ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Кіберджура» пов’язала львівських та литовських кадетів

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 17 Лютого 2021, 13:11

У Львівському державному ліцеї з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Крут тривають тренування в… онлайн-просторі. Вихованці закладу готуються до участі у командно-штабній грі «Кіберджура» та здобувають основи знань і навичок, пов’язаних з високотехнологічними спеціальностями сектору безпеки та оборони.

Зі слів заступника очільника ліцею з навчальної роботи підполковника Тараса Грицевича, під час кібертренувань ліцеїсти навчалися працювати і реалізовувати навички у кількох стратегічно-перспективних напрямках вишколу.

– Насамперед особливістю є сама форма проведення заняття, – говорить офіцер. – Це дистанційний майстер-клас провідного в Україні спеціаліста в галузі геоінформаційних технологій, інструктора з програмування просвітницького проєкту «ГІС-форум» Віктора Родіни. Він дуже просто і доступно розповів та наочно показав технологію створення інтерактивних карт-розповідей Story Maps за допомогою програмного продукту ArcGIS від провідної у цій галузі компанії ESRI.

Майстерність інструктора спонукала ліцеїстів настільки активно включитися у творчий процес, що впродовж години після завершення онлайн-трансляції в нашій аудиторії інформаційних технологій не вщухав «мозковий штурм» юнацької команди. Ліцеїсти ділились ідеями, як зіставити і застосувати практично здобуті від інструктора знання. Брейнстормінг активно підтримали присутні педагоги. Зокрема вчителька географії Галина Бенюк, педагог-організатор полковник запасу Олег Яремишин, директор Зашківського музею Євгена Коновальця Ігор Селецький, присутність якого в ліцеї невипадкова.

Ми недаремно зазначили, що завдання для «Кіберджури» багатошарові. Одне – з площини інформаційних технологій. Інше – у контексті вивчення військової історії. Адже історична постать полковника Євгена Коновальця та відображення його життєвого шляху засобами інтерактивних карт-розповідей Story Maps – особлива тема, актуальна з огляду на цьогорічне відзначення 130-ї річниці з дня народження українського військового діяча. Крім того, саме постать Євгена Коновальця об’єднала українських учасників майстер-класу з представниками Литви, які теж взяли участь в онлайн-заході.

Постать Євгена Коновальця є об’єднавчою для постколоніальних країн. Згідно з дослідженнями українських і литовських науковців, саме він уперше ввів в обіг поняття «інформаційна війна» стосовно московського більшовизму. А ще провів першу стратегічну розвідувальну операцію проти спроби анексії території Литовської держави.

Слід зазначити, що онлайн-захід є вагомим кроком у розвитку співпраці між військовим ліцеєм у Львові та Кадетським ліцеєм імені генерала Повіласа Плехавічуса в литовському Каунасі, і відбувся він у день національного свята наших побратимів – Дня незалежності Литви.

– Загалом, майстер-клас сприяв набуттю ліцеїстами базових знань і навичок використання хмарного сервісу ArcGIS OnLine, за допомогою яких вони з іншими учасниками Глобального проєкту модернізації освіти у світі від компанії ESRI – командами й гуртками «Джура-Кіборг» – зможуть створювати і публікувати власні тематичні інтерактивні карти, – розповів підполковник Тарас Грицевич.

Як тривав майстер-клас, докладно можна переглянути за посиланням.

Як уже повідомляла АрміяInform, «Кіберджура» – захід національно-патріотичного виховання учнівської і студентської молоді, спрямований на впровадження сучасних інформаційних технологій в школах у межах Глобального проєкту модернізації освіти: створення шкільних інтегрованих уроків «Інформатика – географія – предметна область» засобами Esri Story Maps; спростування російських імперських міфів за допомогою «карт історії»; просування і ствердження сучасних смислів та цінностей демократичного громадянського суспільства.

Автори «Кіберджури» – співзасновник «Джури» Борис Скребцов і віцепрезидент Міжнародної академії інформатики Іван Галенко. Їхню ідею підтримали фахівці РНБОУ та Антикризового центру кібернетичного захисту бізнесу при ТПП України.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

Усього були атаковані 97 населених пунктів та 83 об'єкти інфраструктури.

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Культурний десант: Миколай Сєрга розповів АрміяInform про творчість, що зцілює поранені душі

Від самого початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну українців охопила хвиля як новітніх розробок та технологій на фронті, так і колосального прориву в культурі.

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Генерал Майкл Віґґерс Гілдґаард зустрівся з Міністром оборони України Рустемом Умєровим та Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Олександром Сирським.

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад  $1 млн

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад $1 млн

17 квітня під час благодійного балетного вечора в Національній опері український бізнес і приватні благодійники інвестували у місії боротьби ГУР МО України $1 177 082.

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

російські загарбники протягом доби здійснили 21 обстріл (108 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Лозова

Військова частина А7290

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Водій-заправник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кухар

від 10000 до 15000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Стрілець, Стрілець – зенітник

від 20000 до 50000 грн

Старокостянтинів, Хмельницька область

Водій (кат. С, СЕ), військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО