ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

За крок до створення Військової поліції

Важливо Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 14 Грудня 2020, 12:04

Чи не зійдуть намарне багаторічні приготування?

Мова про створення в Україні військової поліції йде вже близько десяти років. Чергова хвиля піднялася в листопаді торік, коли Президент України дав вказівку підготувати законопроєкт щодо утворення в системі Міністерства оборони України Військової поліції як правоохоронного органу. Чому її створення гальмується і які потужні концептуальні спроможності для війська ми через те ще не в змозі реалізувати, АрміяInform розповів офіцер Головного управління Військової служби правопорядку підполковник Володимир Потапов.

Стереотип, що Військова служба правопорядку – це лише патрулі, доволі ґрунтовно укорінився в суспільстві. І коли розмова заходить про військову поліцію, на думку багатьох спадає одне – «військові патрульні поліцейські». Навіщо вони? Адже кілька патрулів із синьою нарукавною пов’язкою з написом «ВСП» і так часто можна зустріти поблизу військових частин. Проте завдань і функцій, відповідно до закону, на них покладено набагато більше.

— До завдань Служби правопорядку належать, передусім, виявлення причин, передумов і обставин кримінальних та інших правопорушень, запобігання їх вчиненню і припинення у Збройних Силах України, участь в охороні військових об’єктів та забезпеченні громадського порядку і військової дисципліни, захист армійського майна від розкрадання й інших протиправних посягань, участь у протидії диверсійним проявам та терористичним актам на військових об’єктах та багато інших, — говорить Володимир Потапов. — Військо – це зріз суспільства. На жаль, не завжди служити в армію йдуть свідомі громадяни, готові добросовісно виконувати службові обов’язки. Ми говоримо про це відкрито, не криючись. Недарма  військо має найвищий рівень довіри громадян. Намагаємось робити все залежне від нас, щоб запобігти чи припинити вчинення кримінальних та інших правопорушень. Проте не завжди наявний інструментарій дозволяє ефективно й швидко це зробити Службі правопорядку. Скажімо, нині ВСП у разі виявлення діяння, що має ознаки кримінального правопорушення, повинно провести службове розслідування і направити матеріали про це до поліції чи іншого правоохоронного органу. По суті ми опитуємо свідків, збираємо докази й оформлюємо все документально. Це ж саме робить ДБР чи поліція тільки по-іншому називаються документи. Тобто йде, умовно кажучи, дублювання функцій. Тим більше, що вони не завжди знають специфіку функціонування військового організму, особливості проходження військової служби, права та обов’язки армійців. Бували випадки, коли ухвалення деяких процесуальних рішень ставило під загрозу виконання завдань цілими підрозділами, заарештовували військових з утриманням в ІТТ, коли їх мали б на час запобіжного заходу утримувати на гауптвахті Військової служби правопорядку. В умовах ведення війни це створює загрози й порушує права військовослужбовців як громадян України. Створення військової поліції на базі Служби правопорядку могло б стати ключовим у забезпеченні прав і законних інтересів самих військових: як винних у вчиненні кримінальних та інших правопорушень, так і потерпілих.

Під час дії режиму воєнного або надзвичайного стану на Службу правопорядку додатково покладають завдання щодо участі в боротьбі з ворожими диверсійно-розвідувальними групами на території України, організації збору, супроводження та охорони військовополонених, забезпечення дотримання комендантської години в гарнізонах, охорони військових об’єктів, військових містечок та їхнього населення, сприяння його евакуації та інші.

Коли чекати на законодавчі зміни

Загалом, тут не придумано чогось нового – військова поліція існує в більшості європейських країн, у США і в Канаді, а також у східного сусіда-агресора. Військова поліція, за стандартами НАТО, має бути повноцінним правоохоронним органом, який матиме весь необхідний інструментарій для боротьби з військовими злочинами та забезпечення правопорядку у військовому відомстві. Створення військової поліції передбачає надання підрозділу слідчої функції в розслідуванні злочинів проти встановленого порядку військової служби та військових злочинів. Тобто злочинів, вчинених як військовослужбовцями, так і щодо них.

Створити Військову поліцію пропонується з урахуванням практики забезпечення правопорядку в арміях провідних держав Європи і світу. У переважній більшості з них правоохоронні органи з військовим статусом (військова поліція, жандармерія) функціонують в оборонних відомствах і наділені широкими повноваженнями з підтримання правопорядку серед військовослужбовців, — зазначає співрозмовник. — Фахівці Служби правопорядку у взаємодії з іншими структурами оборонного відомства підготували проєкт Закону України «Про військову поліцію». Документ направлено на погодження до органів державної влади. Мінекономрозвитку, СБУ, НАБУ і Мінінфраструктури погодили законопроєкт. Утім, зауваження до законопроєкту висловили Служба зовнішньої розвідки, Управління державної охорони, Адміністрація Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, МВС, Нацгвардія, Нацполіція і ДБР. У процесі спільних узгоджувальних нарад більшість розбіжностей врегульовано. На всі узгодження був потрібен час, і виникла необхідність порушити питання на збільшення термінів виконання завдання.

