ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Що змінилось у військовій медицині за рік від створення Медичних сил ЗСУ

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 5 Лютого 2021, 19:38

В Українській військово-медичній академії з нагоди першої річниці створення Медичних сил Збройних Сил України відбувся круглий стіл, під час якого було підбито підсумки трансформації системи медичного забезпечення та діяльності окремого роду сил.

— Переваги створеної моделі полягають у підвищенні ефективності системи управління медичним забезпеченням, — наголосив у вступному слові тимчасовий виконувач обов’язків Командувача Медичних сил полковник медичної служби Сергій Халік. — Безпосереднє підпорядкування сил і засобів Медичних сил Головнокомандувачу Збройних Сил України на стратегічному рівні та відповідним командувачам і командирам на оперативному й тактичному рівнях значно покращило процес ухвалення управлінських рішень. Крім того, забезпечено принципи військового управління — єдиноначальності та централізації, стійкості й безперервності управління медичними силами.

За словами Сергія Вікторовича, створена модель генерує розвиток підпорядкованих їм військ (сил), всебічне медичне забезпечення, підготовку та готовність до виконання покладених на медичну службу завдань. Таким чином планування та управління медичним забезпеченням здійснюється за принципами НАТО.

Під час круглого столу було поінформовано, що протягом останніх років з метою розвитку спроможностей військової медицини було здійснено низку важливих кроків щодо розроблення законодавчої бази. Зокрема затверджена Стратегія розвитку Медичних Сил Збройних Сил України до 2035 року й розроблено проєкти Концепції розвитку Медичних Сил та Програми розвитку Медичних Сил до 2025 року. Крім того, розроблено та впроваджено доктринальні документи для набуття сумісності у питаннях медичного забезпечення зі збройними силами НАТО. Важливим кроком стало й проведення тренування оперативно-медичних управлінь у складі ВМКЦ, які є основним органом управління в системі підготовки та здійснення медичного забезпечення на оперативному рівні в зоні відповідальності за територіальним принципом.

Рішення про створення сучасної вертикалі управління Командування з єдиним органом керівництва було ухвалено в жовтні 2019 року. Подібна модель діє при федеральному Міноборони ФРН. Тому присутність на заході аташе з питань оборони при Посольстві ФРН в Україні полковника ЗС ФРН Ральфа Маєра не випадкова.

— Дуже важливо відзначити, що наша співпраця є результативною і корисною для обох сторін. Нині у питаннях військового співробітництва ми зосереджуємо свою увагу саме на гуманітарній складовій. Німеччина є активним учасником проєкту з медичної реабілітації важкопоранених військовослужбовців, надає освітню та дорадчу допомогу. Крім того, у 2019-2020 роках було придбано та передано Командуванню медичне обладнання на 4,5 мільйони євро.

Лише у 2020 році Медичні сили отримали від ФРН магнітно-резонансний томограф, ангіографічну систему, обладнання для літотрипсії, комп’ютерний томограф на 32 зрізи, систему флюороскопічну рентгенівську, апарати штучної вентиляції легень тощо.

— За роки російсько-української війни в лікувальних закладах Бундесверу пролікувалося близько 150 наших військовослужбовців, — зазначив під час круглого столу начальник медичної частини Національного військово-медичного клінічного центру «ГВУГ», координатор співпраці з німецькими колегами, полковник медичної служби Олександр Циц. — Хочу наголосити, що до німецьких клінік направлялись лише важкопоранені бійці, які проходили там лікування 4-5 років до повного відновлення життєздатних органів. Наразі сьогодні там лікується 8 наших військовослужбовців, ще двоє очікують на від’їзд. Крім того, нині два військові лікарі проходять практику в лікувальних установах Німеччини.

Зауважимо: свого часу Олександр Циц теж навчався та працював у ФРН. Нашому лікареві німецькі колеги пропонували роботу й у Німеччині, та він повернувся в Україну, а згодом рятував поранених на фронті.

Начальник Української військово-медичної академії полковник медичної служби Валерій Савицький подякував представнику ФРН за виділення матеріальної допомоги. Подаровані манекени та навчальне обладнання невдовзі стануть основою симуляційного класу для практичної підготовки персоналу госпіталів і слухачів академії. Це допоможе краще засвоювати нові навчальні програми, які максимально адаптовані під стандарти НАТО.

 

Набуття спроможностей Командуванням у 2020 році збіглося з пандемією COVID-19. Проте це не завадило досягненню амбітної мети. Особливим викликом стало недопущення масового поширення інфекційної хвороби в районі проведення операції Об’єднаних Сил.

Ватро зазначити, що з початку війни на сході України відбулися докорінні зрушення в питаннях фінансування військової медицини. У 2021 році на потреби Медичних сил заплановано видатки у сумі 870,6 мільйона гривень.

Ріст обсягів фінансування напряму впливає на забезпечення Медичних сил комплектно-табельним оснащенням, засобами медичної евакуації та спеціальною медичною технікою, медичною апаратурою та індивідуальними засобами медичного захисту.

Щорічно у військово-медичних клінічних центрах і військових госпіталях стаціонарно лікуються близько 180 тисяч пацієнтів, а понад два мільйони — звертаються за медичною допомогою амбулаторно.

 Інфографіка пресслужби Командування Медичних сил Збройних Сил України

Фото Дмитра Юрченка

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Сьогодні, 26 квітня, російська армія обстріляла місто Дергачі Харківського району, внаслідок чого постраждали чотири особи.

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня внаслідок ракетного обстрілу загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук на позивний «Рута».

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Для захисту морських шляхів у Чорному морі Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери.

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

Протягом останніх кількох днів спостерігається затишшя в нічних атаках російських окупаційних військ по території України. Це може бути пов’язано з підготовкою до більш масштабного обстрілу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-водій

від 20000 до 25000 грн

Київ

Військова частина А4682

Військовий кухар

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Інженер відділу повірки та регулювання радіовимірювальних приладів, військовослужбовець

від 28000 до 30000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Снайпер

від 20500 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Богодухів, Харківська область

Стрілець

до 20500 грн

Житомир

Військова частина А2192