ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Про перші бої та втрати в ДАПі зі спогадів спецпризначенця-очевидця

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 20 Січня 2021, 19:09

У ніч з 6 на 7 квітня 2014-го особовий склад 3-го полку спецпризначення підняли за тривогою… Вже невдовзі вони були в Донецькому аеропорту, який тоді ще жив власним життям – курсували літаки, а пасажири поспішали на рейси. Та за кілька місяців «русскій мір» перетворить це місце на руїну… Проте летовище стане символом незламності українського духу.

Спілкуємося з Олександром на псевдо «Кроль» під час його шостої ротації на війну. Кадровий військовий з 17-річним досвідом служби небагатослівний, проте спогадами про першу ротацію до ДАПу готовий поділитися з читачами АрміяInform.

Перший бій: ми довели, що так просто нас не візьмеш

Після прибуття кіровоградські спецпризначенці розмістилися у старому терміналі. Виконували завдання з охорони стратегічного об’єкта. Тим часом Донецьк все більше брали під контроль озброєні бойовики.

— Кардинально все змінилося незадовго до президентських виборів. Надходила інформація, що готується захоплення. Згодом навіть почали пропонували скласти зброю і вийти з аеропорту. Працівники нового терміналу не криючись казали, що після зміни їдуть на сепарські блокпости. А за день до першого штурму найманці вирішили «потрусити м’язами» —  під’їхали до нас на КамАЗі, розгорнулися в бойовий порядок і залягли за ялинками за 50 метрів. Показово відпрацювали цей момент. Після двох пострілів у наш бік противник зник з поля зору. Так тиснули на нас психологічно, аби ми не чинили опору. Те, що їх чекало за добу, стало для них сюрпризом, — згадує Олександр.

«У ніч з 25 на 26 травня підрозділи армійського спецназу за підтримки бойової авіації завдали удару по терористах, які намагалися взяти під контроль міжнародний аеропорт Донецька. Була задіяна штурмова й армійська авіація, проведена висадка десанту. Українські підрозділи діяли стрімко й ефективно було вбито близько 45 бойовиків, ще кількадесят поранені. Третину батальйону «Восток» знищено силами АТО. В рядах бойовиків почалася паніка, деякі лідери терористів поспішно покинули місто. Українські підрозділи закріпилися в районі аеропорту», – йшлося тоді в офіційних зведеннях.

— Перший бій тривав два дні. З нашого боку обійшлося без загиблих — були два середньої важкості поранені й два легкі. Одному дві кулі потрапили в ногу, а іншому — з підствольного гранатомета пробило уламками руку. Ще двох посікло осколками. Ми утримали аеропорт — ворог відійшов і зазнав великих втрат. А головне, був психологічно деморалізований, бо не очікував такого опору. Здається, що саме після цього бою для обох сторін це летовище стало не просто стратегічним оборонним об’єктом, а символом волі до перемоги, — продовжує співрозмовник.

Потім відбулася ротація — більшість кіровоградських спеців отримали інші завдання. Їм на зміну прибули бійці 72-ї окремої механізованої бригади. Проте 14 осіб, які брали участь у першому бою, залишились на летовищі. Був серед них і Олександр.

Перший кіборг, що відійшов у вічність…

Біля магазину «Метро», неподалік старого терміналу, 10 липня 2014-го була зроблена перша спроба прориву оборони ДАПу за допомогою важкої техніки.

— Близько 10-ї ранку ворог з БМП, під прикриттям двох кулеметників, почав стріляти в наш пост. Саме відбувалася зміна варти, і там було четверо з нашого полку. Після двох попадань трьом бійцям вдалося передислокуватися, ще один під час тих залпів залишався на посту, але дивом не постраждав. На жаль, не пощастило бійцю із 72-ї ОМБр Олександрові Якубенку. Ворожа БМП взяла лівіше і почала стріляти в інший пост неподалік. Постріл зайшов усередину, вдарився в задню стіну, вибухнув і поцілив йому через спину в легені і серце. Воїн загинув на місці, — пригадує військовик.

Рятуючи побратимів від засідки, колона з аеропорту опинилася під прицільним вогнем

Коли 3 вересня бійці батальйону «Дніпро-1» потрапили в засідку на шляху Авдіївка – Донецьк, на підкріплення з Донецького аеропорту вирушила колона: БМП, «Урал» із зеніткою, УАЗик з автоматичним гранатометом і медична «таблетка».

— У кінці злітної смуги чулися звуки бою. Я їхав за кермом УАЗу, а в кузові було п’ятеро побратимів. Я чув свист куль поруч, тому збільшив швидкість. Через сильний обстріл і куряву, що піднялася, коли виїхали з бетонки на ґрунтовку, довелося зробити різкий маневр… і авто лягло на бік. Вся колона опинилася під прицільним вогнем…

За кермом медичної «таблетки» був «Док». Коли з кузова «висипались» люди, він різко зманеврував, щоб не наїхати на них. Та так, що колесо пройшло в кількох міліметрах від голови його рідного брата! На щастя, той був у касці… До речі, «Халк» — один із тих, кого поранили в першому бою. Після лікування він знову повернувся в ДАП.

— Ми розвернулися в бойовий порядок поблизу так званого «Мурашника» (насип, що утворився після чистки злітної смуги. — Авт.). Працювала зенітна установка ЗУ-23-2, встановлена на «Уралі». Я відстрілювався з «агееса». Незабаром за два метри від мене розірвався снаряд, два осколки поцілили в руку. Один і досі там, — розказує Олександр.

Засідку знищили, проте у бою загинув військовослужбовець 156-го зенітного ракетного полку Повітряних Сил 24-річний Борис Козак. Його вбила снайперська куля. Ще трьох було важко поранено. Тоді ж поранення в плече отримав і Вадим Довгорук.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Розвідник-навідник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Бойовий медик 14 ОМБр ім. князя Романа Великого

від 21000 до 121000 грн

Володимир, Волинська область

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Вознесенськ

Військова частина А2734

Головний сержант взводу

від 23000 до 23000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Кухар, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область