ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Росія наповнює військами Калінінградську область

Армії світу
Прочитаєте за: 4 хв. 5 Лютого 2021, 17:59

У своєму найзахіднішому регіоні — Калінінградській області — Росія створює нову сухопутну дивізію, яка має стати «потужним кулаком» проти сусідніх Польщі й Литви. Про це повідомляє видання «Известия», посилаючись на джерела в російському Міноборони.

Калінінградська область сьогодні є російським напівексклавом, що означає відсутність у неї сухопутного кордону з Росією і з’єднання лише морем. Її площа приблизно 15 тисяч квадратних кілометрів, що майже як половина Житомирської області в Україні. Це колишня територія Східної Пруссії, яка в 1945 році за підсумками Другої світової війни потрапила під контроль Радянського Союзу як Кьонігсбергська область.

У 1946 році місто Кьонігсберг було перейменовано в Калінінград, а область разом з ним передано до складу РСФСР. Відтоді північна частина Східної Пруссії фактично перебуває під російською окупацією. Це найзахідніша область Росії, в якій та тримає величезну, як для такого невеликого регіону, кількість військ та озброєння, а останнім часом Москва планує їх ще збільшити.

Кілька тижнів тому, в грудні минулого 2020 року, командувач Балтійським флотом Олександр Носатов заявив про формування в Калінінградській області повноцінної мотострілецької дивізії. До неї ввійдуть мотострілецькі, танковий і артилерійський полки. В області вже дислокується армійський корпус — 11 АК, і нове з’єднання увійде до його складу. Армійський корпус був сформований на базі 11-ї армії, яка за часів Радянського Союзу тут стояла «для стримування НАТО». Армія була скорочена до корпусу, і сьогодні до його складу входять мотострілецька бригада й полк, а також артилерійська бригада й танковий полк.

Нова мотострілецька дивізія буде сформована вже цього року. Її частини і підрозділи мають узяти участь у стратегічних навчаннях «Захід-2021», які заплановані на вересень. Основу дивізії складатиме полк, який створюється на базі 79-ї мотострілецької бригади. Він отримає частину старих «бригадних» батальйонів і деякі підрозділи забезпечення. Не виключено, що іншим полком, який увійде до складу дивізії, стане 7-й окремий гвардійський механізований, який розташований у Калінінграді.

Причиною для посилення свого сухопутного угруповання військ Росія називає «стягування до кордонів області багатонаціональних ударних груп з країн НАТО» (серед яких одна бронетанкова й кілька батальйонно-тактичних). Модернізація та посилення російського угруповання в напівексклаві тривають уже кілька років. На початку 2018 року в область перекинули оперативно-тактичні ракетні комплекси «Іскандер-М». За даними міністерства оборони РФ, ними переозброєна 152-га ракетна бригада 11-го армійського корпусу Балтійського флоту.

На початку 2019 року з’явилися повідомлення про переформування розташованого в Калінінградській області танкового батальйону в 11-й окремий полк і про надходження на його озброєння трьох десятків модернізованих танків Т-72Б3М зі значно поліпшеним захистом від кумулятивних боєприпасів і новою системою управління вогнем.

Артилерійська бригада 11-го армійського корпусу торік, замість реактивних установок залпового вогню «Град», отримала далекобійні РСЗВ «Смерч» калібру 300 мм. Уже цього року в області буде розгорнуто дивізіон надзвукових комплексів «Бастіон», які здатні вражати цілі на відстані до 600 км. Крім того, за 2-3 останні роки в регіон надійшло кілька дивізіонів зенітних ракетних систем С-400 «Тріумф». Флотська авіація отримала багатоцільові винищувачі Су-30СМ і модернізовані вертольоти Ка-27М.

Калінінградську область (окупована 75 років тому), як і український Крим (окупований 7 років тому), Росія перетворила на такі собі нашпиговані військами й озброєнням форпости, з яких загрожує Європі й усьому світу воєнним вторгненням. Адже не лише військова наука, а й здоровий глузд підказує, що сил для захисту там аж занадто. Тобто війська (особливо ударний їхній склад) там зосереджені для наступальних ударів, зокрема для створення «коридорів», наприклад, Сувалківського в районі Калінінграда.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Кабінет Міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця.

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Фельдшер

від 17500 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Охоронник у Службу безпеки України

від 43000 до 50000 грн

Київ

Служба безпеки України

Водій-санітар 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Головний сержант, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Старший бойовий медик

від 23000 до 53000 грн

Степанівка, Сумська область