ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Оборонна «магістраль» України – де нині наш «поїзд»?

Лонгрід
Прочитаєте за: 8 хв. 3 Грудня 2020, 18:41

6 грудня Збройним Силам України виповнюється 29 років. Свято, окрім всього іншого, ще й привід підбити підсумки і окреслити напрямки та перспективи подальшого розвитку. Стратегія національної безпеки України, ухвалена у вересні цього року, є основою для всіх реформ у секторі безпеки і оборони. У цьому стратегічному документі ключовими пріоритетами національних інтересів України визначені європейська і євроатлантична інтеграція. Чудовою нагодою для певного аналізу стану речей стала розлога промова Міністра оборони України Андрія Тарана, виголошена під час зустрічі з представниками дипломатичного корпусу, акредитованими в Україні. Вона достатньо концентровано презентує саме потрібний нам зріз проблематики.

Стратегічно місія Збройних Сил України залишається триєдиною:

  1. Стримування російської агресії.
  2. Впровадження незворотної оборонної реформи відповідно до стандартів НАТО.
  3. Досягнення взаємосумісності та військових критеріїв для майбутнього членства у НАТО та ЄС.

Перший етап оборонної реформи: що здобули?

Як визначено в Стратегічному оборонному бюлетені, перший етап оборонної реформи триває з 2016-го до кінця цього року. Отже, що вдалося втілити в життя за цей період?

Міністр оборони України Андрій Таран під час зустрічі з представниками дипломатичного корпусу, основні здобутки першого етапу оборонної реформи окреслив так:

«Перше та найголовніше, значні зміни впроваджено в системі об’єднаного керівництва силами оборони і в системі управління збройними силами (С2). Структура системи та управління ЗС України відповідає основним принципам системи управління НАТО.

Міністерство оборони України перебуває на етапі перетворення на ефективно діючу структуру під керівництвом цивільних осіб, здатну здійснювати демократичний цивільний контроль над військовими.

Ми розмежували обов’язки між Міністерством і Генштабом відповідно до типових демократичних принципів: Міністерство оборони формує політику, тоді як Генеральний штаб відповідає за її реалізацію та звітує міністерству.

Розподілені повноваження, відповідальність і підзвітність. Як результат, Генеральний штаб і штаби оперативного рівня збудовані за принципом J-коду.

Сформовано нові функціональні командування ЗСУ. Функцію застосування покладено на Командування Об’єднаних сил ЗС України, тоді як відповідальними за виконання завдання з генерування сил залишились командування видів, окремих родів військ (сил).»

На основі її положень МОУ розробляє Стратегію воєнної безпеки України і новий Стратегічний оборонний бюлетень України. Ці документи будуть визначати цілі оборонної реформи на наступний п’ятирічний цикл.

Домашнє завдання на наступні 5 років

Здобутки очевидні, але не все заплановане вдалося втілити в життя до кінця 2020-го. За результатами проведеного оборонного огляду, зроблено об’єктивну оцінку найкритичніших недоліків, які слід усунути в наступні 5 років. Найкритичніші, за словами Міністра оборони Андрія Тарана, з них такі:

  • не здійснено в повному обсязі трансформацію системи управління (С2) у ЗСУ;
  • недостатній рівень оснащення ЗС України сучасними системами озброєння й військовою технікою, невідповідність спроможностей національного ОПК потребам війська;
  • не завершено трансформацію об’єднаної логістичної системи, яка могла б забезпечити підтримку використання всіх складових сил оборони, відсутність автоматизованої системи управління логістики;
  • невідповідність існуючої військової інфраструктури вимогам сил оборони;
  • недостатній рівень мотиваційного пакету для проходження військової служби, не вирішено питання забезпечення військовослужбовців житлом;
  • нездатність ефективно реагувати на зростаючу кількість і масштаби кібератак.

Професіоналізація сил оборони та кадрова політика

Як зазначив Міністр оборони України, «професіоналізація сил оборони і впровадження найкращих принципів кадрової політики є головними пріоритетами, в основі яких – людиноцентрична філософія»

Наразі підготовлено понад 200 нових документів у сфері підготовки військ, спрямованих на гармонізацію бойового досвіду ЗС України з принципами і стандартами НАТО.

Створено національну систему перевірки (сертифікації) і оцінки готовності військ (сил) до виконання покладених завдань за стандартами Альянсу. Україна бере активну участь у програмі Концепції оперативних можливостей (OCC). У 2020-му п’ять нових підрозділів задекларовано до Спільного фонду оперативних сил та можливостей. 47 військовиків підготовлені як експерти для оцінювання у ЗСУ відповідно до нових підходів.

Підвищення кваліфікації військовиків відбувається у межах таких військових тренувальних місій, як JMTG-U, ORBITAL, UNIFIER та LMTМ-U.

За підтримки іноземних радників триває аудит системи професійної військової освіти. Основне завдання в цій галузі – професійний розвиток майбутніх керівників, здатних генерувати і розвивати нову військову культуру. Впроваджується нова модель кар’єрного зростання офіцерів на основі здобуття військової освіти з одночасним вивченням іноземної мови. Вимога проста – усі офіцери та сержанти мають володіти англійською.

