ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Які новинки у лінійці РЛС пропонує «Іскра»

Інфографіка Озброєння та техніка Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 4 Лютого 2021, 14:04

Науково-виробничий комплекс «Іскра», який входить до складу ДК «Укроборонпром», є провідним підприємством вітчизняної «оборонки», що спеціалізується на виготовленні сучасної радіолокаційної техніки для потреб як українського війська, так й інозамовника. Над реалізацією яких перспективних проєктів в інтересах Збройних Сил України нині зосереджений науково-технічний потенціал «Іскри» – у стислому огляді АрміяInform.

Мобільний радіолокатор 80К6КС1 готується до державних випробувань

Радіолокаційна станція 80К6КС1 є модифікацією лінійки радарів 79К6 та 80К6, що добре зарекомендували себе на службі у Повітряних Силах. Вона сумісна з наявними зенітно-ракетними комплексами як українського війська, так і закордонного виробництва. Основне призначення – виявлення в зоні огляду, супроводу і виміру трьох координат повітряних об’єктів та їхньої швидкості у складі зенітно-ракетного комплексу.

За словами директора КП «НВК «Іскра» Юрія Пащенка, ключовими елементами технологічного успіху цієї розробки є побудова передавального пристрою на сучасних твердотільних модулях, використання технологій цифрових антенних решіток, реалізація на новітній елементній базі спеціальних обчислювачів радіолокаційних сигналів, що працюють за розробленими на підприємстві високоефективними алгоритмами.

Для підвищеної мобільності радіолокаційної станції вся апаратура розміщується на одному транспортному засобі вітчизняного виробництва. Це дозволяє розгортати та згортати мобільну станцію за лічені хвилини.

До речі, минулого року дослідний зразок цієї РЛС вдало пройшов попередні випробування, підтвердив усі заявлені тактико-технічні характеристики і нині готується до державних.

3D радар 90К6Е виявляє цілі, що летять на низьких, середніх і великих висотах

На сьогодні КП «НВК «Іскра» за власні обігові кошти розробило конструкторську документацію і виготовило дослідний зразок мобільного оглядового 3D радіолокатора 90К6Е, призначеного для виявлення цілей, що летять на низьких, середніх і великих висотах. Цей радар кругового огляду з транзисторним передавачем – експортний варіант виробу, який пройшов всі необхідні попередні випробування і навіть здатен похизуватись можливістю виявлення малорозмірних цілей з малою ефективною поверхнею розсіювання. Підприємство може вже наступного року представити дослідний зразок на державні випробування. Цей радар може бути застосований як засіб видачі цілевказівок.

Максимальні межі роботи радіолокатора за дальністю складають 500 км. Кількість одночасно супроводжуваних цілей – понад 500. Час розгортання – 15-20 хвилин.

«Мандат» – станція постановки перешкод засобам радіозв’язку

Один із напрямків розвитку КП «НВК «Іскра» – створення техніки радіоелектронної боротьби. У цьому напрямку перспективною розробкою конструкторів підприємства можна вважати станцію постановки перешкод засобам радіозв’язку «Мандат». У процесі роботи ця РЛС здатна забезпечувати вирішення багатьох функціональних завдань. Зокрема виявлення, пеленгування й аналізу сигналів сучасних засобів радіозв’язку, визначення координат джерел радіовипромінювання і створення загороджувальних радіозавад наземним засобам зв’язку.

«Мандат» також здатний придушувати лінії радіозв’язку як із фіксованими, так і з робочими частотами, що програмно перелаштовуються, незалежно від використовуваного виду модуляції. Комплекс забезпечує в реальному часі розкриття і відображення радіоелектронної обстановки, контроль та придушення каналів зв’язку й дорозвідку нових каналів під час постановки завад,  документування і передачу отриманої інформації.

Нині підприємство розробляє конструкторську документацію на станцію перешкод засобам радіозв’язку «Мандат» відповідно до потреб Міноборони України. Також організовано роботу із затвердження тактико-технічного завдання та отримання необхідних сертифікатів для виготовлення першого дослідного зразка.

 

Радіолокатор «Траса-М» відповідає стандартам НАТО

Ще однією перспективною розробкою вітчизняного виробника є радіолокатор «Траса-М». При розробці цього виробу фахівці підприємства ставили за мету створити радар, який здатний задовольнити потреби підрозділів РТВ та ЗРВ Повітряних Сил актуальною інформацією щодо державної приналежності повітряних об’єктів у контрольованому повітряному просторі.

«Траса-М» являє собою твердотільний рухомий автономний вторинний радіолокатор із фазованою антенною решіткою, що працює в системі радіолокаційного впізнавання НATO, діапазоні системи радіолокаційного впізнавання «Пароль» і міжнародній системі управління повітряним рухом RBS. Цей радіолокатор здійснює автоматичне виявлення, автоматичне захоплення і супровід повітряних об’єктів.

За наявності зацікавленості Збройних Сил України у сучасних вторинних радіолокаторах, що є повністю сумісними з системою радіолокаційного впізнавання країн-членів НATO, КП «НВК «Іскра» готове серійно виготовляти радіолокатор «Траса-М».

Звісно, це далеко не весь перелік перспективних розробок та напрацювань, роботу над якими сьогодні ведуть конструктори цього підприємства. Фахівці КП «НВК «Іскра» плідно співпрацюють з Міністерством оборони, оперативно реагують на їхні побажання щодо актуальності та необхідності розробки чи проведення модернізації РЛС або тієї чи іншої техніки.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший механік-водій, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Командир відділення

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Навідник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Бойовий медик

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Інспектор прикордонної служби

від 51000 до 51000 грн

Запоріжжя

Державна прикордонна служба України

Навідник

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