ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Каталог» – точка неповернення до анекдотичного «Дріб-16» чи кислого овочевого рагу…

Важливо Репортаж
Прочитаєте за: 8 хв. 19 Лютого 2021, 17:34

Ракетна бригада імені святої Варвари, що дислокується на Хмельниччині, вже давно харчується за Каталогом, а саме з літа 2017-го. Офіцери й контрактники про загальновійськову норму №1 пам’ятають і згадують про неї виключно негативно.

«А що там було доброго, – а нічого! Хліб з маслом, каша якась чи овочеве рагу, чай або компот із сухофруктів!..» – згадує роки з 1997 до 2017-го сержант Василь Мукомела, який на собі перевірив і знає всі «принади» харчування у війську, бо служить вже давно. – Тепер їмо так, як вдома не завжди є можливість!

Ракетна бригада «Свята Варвара» однією з перших у Збройних Силах перейшла на експериментальне харчування за Каталогом. І тамтешній начальник продовольчої служби пам’ятає і знає про всі нюанси, підводні течії, проблеми старої системи і відверто боїться (бо не варто) вертатися до старої норми №1.

– Наша бригада однією з перших у війську почала харчуватися за Каталогом продуктів. Сталося це у 2017 році, – пригадує начпрод бригади капітан Дмитро Новосьолов. – Ми стартували літом 2017-го. Багато ЗМІ тоді чекали проблем через перехід чи навпаки – голосних досягнень. Перехід у харчуванні вітчизняного війська, наближений до стандартів НАТО, викликав тоді величезний інтерес на регіональному та всеукраїнському рівні. За нами слідкували! – каже офіцер.

Страву перед вжитком перевіряють троє…

Перед тим, як страва потрапить на стіл до наших військовослужбовців, її перевіряють троє – я (черговий лікар), черговий офіцер частини і відповідальний офіцер управління бригади, – каже санінструктор медпункту бригади сержант Іван Фортов. – Раз на тиждень і комбриг особисто знімає пробу з приготованого обіду. Дивимось, чи є серветки, перець, сіль, чи чистий стіл. Так само перевіряємо овочевий, м’ясний, рибний цехи, чи немає там бруду й пилюки. З черговим частини перевіряємо якість їжі. Я – на смак, запах, органолептично, лабораторно. Запис у книзі контролю приготування їжі роблю. Доброякісно чи ні, та фіксую всі зауваження до їдальні в журналі обліку.

– А чи змінилися вимоги з початком пандемії? – запитую в лікаря.

Так, звісно. Перевіряю в їдальні проміжок між столами, який має становити півтора метра. За столом має сидіти один військовик. Входячи до їдальні, усі мають бути в масках, де роздають їжу – так само. Лиш коли до столу дійшов, можеш маску зняти. Є певні обмеження у кількості людей, які можуть водночас перебувати в їдальні, тому відпрацювали чіткий графік прийому їжі підрозділами.

-Хто харчується в їдальні впродовж доби? – запитую в начальника продовольчої служби.

Він каже, що у військовій частині понад 450 військових щодня харчуються обідом. Снідають і вечеряють десь пів сотні, це переважно контрактники та офіцери з-поміж добового наряду.

– Крім військовослужбовців бригади також годуємо одну з військових частин Сил спеціальних операцій. Їхній раціон нічим не відрізняється від нашого. Усі їдять смачно, корисно, поживно. Меню складається з обов’язкових і додаткових страв. Обов’язкові – перша страва, друга на вибір, м’ясна й салат на вибір. Додаткові – фрукти, овочі, йогурти, будь-яка м’ясна нарізка тощо, асортимент великий.

Офіцери, які проживають далеко за межами частини і не встигають за обідню перерву пообідати вдома, їдять в нашій їдальні. Для цього вони за добу (щонайменше) пишуть відповідний рапорт і ми включаємо їх до загальної кількості охочих. Вартість обіду – 32 гривні для офіцерів. Весь добовий наряд, включаючи офіцерів, і всі контрактники харчуються безплатно.

На добу раціон військовослужбовця становить 84,50 грн з урахуванням податку на додану вартість. Цих коштів недостатньо, відверто кажучи. Та порядком застосування Каталогу дозволено певну гнучкість у підході до планування харчування.

– А чи є вимоги до калорійності їжі, яку подають військовослужбовцям?

– Калорійність – від 3,5 до 6 тисяч кілокалорій. Ми чітко дотримуємось цих вимог та сезонних потреб людського організму у споживанні того чи іншого продукту. Начальник медслужби рекомендує у плануванні місячного меню включати певні продукти відповідно до асортименту Каталогу. Це дає можливість збалансувати раціон відповідно до сезону. Зимою – це апельсини, мандарини, ківі, яблука, влітку – полуниця, черешня, вишня, кавун, диня.

Завжди напоготові двотижневий запас

– Чи є якісь переваги в харчуванні за старою системою, коли військовослужбовці харчувались за загальновійськовою нормою №1?

– Якщо відверто, то будь-яких «плюсів» у колишній системі немає, якщо її порівнювати з нинішньою.

Маємо надсучасне холодильне обладнання зберігання продуктів, варильні системи для приготування їжі, сучасні мийки, інше устаткування.

При харчуванні за каталоговою системою я замовляю той асортимент і кількість продуктів, які вважаю за потрібне зберігати на складі й використовувати в організації безперебійного харчування. Не зважаючи на сезон і враховуючи перехідний запас на воєнний стан.

Ми у штаті тримаємо військових кухарів, які щодня вдосконалюють навички як у пункті постійної дислокації, так і в районі ООС. За системою аутсорсингу штатних кухарів не утримували. Відповідно – був певний ризик у браку підготовлених кухарів на випадок харчування в польових умовах чи в районі виконання бойових завдань А це дуже важлива складова бойової готовності військової частини.

