ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як Одещина дбала про своїх ветеранів АТО/ООС у 2020-му

Прочитаєте за: 5 хв. 30 Грудня 2020, 9:55

Ні для кого не секрет, що 2020 рік видався досить складним. Пандемія коронавірусної хвороби та карантинні обмеження, пов’язані з нею, загострили ряд проблем, зокрема і соціального характеру. Про те, які послуги надавалися протягом року ветеранам АТО/ООС, а також про інші види допомоги кореспонденту АрміяInform розповіли в Департаменті праці та соціальної політики Одеської міської ради.

Загалом на обліку в управліннях соціального захисту населення Департаменту праці та соціальної політики Одещини перебуває 3779 учасників АТО/ООС, зокрема: 3507 учасників бойових дій, 199 осіб з інвалідністю внаслідок війни та 12 учасників війни. 61 особі встановлено статус члена сім’ї загиблого.

Майже 850 тисяч гривень витрачено на надання психологічних послуг

Протягом 2020 року для надання комплексної медичної допомоги та реабілітації учасників АТО/ООС, у межах міської цільової програми «Здоров’я», продовжував працювати Центр організації медичної допомоги учасникам АТО і ветеранам війни на базі Міської лікарні № 5. Там наразі на диспансерному («Д») обліку перебуває 822 учасники АТО/ООС, з яких 50, за підсумками проведення «Д» огляду, було госпіталізовано та проведено лікування в умовах стаціонарного відділення.

Також районні управління соціального захисту населення Департаменту праці та соціальної політики Одеської міської ради постійно проводять інформаційно-роз’яснювальну роботу серед учасників Революції Гідності та учасників бойових дій, які перебувають на обліку, щодо надання психологічної реабілітації. Так, відповідно до порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів із психологічної реабілітації учасників Революції Гідності, учасників Антитерористичної операції та осіб, які здійснювали заходи з забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, на сьогодні із суб’єктами надання психологічних послуг укладено 76 договорів на загальну суму 845,5 тисяч гривень.

Кожен може звернутися за адресною матеріальною допомогою в особливих випадках

Згідно з Міською цільовою програмою надання соціальних послуг та інших видів допомоги незахищеним верствам населення міста Одеси передбачена щомісячна матеріальна підтримка:

– осіб з інвалідністю внаслідок війни І-ІІІ груп, які брали безпосередню участь у забезпеченні проведення Антитерористичної операції (операція Об’єднаних сил) для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в розмірі 3 000 грн, якщо інвалідність пов’язана с пораненням, контузією або каліцтвом під час участі в бойових діях, та у розмірі 2 000 грн – якщо інвалідність пов’язана внаслідок захворювання;

– сімей загиблих (померлих) воїнів, які брали безпосередню  участь у забезпеченні проведення Антитерористичної операції (операція Об’єднаних сил) для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та сімей військовослужбовців, які пропали безвісти в районі проведення Антитерористичної операції, у розмірі 3 000 грн.

Також передбачена одноразова матеріальна допомога:

– учасникам бойових дій, які брали безпосередню участь у забезпеченні проведення Антитерористичної операції  (операція Об’єднаних сил) для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України (крім діючих військовослужбовців та службовців силових відомств) у розмірі 4 000 грн;

– сім’ям загиблих (померлих) ветеранів війни у розмірі 2 000 грн;

– матерям загиблих на проведення психологічної реабілітації у розмірі 5 000 грн.

Крім цього, відповідно до розпоряджень міського голови, кожен може звернутися за адресною матеріальною допомогою в особливих випадках (на лікування та на компенсацію коштів, витрачених на лікування) ветеранів війни та осіб, на яких поширюється чинність Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Професійна адаптація – за рахунок коштів державного бюджету

Починаючи з 2016 року в Одесі проводиться професійна адаптація учасників АТО/ООС, яка передбачає надання даним категоріям громадян освітніх послуг з професійного навчання, підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації.

Фінансування зазначених заходів здійснюється за рахунок коштів державного бюджету. Варто зазначити, що у зв’язку з карантинними обмеженнями кількість бажаючих пройти навчання у 2020 році була значно меншою, ніж в попередні роки. Так, у звітному періоді Департаментом праці та соціальної політики Одеської міської ради укладені договори про надання послуг із здійснення заходів із професійної адаптації 29 особам. Для порівняння – минулого року договори уклали 42 особи.

Серед найпопулярніших напрямків, як і зазвичай, залишились мовні курси, отримання водійських посвідчень, комп’ютерні курси різних напрямків, зокрема «Моделювання та проєктування меблів», «WEB-програмування», «Захист інформації в ОС Windows» тощо.

У зв’язку з тим, що в Одесі знаходиться штаб ВМС та головна база Військово-Морських Сил ЗС України, серед учасників АТО/ООС усе більшим попитом користується професійна підготовка за професію «Водолаз». Так, якщо в попередні роки бажання пройти відповідне навчання виявили по одній особі, то цього року успішно закінчили курс та отримали свідоцтва державного зразка 5 осіб.

За демографічною структурою більшість отримувачів послуги чоловіки, але є й жінки, з яких дві отримали водійські категорії «В» та медична сестра пройшла перепідготовку за професією «Косметолог».

Крім проходження профадаптації за рахунок коштів державного бюджету, учасники АТО/ООС активно залучались і до грантових програм, метою яких є сприяння зазначеній категорії осіб у адаптації до мирних умов життя шляхом здобуття цивільних професій.

Так, протягом року не лише учасники Антитерористичної операції, а й члени їхніх сімей мали можливість пройти навчання у межах реалізації проєкту «Україна ‒ Норвегія» «Перепідготовка і соціальна адаптація військовослужбовців та членів їх сімей в Україні».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Сили оборони на півдні знищили 16 гармат і 3 міномети

Протягом доби на південному напрямку було знищено 113 окупантів й 51 одиниця озброєння та військової техніки.

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Пентагон оголосив, коли в Україну почнуть прибувати F-16

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, коли в Україну почне прибувати ескадрилья літаків F-16.

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

В Україні затвердили нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма»

Заступниця Міністра оборони України Наталія Калмикова повідомила про ухвалення Міністерством охорони здоров’я наказу №714 від 25 квітня 2024 року, яким затверджені нові клінічні протоколи за темою «Бойова травма».

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

Викрили військового з Прикарпаття, який за $4000 обіцяв «працевлаштування» у тилу

За даними слідства, 47-річний командир роти військової частини за $4 тисячі обіцяв «вирішити питання» щодо працевлаштування військовозобов’язаного на посаду водія до тилової військової частини, де сам служить.

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

На півдні ворог застосував проти мирного населення 204 FPV-дрона

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, ворог застосував 15 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 225 осколкових боєприпасів.

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Рустем Умєров розповів про досягнення формату «Рамштайн»

Міністр оборони України Рустем Умєров 26 квітня 2024 року під час чергового онлайн засідання Контактної групи з питань оборони України у форматі «Рамштайн» подякував колегам за підтримку протягом двох років.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер інженерно-саперного підрозділу

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Водій військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Стрілець, помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Військовий капелан

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Помічник гранатометника

від 21400 до 121400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Номер обслуги до 128 окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область