ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чи легко військовому «достукатись» до адвокатів «вищої ліги»?

Армія і суспільство Важливо Консультації
Прочитаєте за: 4 хв. 27 Лютого 2021, 12:10

Багато кого з військовослужбовців бентежить термін «безоплатна вторинна правова допомога». А саме – через слово «вторинна», яке асоціюється з якоюсь другорядністю. Насправді ж, менш вагомою є якраз так звана первинна допомога, яка передбачає лише юридичну консультацію та, як максимум, складання скарг і заяв.

Про деякі нюанси у цих питаннях та якість надання «вторинних» юридичних послуг АрміяInform спілкувалася з представником Головного управління Військової служби правопорядку ЗСУ Володимиром Потаповим.

Довідково.

Безоплатна вторинна правова допомога – вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу до правосуддя, й включає такі види правових послуг, як юридичний захист, представництво інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах та інших державних органах, органах місцевого самоврядування. Здійснюють таку допомогу спеціальні регіональні й територіальні центри, адреси яких легко знайти в Інтернеті.

– Володимире Валерійовичу, нещодавно я сам у цивільній справі став клієнтом Центру безоплатної вторинної правової допомоги. До війни займався бізнесом, співпрацював із десятками юристів різного ґатунку. Й, чесно кажучи, був приємно вражений блискучою роботою фахівців Центру та рівнем їхньої професійності. Чи очікує те ж саме на будь-якого військовика, і з яких питань?

– Звання та посади у цьому випадку не мають жодного значення. Якщо ваші громадянські права грубо потоптані, або ж ви самі невільно скоїли правопорушення, такі центри стануть на ваш захист автоматично. Вам, залежно від кваліфікації справи, підберуть адвоката, який спеціалізується на потрібному юридичному напрямку. У цьому полягає родзинка роботи центрів: вам допомагатимуть дійсно найкращі спеціалісти у конкретній юридичній проблематиці.

– Чи мають тут військовослужбовці якісь особливі преференції?

– Переважно вони стосуються учасників та ветеранів бойових дій, але не тільки. Особливо, якщо будь-якого військовиказ якихось причин затримала поліція. Згідно з чинним законодавством, при затриманні військовослужбовців, як особливої категорії громадян, оперативний черговий поліцейського підрозділу має негайно повідомити про таке територіальний центр безоплатної вторинної юридичної допомоги, орган Військової служби правопорядку або ж, за можливості, і командира військової частини.

Військовослужбовці при затриманні їх поліцією мають повне юридичне право не давати свідчень і не підписувати жодних паперів, доки їм не нададуть адвоката

Як правило, мало хто із затриманих обізнанийу тому, яким чином має фіксуватися ваш привід у відділок, та навіщо це робиться. Або ж про те, скільки, яким чином та у чиїй присутності складається на вас протоколів, хто і як саме має право на ваш особистий обшук, огляд, вилучення ваших речей? Скільки часу і у яких випадках вас мають право утримувати у відділку?

Відтак, військовослужбовці при затриманні мають повне юридичне право не давати свідчень, не підписувати жодних паперів, доки їм не нададуть адвоката. До речі, клопотання про негайне залучення до розв’язання вашої проблеми захисника варто окремо заявити самому, щойно вас доставили в поліцію.

Усе, що вам треба для цього зробити – звернутися з цим до оперативного чергового. Це важливо – у такий спосіб ви захистите себе від можливого правового свавілля. А потім – ані пари з вуст до прибуття адвоката, щоби, як кажуть, язик ваш не став вашим ворогом, та щоби вас не зробили без вини винуватим. Цим ви ще й полегшите роботу власному захиснику.

– Згідно зістаттею 263-йКодексу України про адміністративні правопорушення, адміністративне затримання особи, яка вчинила адмінправопорушення, може тривати не більш як три години. Чи завжди це так?

– Не завжди, бо у законодавстві існує певна колізія. КУпАП визначає, що адміністративне затримання може тривати не більше ніж три години. Проте, пункт 2 «Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою», затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 28 грудня 2011 року № 1363, регламентує прибуття адвоката упродовж 4-9 годин.

Обумовлено це об’єктивними причинами. Приміром, пункт 7 зазначеного вище Порядку зазначає, що «протягом першої години з моменту реєстрації повідомлення уповноважена службова особа регіонального центру проводить перевірку інформації про затримання особи та визначає адвоката для надання йому письмового доручення». Також враховують час на дорогу до місця утримання майбутнього підопічного й можливі надзвичайні обставини.

– І що тоді робити затриманому військовику у випадку, коли строк затримання сплив, а захисника все ще немає?

– Уявімо випадок: ви, як істинний воїн, вступилися за жінку, яку ображало троє нетверезих розбишаків. Вам для цього довелося вступити в бійку, й ви нанесли їм тілесні ушкодження, а панночка з переляку під сурдинку щезла. Що може статися далі? Усіх затримає поліція. Тепер ваш голос – проти трьох побрехеньок «постраждалих». Свідків нема, попереду – суд…

Гадаю, варто почекати на захисника і дев’ять годин. Бо, як говорить Євангеліє, «відчиниться тому, хто стукає». А наша служба проконтролює, щоби нормальному військовослужбовцю дійсно «відчинилося».

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Артилерист (за контрактом, ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Водій-електрик

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Стрілець-санітар

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Оператор БпЛА квадракоптерного типу

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область

Стpілець-регулювальник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328