– Як здійснюєте контроль якості наданих продуктів?

– Ми робимо замовлення певного переліку продуктів, їхньої кількості і якості. Попередня заявка подається за місяць, остаточна і уточнена – за сім діб. Фірма привозить продукти на склад. Водій насамперед на нашу вимогу пред’являє санітарний паспорт на авто, санітарну книжку. Далі перевіряють відповідні накладні, довідки, сертифікати і акти, які супроводжують ці продукти. Сертифікат якості, протокол дослідження з вказанням відповідності ДСТУ і придатність до вживання.

Якщо продукт не відповідає заявленим вимогам, його повертаємо постачальнику. Складаємо «Акт про порушення договірних зобов’язань». На каталоговій системі харчування ми з серпня 2017 року. Відтак, з серпня по грудень 2017-го склали 36 таких актів. У 2018–2019 рр. – 16 актів. Торік ми склали 39 таких реагувань. У фірми є 24 години для проведення заміни продукції (товару). Щороку фірми змінюються. Договір укладає Департамент держзакупівель через «Прозоро».

– А як в ООС організовується харчування, чи під час навчань або тренувань, коли підрозділи висуваються із ППД у заданий район?

– Планування так само відбувається через продслужбу бригади. Розкладка продуктів, місце і час постачання планую я і визначаю фірмі дату, час та місце. Так само за 7 робочих днів. Телефоном контактую з менеджером у певному регіоні України, вказую йому що, де і коли.

Звісно, бувають проблеми, переважно пов’язані зі строками, адже наказ з вищого штабу на переміщення визначених підрозділів часто надходить за добу чи дві. Та саме для таких випадків і створюємо відповідний двотижневий запас продуктів, про що я згадував. Запас має тривалий термін зберігання – заморожене м’ясо, риба, консервація, овочі та фрукти. А тоді вже і фірма: «Тут як тут»!

Наші кухарі ніколи не підведуть

– Ваші кухарі, хто вони?

– Наші кухарі – хлопці й дівчата, які ще до призову на військову службу за контрактом пройшли підготовку та навчання і мають відповідні дипломи про завершення профільних навчальних закладів. Браку в кухарях немає, всі посади укомплектовані. Усі вони в червні-липні 2017 року пройшли навчання на базі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Якщо прибувають нові, вони так само проходять через навчальний Центр у Старичах. Це всі командири відділень господарчого взводу. Крім того, раз на пів року вони проходять там фахову підготовку. Все серйозно і надійно.

– У районі проведення ООС хто працює?

– В ООС відряджаємо найкращих і найдосвідченіших 2-3 кухарів. Як правило, відправляємо з ними одного чи двох молодих, аби підготувати надійну зміну і бути впевненими у завтрашньому дні.

На випадок форс-мажору періодично проводимо практичні навчання й тренування кухарів тут, у ППД. Трапляється, місто відключає нас від електропостачання чи водовідведення. Тому, аби не втрачати вмінь і навичок, розгортаємо польові кухні й готуємо сніданки, обіди і вечері в польових умовах. Від цього лише виграємо, а наші військовослужбовці мають впевненість, що кухарі ніколи не підведуть.

Водночас тимчасовий виконувач обов’язків заступника командира з тилу – начальника тилу бригади майор Ярема Філяк наголосив: за каталоговою системою харчування в районі виконання бойових завдань сума добового харчування на особу з 84 гривень може зрости до 104 гривень, залежно від відстані від переднього краю нашої оборони.

– На моє глибоке переконання, каталогова система – це один із практичних кроків інтеграції вітчизняного війська до системи логістичного забезпечення натовського зразка. Пригадайте, скільки анекдотів, побрехеньок і «бувальщин» крутилося навколо харчування солдатів радянської армії, у спадку якої ми були до початку російсько-української війни. Кожна мама, переживаючи за сина, який пішов до війська, насамперед цікавилася – як годують. До парадоксів доходило, коли наші військові під час спільних багатонаціональних навчань бачили багатий стіл американського військового і поглядали на свій бідний стіл, – пригадує офіцер і запевняє: «Каталог» – це точка неповернення. Досить анекдотів про перловку «Дріб-16», кислу капусту, яку пхали на сніданок як гарнір, в обід у капусняк і увечері додавали до картоплі з горошком, вишукано називаючи страву «овочеве рагу».

Настав час і нам пишатися досягненнями. Вважаю, що ми гідні кращого. І саме нинішній підхід у харчуванні військовослужбовців за каталогом продуктів є нічим іншим, як доказом набуття спроможностей нашого війська рухатися чітким курсом розвитку.

Фото автора

Позаштатний кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

Усього були атаковані 97 населених пунктів та 83 об'єкти інфраструктури.

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Від самого початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну українців охопила хвиля як новітніх розробок та технологій на фронті, так і колосального прориву в культурі.

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Генерал Майкл Віґґерс Гілдґаард зустрівся з Міністром оборони України Рустемом Умєровим та Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Олександром Сирським.

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад  $1 млн

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад $1 млн

17 квітня під час благодійного балетного вечора в Національній опері український бізнес і приватні благодійники інвестували у місії боротьби ГУР МО України $1 177 082.

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

російські загарбники протягом доби здійснили 21 обстріл (108 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Діловод, військовослужбовець

від 21000 до 120000 грн

Запоріжжя

115 окремий батальйон 110 ОБр ТрО

Оператор-дешифрувальник (БпЛА), військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО

Помічник гранатометника

від 20000 до 21000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Діловод, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Харків

Харківський зональний відділ ВСП

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кропивницький

Старобільський РТЦК та СП

Бойовий медик взводу

від 50000 до 120000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО