ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Число тих, кого врятував «Барт», давно перевалило за сотню

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 24 Лютого 2021, 12:33

Літо 2016-го. Позиції поблизу Майорська. У кишені Максима, молодого хлопця із Луганщини, вчорашнього випускника медучилища, вперше оживає рація із криком «Трьохсотий!». Юний медик розуміє: «Ось воно, перше бойове хрещення…» Він ще не усвідомлює, із наскільки критичним випадком доведеться зіткнутись.

Поранений ― такий же, як він, молодий хлопець, із перебитими ногами, пневмотораксом, не може ні дихати, ні рухатись… Уламок влетів у легеню, пробив діафрагму, кишківник, застряг у хребті… Та часу на ступор чи якісь емоції немає. У підсвідомості луганчанина виринають поради старших колег, бувалих у боях медиків: «Забудь про жалість, біль, небезпеку. Завжди зберігай холодний розум»…

«Барт» закочує рукава і ― вперед! За мить пригадує усе, чому вчили на лекціях! Зупинка кровотечі, інфузії, підтримка… Попри безліч несумісних із життям травм, вдалось доставити пораненого до госпіталю у стабільному стані… Так випускник медучилища перетворився на справжнього бойового медика. Та на той момент він ледь усвідомлював, що це був лише початок…

Відтоді минуло багато часу. «Барт» і досі на передовій, змінив кілька підрозділів, перестав рахувати ротації, а число тих, кого врятував, давно перевалило за сотню…

– Пам’ятаю, як у серпні 2018-го довелося рятувати одразу вісім поранених. А ще осіб із 15 були з контузіями, четверо загинуло на місці… Із восьми поранених двоє – дуже важких, в уламках із маківки до п’ят. Того дня, як виїхав о п’ятій ранку на позицію біля Жолобка, коли там починався бій, так і повернувся після 14-ї… Голови підняти не міг. Вогонь – проливний, адже паралельно тривав запеклий бій. Ворог намагався прорватись, та нічого не вийшло. На щастя, більшість поранених не просто вижили, а й повернулись до строю! Потім ще й цигарки в знак подяки приносили! ― згадує «Барт».

Удома на Максима чекають батьки, молода наречена, але хлопець не планує залишати бойових побратимів.

― Здається, ще у 2015-му жодного уявлення про армію не мав, спокійно довчався в училищі. Прийшла повістка, далі ― мобілізація… Хто б міг подумати, що так затягне? Зізнаюсь чесно, вже за два тижні перебування на службі зрозумів, що моє місце саме тут, ― каже Максим.

Та й «айдарівці» «Барта» вже просто так не відпустять. Кажуть: такі фахівці – на вагу золота. До того ж із початку служби Максим не лише пройшов кілька курсів тактичної медицини, а й заочно вивчився на фізіотерапевта. Тож тепер не просто рятує життя, а й допомагає відновитись після поранень!

– У новій спеціальності повноцінно ще не працював, але за порадами побратими регулярно звертаються. Товаришу уламками посікло пальці, після того, як їх зшили, пальці нормально не функціонували. Розробив йому комплекс вправ, вже за місяць він відновив моторику. Тепер регулярно хизується й різні жести мені демонструє! ― говорить Максим.

За п’ять років на передовій «Барт» здобув такий досвід тактичної медицини, що вистачить на кілька дисертацій. Його вже важко налякати складністю поранення, та все ж медик сподівається, що рація із криком: «Трьохсотий!» більше не оживатиме…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир машини, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 23000 до 73000 грн

Болград, Одеська область

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

65 ОМБр

Електрик-дизеліст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Автоелектрик

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО