ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чи залишаться на квартирній черзі військові пенсіонери

Важливо Соціальний захист
Прочитаєте за: 4 хв. 29 Січня 2021, 18:35

Наразі у військовому середовищі існує певна проблематика щодо перебування на квартирній черзі військових пенсіонерів, зокрема тих, хто звільняється у зв’язку із закінченням терміну контракту. Тож які права на житло має ця категорія військових пенсіонерів та що пропонують змінити на законодавчому рівні стосовно цього питання, дізнавався кореспондент АрміяInform.

Пунктом 9 статті 12 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» передбачено, що під час звільнення з лав ЗСУ на квартирній черзі при військовій частині залишаються лише ті військовослужбовці, що звільняються за станом здоров’я, за скороченням штатів та за віком. Проте значна частина армійців, які мають право на військову пенсію, звільняється у зв’язку із закінченням терміну контракту.

— Практично, військовослужбовець, який набув право на пенсію і має 25 та більше календарних років вислуги, але звільнився у зв’язку із закінченням терміну контракту, не залишається на квартирному обліку. Навіть у разі, якщо  житлова комісія військової частини не знімає його з квартобліку, при надходженні його черги на отримання житла або грошової компенсації, позитивне  рішення не буде ухвалене у відповідних органах. Альтернативою для таких військових пенсіонерів допоки  залишається лише судовий захист, адже вже існує позитивна для них судова практика, зокрема і Верховного Суду,  — розповів ветеран ЗСУ, правозахисник Олександр Порва.

Серед останніх рішень — це Постанова Верховного Суду від 28.12.2020 року. Судова колегія у цій справі керувалася тим, що військовослужбовці, які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, та члени їхніх сімей мають право на отримання житла, а отже, і на залишення на обліку до отримання ними житла, у тому числі і в разі звільнення в запас чи відставку, крім певного переліку випадків. Це, зокрема, поліпшення житлових умов, засудження військовослужбовця до позбавлення волі на строк понад шість місяців, крім умовного засудження, звільнення з військової служби за службовою невідповідністю, у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту військовослужбовцем, подання відомостей, що не відповідають дійсності, але стали підставою для зарахування на облік тощо.

— Я практично вивчаю це питання і свого часу направив відповідне звернення щодо його вирішення до народного депутата України, голови підкомітету із соціальних питань у сфері національної безпеки і оборони Максима Березіна. Мені повідомили, що вже підготовлені відповідні зміни до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», що скасують норму про виключення з квартирного обліку осіб, що звільнилися з армії у зв’язку із закінченням контракту. Наразі відповідний законопроєкт очікує на друге читання, — зазначив  Олександр Порва.

Тож відповідним проєктом Закону про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» пропонується абзац 1 пункту 9 статті 12 вищезгаданого Закону викласти в такій редакції:

«…Військовослужбовці, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов у військовій частині за місцем проходження служби і які мають вислугу на військовій службі 20 років і більше, а також військовослужбовці, які звільнені з військової служби за віком, за станом здоров’я, у зв’язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів, залишаються на такому обліку. Такі особи після звільнення з військової служби продовжують перебувати на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, у військовій частині до одержання житла з державного житлового фонду або за їх бажанням грошової компенсації за належне їм для отримання жиле приміщення, а в разі її розформування — у військових комісаріатах і квартирно-експлуатаційних органах та користуються правом позачергового одержання житла».

— Водночас навіть прийняття таких змін не вирішить проблему тих армійців, хто вже звільнився з війська і не встиг поновитися на квартирному обліку, навіть за рішенням суду. На мою думку, у цьому випадку треба ухвалювати відповідне рішення, аби захистити право на житло для всіх військових пенсіонерів, звільнених у звязку із закінченням контракту, — підкреслив  Олександр Порва.

      Кореспондент АрміяInform також звернувся прокоментувати ситуацію, що склалася, й до начальника житлового відділу Центрального управління інженерно-інфраструктурного забезпечення Командування Сил логістики ЗС України Юрія Липка.

— Так, наразі особи, які звільняються у зв’язку із закінченням терміну контракту, знімаються з квартирного обліку, — пояснив  Юрій Липко. — Таку ситуацію може змінити внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей». Наразі проєкт 2343 від 29.10.2019 очікує на друге читання у Верховній Раді. Проте, якщо його ухвалять законодавці, зміни не поширюватимуться на військовослужбовців, які вже звільнилися.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Комірник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Кривий Ріг

Військова частина А4476

Бойовий медик взводу

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Слов'янськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Водій кат. В, С

від 21000 до 121000 грн

Умань

81 окремий батальйон управління