ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Коли виросту, стану лікарем, як тато медик-«кіборг»

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 21 Січня 2021, 7:17

Начмед 90-го аеромобільного батальйону молодший лейтенант Олександр Кондратюк загинув 20 січня 2015 року під час евакуації поранених з ДАПу — в один день з іще одним медиком, санінструктором  80-ї аеромобільної бригади молодшим сержантом Ігорем Зіничем та старшим лейтенантом Іваном Зубковим, ім’я якого віднедавна носить легендарний батальйон.

Лікувати людей було мрією дитинства Сашка Кондратюка. Спочатку хлопець з невеличкого містечка Шпола закінчив  медичний коледж у Черкасах. Фельдшерського досвіду набував, працюючи в сільській амбулаторії. Лікував людей і ретельно готувався до вступних іспитів до вишу. Навчання  на факультеті педіатрії Вінницького національного медичного університету імені Пирогова лише підтвердило правильний вибір Олександра.

Кондратюк мав загострене почуття справедливості, тому й не дивно, що  був активним учасником двох Майданів.  Під час Революції гідності він з іншими волонтерами брав участь у створенні медичної сотні, допомагав пораненим. А потім була війна.

Фото Юрія Білака

— Ми хоча й закінчили з Кондратюком один медичний коледж в Черкасах, але до війни не знали один одного, — ділиться спогадами санінструктор медпункту  90-го аеромобільного батальйону Алі Хамідуллін. — Познайомились ми із Сашком у Житомирі під час формування нашої частини. Скажу відверто, з його чуйним, добрим і навіть ніжним характером він не повинен був воювати. Він істинно дитячий лікар. Але, як кажуть, час вибрав його. Сашко не служив строкову, тому йому було трохи важче пристосовуватися до армійського життя та порядку. Але час і бойові дії змінювали його дуже швидко.

Щодня Кондратюку, як начмеду батальйону, доводилося не лише організовувати роботу санінструкторів та бойових медиків, а й особисто рятувати поранених, стабілізовувати їхній стан та оперативно евакуйовувати з району бойових дій. Олександр рятував життя побратимам під Донецьком,  у Пісках, Водяному, вивозив «кіборгів» з Донецького летовища. За словами Алі Хамідулліна, Кондратюк неймовірно пишався тим, що потрапив до когорти десантників, на шевроні яких – оскалений вовк. І позивний у нього був відповідно — «Чорний вовк».

— 18 січня під вечір мені приходить команда від керівництва: «Все, готуйся, завтра їдеш на вежу», — пригадує  бойовий медик 90-го батальйону Володимир Небір («Доктор Хаос»). — А вежа для нас була чимось таким знаковим, і я мав психологічно себе підготувати  до того завдання. У той вечір ми сиділи з начмедом Сашком Кондратюком і довго розмовляли. Він розповідав про дружину Мирославу, доньку Ангеліну, рідну Черкащину, і, звичайно, багато говорили про медичну професію.  Він був цікавою людиною і лікарем-професіоналом.  Говорили довго, як це буває, коли люди, ніби перед смертю, хочуть наговоритися, встигнути все сказати. Та хіба я міг тоді подумати, що Сашка через дві доби не стане?.. Частка його людяності і в моєму серці.

Посмертно мужньому медику було присвоєно звання «старший лейтенант». У 2015 році в Костянтинівці на території 90-го батальйону встановили пам’ятник «кіборгам» – загиблим під час оборони Донецького аеропорту. На граніті викарбувано й ім’я Олександра Кондратюка. Йому посмертно присвоєно звання Почесного громадянина рідного міста Шпола. У школі, де він навчався, у Черкаській медичній академії (колишній коледж), де опановував ази медичної справи та в приміщенні Вінницького медичного університету  з меморіальних дошок дивиться на присутніх спокійний теплий погляд українського військового лікаря-«кіборга», який віддав своє життя, аби жили інші.

…Маленька Ангелінка мамі та бабусі часто говорить, що коли виросте, обов’язково стане лікарем, як тато. Кажуть,  що діти «навчаються тому, чим живуть, та живуть так, як змогли навчитися». Війна відібрала в дівчинки найдорожчу людину, але не відібрала мрію — бути схожою на тата,  унаслідувати його доброту, щирість та небайдужість серця. Хіба може бути щось цінніше за таку дитячу мрію?

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Старший сапер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Пиляр

від 20500 до 22000 грн

Дубно

Військова частина А0451

Начальник привідної радіостанції навчального вузла зв’язку

від 21000 до 121000 грн

Васильків, Київська область

Водій-механік евакуаційного відділення

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Старший стрілець, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Кухар

від 20000 до 25000 грн

Львів

Військова частина А0583 (ВСП)