводять практичні заняття, — розповідає Андрій Кучерявий. — Курсанти на тренінгах навчаються керувати групою: давати завдання, спостерігати за їхнім виконанням, оцінювати результати. Коли підійшов час лекції, я запропонував курсантам провести їх англійською. Несподівано погодилися спробувати дві третини групи політологів.

Курсанти не лише проводять заняття іноземною, а й беруть участь в обговореннях, дискусіях.

— У більшості дуже високий рівень володіння англійською мовою, — каже професор. — Я частіше вже на власних лекціях використовую англомовні матеріали, і курсанти їх чудово сприймають.

Другокурсники ВІКНУ Михайло Ящук (ліворуч) та Богдан Степчук навчаються за спеціальністю «воєнна політологія»

— Це було надзвичайно цікаво для нас як майбутніх офіцерів, — ділиться враженнями другокурсник Михайло Ящук. — Так ти стаєш упевненішим, що допомагає навчати інших, донести їм щось нове, корисне. Ми спробували проводити лекції англійською, і це чудовий досвід, який знадобиться у роботі на міжнародному рівні.

«Добре того навчати, хто все хоче знати»

Професор Кучерявий говорить, що спочатку курсанти боязко й із хвилюванням реагують на перспективу англомовної практики. Але потім у «боротьбі мотивів» перемагає бажання набути нового досвіду.

— У групі є дві дівчини, які вивчали німецьку і французьку, — розповідає Андрій Олександрович. — І ось, замість того, щоб посилатися на незнання англійської, вони запропонували проводити лекції іншими мовами — хочуть себе випробувати, а не тільки спостерігати за товаришами.

Андрій Кучерявий із задоволенням спостерігає, як курсанти навіть критикують один одного за якість англійської.

— Це приємно і значить, що вони взялися за справу серйозно, тож ми обрали для них правильну вправу.

Для чого психологам англійська?

Кучерявий говорить, що проведення занять англійською — не вимога, а, скоріше, особистий розвиток, який рано чи пізно стане у пригоді.

— Військовий психолог в Україні — унікальна людина, — говорить професор. — Він має досвід надання психологічної допомоги військовим після чи, так би мовити, у процесі воєнних операцій.

Андрій Кучерявий зауважує: на Заході багато військових психологів, але немає війни.

— Там військові психологи займаються по книжках: на їхнє щастя, вони не бачили справжньої воєнного життя, військової служби з бойовими діями. А наші мають такий досвід, бачили на власні очі наслідки декомпресії.

За словами Андрія Олександровича, саме тут згодиться володіння англійською, адже наших військових психологів-практиків іноземні колеги із задоволенням запрошують ділитися досвідом.

— У 2017-му я був на конференції «Психологічні аспекти війни» у Кракові, куди запросили психологів з Одеси, Харкова, Києва, — розповідає Андрій Кучерявий. — Їхні натовські військові психологи слухали з розкритими ротами. Бо у них доволі книжні знання, а у нас — з життя. Запрошені на ту конференцію їхні студенти ставили багато практичних запитань про досвід війни, бо ніде вони таке не почують і не дізнаються.

За словами курсанта-політолога Богдана Степчука, він із товаришами прагнуть взяти участь у реформуванні ЗСУ. Кожен свідомий військовослужбовець, надто офіцер, бажає, аби наша армія стала схожою на найкращі армії наших західних партнерів: США, ФРН, Франції, Великої Британії.

— Нам не слід забувати, наскільки важливим у військовому співробітництві є знання англійської військовими, — каже Богдан. — Ми отримали чудову змогу практичними навичками відточити знання англійської на лекціях і тренінгах. Це було не тільки цікаво, а й корисно.

Юні курсанти й досвідчені солдати

Загалом досвід практичних занять, стажування, тренінгів у курсантів ВІКНУ імені Тараса Шевченка постійно зростає — до випуску практична складова становить ледь не п’яту частину навчальних годин.

Як приклад, Андрій Олександрович наводить практику другого курсу, які восени здобули неабиякий педагогічний досвід, читаючи лекції солдатам.

— Хто читав строковикам, тим було трохи легше, — каже професор Кучерявий. — Але в роботі з контрактниками, дорослими досвідченими «дядьками», 18-річним хлопцям було складніше.

Проте, за словами військового викладача, попри деякий дискомфорт, солдати нерідко поводилися з курсантами як доброзичливі старші товариші. Доповнювали лекції власною інформацією про зброю, її застосування, інші речі, про які майбутні офіцери ще просто не могли знати.

Професор Андрій Кучерявий на кафедрі біля стенда «Практичний досвід військових психологів. Почути, підтримати, допомогти»

Професор Кучерявий вважає: практичний досвід, який дають військові виші, надзвичайно корисний. Молоді хлопці й дівчата, які ще не зовсім усвідомлюють важливість педагогіки, бачать, що це «справжня», актуальна наука, здобувають мотивацію для її ретельного вивчення.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Державний оператор тилу розпочав закупівлю зимового одягу для ЗСУ

Державний оператор тилу розпочав закупівлю зимового одягу для ЗСУ

Державний оператор тилу оголосив перші тендери на закупівлю зимового одягу для Збройних Сил України.

Україна поглиблює гендерну інтеграцію в армії на основі найкращих західних практик — Міноборони

Україна поглиблює гендерну інтеграцію в армії на основі найкращих західних практик — Міноборони

Основою для реалізації гендерної політики у Збройних Силах України є використання західного досвіду та співпраця з країнами НАТО.

Музиканту, який публічно підтримав російське вторгнення, повідомлено про підозру

Музиканту, який публічно підтримав російське вторгнення, повідомлено про підозру

Колишній український, а нині російській музикант, лідер відомого поп-рок-гурту, який є уродженцем України, має російське громадянство.

На сході росіяни намагаються отримати перевагу за допомогою КАБів

На сході росіяни намагаються отримати перевагу за допомогою КАБів

Щодня ворог скидає на східній ділянці фронту по 20-30 керованих авіаційних бомб.

У НАТО оцінили прогрес України в реформуванні системи оборонних закупівель

У НАТО оцінили прогрес України в реформуванні системи оборонних закупівель

Україні вдалося провести низку важливих змін у системі оборонних закупівель, які, зокрема, допомогли і в забезпеченні військ під час російської агресії.

Інформатору, який наводив російські ракети і дрони на Дніпро, загрожує до 12 років тюрми

Інформатору, який наводив російські ракети і дрони на Дніпро, загрожує до 12 років тюрми

Служба безпеки України затримала ще одного російського інформатора рф, який наводив ворожі ракети і дрони на Дніпро.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кременчук

Старобільський РТЦК та СП

Старший механік автомобільної роти

від 21000 до 23000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Водій-електрик, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Хмельницький, Хмельницька область

Радіотелефоніст-зв’язківець

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Водій

Київ

Військова частина А7039