ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Правило трьох пакетів», або Як правильно транспортувати травматично ампутовані кінцівки

Військова медицина Лайфхак Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 27 Лютого 2021, 11:34

25 лютого гостем чергового випуску «Ранкової кави» на військовій радіостанції Армія FM був лікар Валерій Халдай— ортопед-травматолог, мікрохірург.

На жаль, питання першої допомоги та евакуації пацієнтів із відчленуванням сегментів тіла супроводжується помилками навіть досвідчених медиків. При цьому в ситуацію з травматичною ампутацією може потрапити кожен із нас: «Це може бути ДТП, терористичний акт, вибухи, нещасний випадок на виробництві, — говорить Валерій Халдай. — І кожен має знати хоча б елементарне, що робити в таких складних ситуаціях».

Лікар вищої категорії Валерій Вікторович Халдай працює в галузі реконструктивно-пластичної хірургії, мікрохірургії та хірургії кисті.

ЩО РОБИТИ У ВИПАДКУ ВАЖКИХ ПАЦІЄНТІВ З АМПУТАЦІЄЮ

По-перше, впевнитися у безпеці не лише травмованого, а й того, хто надає допомогу.

— Якщо це теракт, то вибухи можуть повторитися, — звертає увагу лікар. — Якщо це ДТП, то люди перебувають на проїжджій частині тощо. Наприклад, в літаку у випадку розгерметизації кисневу маску спочатку ми надягаємо на себе, бо, знепритомнівши самі, ми вже не зможемо допомогти комусь іншому.

Другий крок — потрібно зупинити кровотечу.

— Відриви кінцівок, відчленування зазвичай призводять до великої крововтрати й критичної кровотечі, — попереджає хірург.

Для зупинення крові на кінцівках накладають турнікет, джгут із автомобільної медичної аптечки, імпровізовані джгути-закрутки.

— Навіть туга тампонада рани сприяє порятунку людського життя, допомагає постраждалому дочекатися приїзду медичної бригади «швидкої» або бути доставленим до найближчого медичного закладу, — розповідає лікар.

Тампонада — це введення в рану ватних або марлевих тампонів чи тканин людини, тварин задля зупинки кровотечі.

Обов’язково слід зв’язатися зі швидкою меддопомогою — номер телефону 103. За важких травм, при відчленуванні кінцівок час іде іноді не на години, а на хвилини.

— Зволікати в жодному разі не можна! — попереджає Валерій Халдай. — Хтось надає допомогу, а хтось — викликає «швидку» і слухає рекомендації диспетчера.

Зазвичай диспетчери — теж лікарі, які можуть у телефонному режимі скоординувати дії людей, які надають допомогу постраждалому.

ЯК ПРАВИЛЬНО ТРАНСПОРТУВАТИ ВІДЧЛЕНОВАНІ СЕГМЕНТИ КІНЦІВОК

Оптимальна температура, в яку поміщають відчленовані сегменти тіла, — +4°C. В ідеалі сегменти транспортують до медичного закладу у спеціальних контейнерах, але за їхньої відсутності використовуємо «правило трьох пакетів».

— Воно просто запам’ятовується, виконується теж нескладно, — говорить лікар. — Але ці речі можуть врятувати життя чи кінцівки людей.

Фото: Київська обласна клінічна лікарня

«Правило трьох пакетів»

Відчленований сегмент, відірвану руку, ногу слід покласти у простий чистий поліетиленовий пакет, які завжди знайдуться в сумці чи в авто. Кладемо сегмент тіла у цей пакет, який герметично зав’язуємо.

Потім перший пакет поміщаємо у другий — з будь-якою чистою водою.

Наступний крок — ці два пакети поміщаємо в третій — з льодом.

— Лід можна замінити підручними засобами, які дозволять охолодити фрагмент, — пояснює Валерій Халдай. — Заморожене м’ясо, морозиво, холодоагенти, все що є під рукою.

«Правило трьох пакетів» важливе, щоб виключити прямий контакт ампутованого сегмента з льодом. Його потрібно абсолютно уникати, адже такий контакт призводить до обмороження і до неможливості пришити сегмент.

— Це трохи складно звучить, — заспокоює лікар. — Але, в принципі, це нескладно зробити в реальних умовах.

Хірург зауважує: якщо немає навіть пакетів, води і льоду, то оптимальний варіант транспортування — просто загорнути відчленований сегмент у чисту тканину.

— Люди чули, що ампутовані кінцівки слід транспортувати в охолодженому вигляді, але не знають, як, — говорить мікрохірург. — Найчастіше, що приходить в голову, це обкласти льодом. Цього не можна робити в жодному випадку!

Отже: упевнюємося в небезпеці, зупиняємо кровотечу, використовуємо «правило трьох пакетів» або просто чисту тканину…

— Далі включаємося ми, — каже Валерій Халдай. — Працює бригада мікрохірургів. І, в принципі, шанси, що кінцівку можна пришити, якщо все правильно зроблено, досить високі.

Читайте також: Військові хірурги та анестезіологи: яким видався 2020 рік?

Підготував Олександр Козубенко

Читайте нас у Facebook
Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Наразі число загиблих зросло до 9 через російську атаку по Дніпропетровщині — у лікарні померла поранена дитина.

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кам'янське

Старобільський РТЦК та СП

медбрат/медсестра 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Водій-механік евакуаційного відділення

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Кулеметник в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Начальник служби охорони державної таємниці

від 25000 до 30000 грн

Кропивницький

Військова частина А4607

Оператор систем РЕБ | Військовослужбовець

від 22000 до 120000 грн

Одеса

Військова частина А0528