ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Уперше в Україні розроблено бронежилет за стандартами НАТО

Важливо Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 16 Січня 2021, 17:55

Про це кореспондентам АрміяInform повідомив начальник управління розробки речового майна ГУ РСМЗ ЗС України підполковник Віталій Рябов.

Аби пересвідчитись у цьому, наші журналісти навідались до управління й на власні очі побачили перший український бронежилет, що відповідає стандартам країн-членів Альянсу.

− Перші випробування відбулись у 2019 році. Торік випробування завершилися. У вимогах до бронежилета було визначено, щоб він відповідав 4-му та 6-му класам захисту. Модель, що розроблена, це передбачає за рахунок заміни жорстких бронежилетів. Відповідно до потреб ми вставляємо ту плиту, яка нам потрібна, − розповів підполковник Віталій Рябов.

За його словами, розробка нових бронежилетів і шоломів затяглася в часі через впровадження трьох національних стандартів України, які набрали чинності з 1 січня 2019 року: «Бронежилети. Класифікація. Загальні технічні вимоги», «Бронежилети. Методи контролювання захисних властивостей», «Шоломи кулезахисні. Класифікація. Загальні технічні вимоги».

– Уже маючи ці три національні стандарти, ми проводили роботу з впровадження стандартів НАТО. Так, упродовж двох років ми впровадили ще й три натовські стандарти. Перший – впроваджений у 2020 році й стосується дизайну та вимог до матеріалів. Другий стосується вимог до протикульного й протиосколкового захисту. Третій – небалістичні випробування шоломів, чого в Україні раніше взагалі не було. Також вивчали практику застосування аналогічних предметів у арміях держав- членів НАТО, − зазначив офіцер.

Він додав, що ця модель бронежилета є новим рівнем для всіх військових формувань.

У технічній специфікації застосовані вимоги державних та військових стандартів. Крім цього, тут використовують для перевірки оцінки відповідності якості бронежилета стандарт армії США (NIJ Standard-0101.06. – Ред.). У своїй технічній специфікації передбачено всі можливі випробування і жорсткі умови для постачальників.

− За цією документацією вже у 2021 році будуть проведені закупівлі бронежилетів для потреб ЗС України. Це − загальновійськовий бронежилет, призначений для виконання повсякденних бойових завдань. Його основний споживач − Сухопутні війська. Для виконання завдань спецпризначенцями або десантниками у 2021 році ми розробимо полегшену модель, − прокоментував новину Міністр оборони України Андрій Таран.

Військові (дослідні) випробування бронежилетів проведено в Центрі спеціального призначення Військової служби правопорядку в ЗСУ. Після випробувань дослідні предмети передані до Науково-випробувального відділу Національного університету оборони України імені Івана Черняховського, який перевірив їх балістичну стійкість. За результатами випробувань дослідних предметів та вимог державних і військових стандартів, а також стандартів держав-членів НАТО, у Головному управлінні розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗС України розроблено технічну специфікацію Міністерства оборони України «Бронежилет модульний» ТС А01XJ.29423-287:2020 (01). За цією документацією у 2021 році будуть проведені закупівлі бронежилетів для потреб ЗС України. Раніше Збройні Сили та військові формування закупівлю бронежилетів здійснювали за комерційними технічними умовами – нині ж вимоги встановило Міноборони.

Як зняти бронежилет за 1 секунду?

− Так, цей бронежилет громіздкий, − говорить Віталій Рябов. – Проте зауважте, що його американський аналог, наприклад, важить 17 кг у повній комплектації, з керамічними плитами до 15 кг. Наша модель важить стільки ж. Дослідний зразок базової моделі – без додаткових захисних елементів – вийшов у нас 13,3 кг, із керамічними плитами до 11 кг, − заявив начальник управління розробки речового майна ГУ РСМЗ ЗС України.

Окремо він відзначив, що новим елементом у бронежилеті є система швидкого скидання:

– Це зроблено для зручності – наприклад, нам потрібно швидко дістатись до пораненого, або щоб самому швидко скинути бронежилет. Також у бронежилеті є система зменшення навантаження на спину, коли вага розподіляється не лише на плечі військового, а й на пояс − усе побудовано за принципом наплічника, − зауважив підполковник Віталій Рябов.

Розроблений бронежилет має модульну структуру та складається з базової конструкції, яка може мати додаткову комплектацію захисними елементами. Базова конструкція бронежилета складається з п’яти окремих елементів захисту грудей, спини, бокових частин, паху та шиї. Додатковими захисними елементами є: поясна частина (розвантажувальний пояс), захист плечей і стегон. Розвантажувальний пояс може комплектуватись елементом системи зменшення навантаження на спину.

Чохли в бронежилеті виготовляються з вогнетривких матеріалів.

− Бронежилет зберігає балістичні властивості після замочування – як на 1 годину за ДСТУ, так і відповідно до STANAG 2920 – на 24 години в морській воді. Вимога про 24 години замочування важлива для Військово-Морських Сил. Жорсткі вимоги є до пакування цих м`яких елементів, які «тримають» осколок: вони мають бути вкладені в захисні пакети, що забезпечують вогне- і водотривкість. Раніше такого в наших бронежилетах не було, − підсумував начальник управління розробки речового майна ГУ РСМЗ ЗС України підполковник Віталій Рябов.

Довідково.

Новий бронежилет можна закуповувати як з металевими, так і керамічними жорсткими бронеелементами. Загальна вага базової комплектації бронежилета з металевими жорсткими бронеелементами типорозміру M (50–54) становитиме 13,5 кг, повна комплектація – 17,5 кг. Бронежилет модульний виготовляють двох рівнів протикульної стійкості в місці розташування жорстких бронеелементів, у комплекті з базовим чохлом БМ із м’якими балістичними пакетами (диференційний рівень захисту):

– базовий рівень захисту − відповідає 4-му класу захисту за ДСТУ 8782;

– посилений рівень захисту − відповідає 6-му класу захисту за ДСТУ 8782.

М’які балістичні пакети грудей, спини, бокових частин та паху відповідають 1-му класу захисту за ДСТУ 8782. Також м’які балістичні пакети усіх захисних елементів забезпечують протиосколкову стійкість за показником V50 згідно з ВСТ 01.301.003 (STANAG 2920) зі швидкістю не менше 600 м/с. Новий бронежилет забезпечуватиме збереження балістичної стійкості після впливу таких зовнішніх чинників:

– за нормальних кліматичних умов;

– високої температури 70 °С;

– низької температури мінус 40 °С;

– після занурення у воду.

Фото – Дмитро Юрченко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

Сьогодні, 26 квітня, російські війська скинули керовані авіабомби на промисловий об'єкт у Сумах.

Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття: Ілля Євлаш — про літак Су-57

Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття: Ілля Євлаш — про літак Су-57

російський літак Су-57 окупанти використовують для ударів по Україні, але намагаються тримати на великій відстані, оскільки і його може збити українська ППО.

Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Сьогодні, 26 квітня, російська армія обстріляла місто Дергачі Харківського району, внаслідок чого постраждали чотири особи.

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня внаслідок ракетного обстрілу загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук на позивний «Рута».

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Уповноважена особа з закупівель

від 21000 до 51000 грн

Полтава, Полтавська область

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП

Військовий капелан

від 25000 до 55000 грн

Харків, Харківська область