Доопрацювання законопроєкту з урахуванням проведених узгоджувальних процедур, повторного погодження й подальшої правової експертизи Мін’юстом та розгляд його в уряді, потребує додаткового часу. Лише після цього проєкт закону можна направити до Верховної Ради на розгляд в комітетах та голосування.

Чи готова Служба правопорядку до виконання слідчої функції

— У 2017 році створено 25-й навчальний центр Служби правопорядку, який здійснює базову професійну підготовку для здобуття фаху відповідно до штатного призначення, а також перепідготовку й підвищення кваліфікації у кращих традиціях військової поліції країн-членів НАТО, — продовжує Володимир Потапов. — У 2020 навчальному році передусім зосереджено увагу на підготовці сержантського складу Служби правопорядку з поетапним розгортанням на базі нашого навчального центру школи Військового поліцейського та впровадження в підготовку курсів лідерства. Це дозволяє військовим здобути знання, вміння й навички з управління підрозділом, розуміння поняття лідерства, командної роботи, взаємодії між офіцерським і сержантським складом та підвищення престижності проходження військової служби в підрозділах Служби правопорядку.

Наразі підготовка рядового та сержантського складу здійснюється в навчальному центрі за спеціальністю «Правоохоронна діяльність». Загалом, на початок листопада, вишкіл тут пройшли понад 1350 військовослужбовців.

Щодо Військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка, тут працюють вже на перспективу створення військової поліції. Планово готують офіцерські кадри за спеціалізацією «Правоохоронна діяльність у Збройних Силах України». Перших 20 курсантів за цією спеціалізацією набрали до ВІКНУ влітку 2016-го і цього року вони вже лейтенантами поповнили ряди територіальних підрозділів Служби правопорядку. Ще понад сто курсантів навчаються на різних курсах.

До того ж діють курси підвищення кваліфікації військовослужбовців ВСП, які тривають, зокрема, й у Національному юридичному університеті імені Ярослава Мудрого.

Нарощення спроможностей та міжнародна підтримка

З 2015 року почала набирати обертів співпраця із західними партнерами. Для її поглиблення створена група міжнародного співробітництва та миротворчих операцій у Головному управлінні ВСП. Співпрацюють із партнерами з Канади, Литви, Великої Британії, Данії, Італії, Центру досконалості Військової поліції НАТО, іншими колегами з військових поліцій західних країн. Крім того, наші військові правоохоронці безкоштовно навчаються на курсах у Данії, США, Канаді, Польщі, Італії, ФРН, Швеції й інших країнах.

— Всі навчальні програми підготовки фахівців та підвищення кваліфікації як у 25-му навчальному центрі, так і у вишах, розроблені з урахуванням створення Військової поліції й інтеграції у структури військових правоохоронців НАТО. Завдяки продуктивній співпраці із міжнародними партнерами, навчальний центр створює нові програми підготовки з використанням найкращих практик Військової поліції країн НАТО. Зростає і кількість заходів міжнародного співробітництва, серед яких заходи з відновлення слідчих спроможностей Служби правопорядку, підготовка її інструкторів, розвиток сержантського й офіцерського складу, курсова підготовка в Україні та за кордоном.

Міжнародні партнери допомагають з матеріально-технічною базою: ВСП уже отримала допомогу від США на суму близько $300 тис. (переважно слідче обладнання). Канада надала автомобілі й навчальне обладнання для центру на близько $1,2 млн. Це – найяскравіші приклади.

У Військовій службі правопорядку впевнені: така концептуальність підходу в процесі реорганізації допоможе безболісно перейти рубікон трансформації у Військову поліцію. Питання лише, коли це відбудеться, і чи багаторічні приготування не зійдуть на марне…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Зовнішній пілот, оператор БПЛА, військовослужбовець (розвідка та коригування)

від 21000 до 121000 грн

Хмельницький

Військова частина А7034

контракт служба ЗСУ

від 21000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Навідник-оператор, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Гранатометник

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький обласний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Водій до військової частини А2800

від 20000 до 40000 грн

Радісне, Одеська область

Водій, контрактна служба

від 22000 до 55000 грн

Черкаси, Черкаська область