ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як військовослужбовцю швидко порахувати, яка в нього буде пенсія?

Соціальний захист
Прочитаєте за: 2 хв. 29 Січня 2021, 11:09

Сьогодні кожен військовослужбовець може самостійно полічити, яка пенсія чекає на нього у разі звільнення з військової служби після вислуги у 25 та більше років. Обчислення прості, хоча й приблизні. Проте саме вони стануть орієнтиром для кожного армійця.

Отже, якщо маєш 25 років вислуги, треба помножити свою середньомісячну заробітну платню на 0,65. Якщо прослужив 26 років — на 0,68, якщо 27 і більше — на 0,7.

Сам процес нарахування пенсій для військовослужбовців трохи складніший. Спеціальний кореспондент АрміяInform дізнавався про його основні особливості у представників Пенсійного фонду України в Тернопільській області.

За словами заступника начальника відділу призначення й нарахування пенсій військовослужбовцям та деяким іншим категоріям громадян Оксани Олійник, усі процедури щодо військових пенсіонерів відбуваються згідно із чинними нормативно-правовими актами.

— Найбільш поширеним видом пенсії, яка нараховується та виплачується нашим захисникам є довічна пенсія за вислугу років. Військовослужбовцям, які мають право на пенсійне забезпечення, пенсії призначаються і виплачуються після звільнення їх зі служби, — розповіла Оксана Олійник.

Як відомо, з 1 жовтня 2020 року пенсії за вислугу років військовослужбовцям призначають незалежно від віку, якщо на день звільнення з військової служби особи мають вислугу 25 календарних років і більше. У такому разі під час обчислення пенсії враховується посадовий оклад, надбавки за вислугу років та військове звання на дату призначення пенсії, а також додаткові види грошового забезпечення, які мають постійний характер (надбавки за класність, таємність, за безперервний стаж на шифрувальній роботі, наукові, вчені звання та премія) за 24 останні місяці служби шляхом ділення загальної суми на 24. Згідно із Законом пенсії за вислугу років призначають у таких розмірах: 20 років вислуги — 50 %, а за кожен рік служби понад 20 років — ще 3 %. Максимальний розмір пенсії за вислугу років становить 70 % сум грошового забезпечення.

Зауважмо: обчислення вислуги років для призначення пенсії здійснюють зазвичай за послужним списком особової справи військовослужбовця.

Також важливим є той факт, що час проходження служби, протягом якого військовослужбовці брали участь в АТО/ООС, зараховується до вислуги років на пільгових умовах — один місяць служби за три.

Варто зауважити, що максимальний розмір пенсії не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів, установлених для осіб, які втратили працездатність (станом на 1 січня 2021 року становить 17690 гривень).

За призначенням пенсії треба звертатися до територіального органу Пенсійного фонду України, який не пізніше ніж у 10-денний строк з дня надходження документів ухвалює рішення про призначення пенсії.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Сили оборони підбили БМП і знищили групу піхоти на сході

Підрозділ «Перун» 42 окремої механізованої бригади за допомогою FPV-дронів завдав ударів по ворогу, що наступав на Часів Яр.

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

У Сумах влада закликає містян не піддаватися провокаціям ворога

Увечері 26 квітня зі спеціальним зверненням до сум’ян звернувся начальник міської військової адміністрації Олексій Дрозденко.

Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець

від 30000 до 120000 грн

Запоріжжя

Комунарський РТЦК та СП

Водій (кат. С, С1)

від 28000 до 36000 грн

Київ

Військова частина А3628

Начальник медичної служби

від 28000 до 30000 грн

Кропивницький

Військова частина А4607

Гранатометник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Кривий Ріг

Військова частина А4476