Спільні навчання й місії

Україна є і залишатиметься надійним партнером Альянсу, який бере участь в операціях під проводом НАТО в Косово та Афганістані.

За словами Міністра оборони Андрія Тарана, наступного року ВМС України планують доєднатися до операції «Морський охоронець» у Середземному морі двома патрульними катерами типу «Island», отриманими від США в рамках безпекового пакету допомоги, а в 2023 році – до операції доєднається флагман ВМС фрегат «Гетьман Сагайдачний».

Спільно з МЗС України оборонне відомство вживає заходів для направлення у 2021-му двох представників ЗСУ до Тренувальної місії НАТО у Республіці Ірак.

У наступному році ЗС України планують забезпечити участь своїх підрозділів у 22 багатонаціональних навчаннях, зокрема, 8 на території України та 14 – за кордоном.

– Запрошуємо всіх наших партнерів взяти участь у навчаннях на території України наступного року. Враховуючи отриманий статус партнера з розширеними можливостями (ЕОР), Збройні сили України готові приєднатися до відповідних навчань Альянсу, пов’язаних із колективною обороною, – зазначив Міністр оборони України на зустрічі з представниками дипломатичного корпусу.

Наразі табірне містечко Міжвидового центру підготовки підрозділів полігону «Широкий лан» майже готове до введення в експлуатацію.

– Тепер, поряд із Яворівським полігоном, табірне містечко «Широкий лан» стане гідним місцем проведення багатонаціональних військових навчань і дозволить розширити географію спільних навчань з партнерами, – сказав очільник оборонного відомства.

Логістика

За словами Міністра оборони, завершено тестування нової логістичної системи, заснованої на принципах НАТО. Як результат, впроваджено трирівневу систему армійської логістики. Також створено новий уніфікований формат матеріально-технічного забезпечення, вдосконалено оргструктуру Командування Сил підтримки ЗСУ і сформовано вертикаль управління логістикою.

Для вдосконалення системи управління військово-медичною службою створено Командування Медичних сил ЗСУ. Впроваджено стандартні операційні процедури надання медичної допомоги, евакуації, реабілітації й підготовки медпрацівників.

– Командування Медичних сил ЗС України в умовах спалаху пандемії COVID-19 запровадило відповідні заходи задля запобігання розповсюдженню хвороби в районі проведення ООС і надання допомоги місцевому цивільному населенню, – зазначив Андрій Таран.

Гендерна політика: 100 жінок-військовослужбовців отримали звання полковника

Щодо дотримання у Збройних Силах умов гендерної рівності, говорять кілька фактів і цифр. Так, у 2020 році кількість жінок у війську сягнула 58 тисяч, що, щонайменше, утричі більше, ніж на початку війни у 2014-му, і становить майже чверть наших Збройних Сил.

– Найголовнішим досягненням є зняття правових бар’єрів у військовій галузі. Як результат, ви можете знайти жінок-офіцерів та цивільних осіб на всіх рівнях апарату Міністерства оборони та органів військового управління. З них – 100 жінок-військовослужбовців уже отримали звання полковника, – зазначив Міністр оборони України.

Цього року близько 2000 жінок успішно вступили до різних військових навчальних закладів, що складає 13% від загальної кількості курсантів і студентів. Багато з них демонструють виняткові навички керівництва, опановуючи посади командирів протитанкових і мінометних взводів та командирів рот у бойових підрозділах.

Завдання на перспективу

Процес реформування у наступні 5 років відбуватиметься відповідно до вимог, визначених новим пакетом документів з оборонного планування і за активної участі наших партнерів у формуванні їх контенту.

Слід зосередитися на новій Моделі сил оборони, збалансувавши спроможності у їх найважливіших компонентах з реалістичним ресурсним забезпеченням.

– Якщо належно синхронізуємо кінцеву мету, шляхи і засоби її досягнення, це дозволить розпочати розвиток фундаментальних спроможностей, які Україні критично необхідні для забезпечення національної безпеки, – зазначив Міністр оборони України.

Консультативна та експертна допомога у поєднанні з доступом до необхідних інформаційних ресурсів, розглядається як додатковий напрям співробітництва та партнерства. У Міноборони та Збройних Силах працює понад 40 радників, з них 6 стратегічного рівня, з дев’яти держав-членів НАТО (Великобританія, Данія, Канада, Литва, Польща, Словаччина, США, Чехія та Німеччина), які допомагають у заходах з трансформації нашої армії.

За словами Міністра оборони, незабаром почнеться не лише новий етап оборонної реформи, а й інтенсивніший етап відносин з Альянсом.

– Стратегія національної безпеки України чітко окреслює амбіції України отримати План дій щодо членства (ПДЧ) у рамках нашого євроатлантичного курсу. Сподіватимемось на всебічну політико-військову підтримку партнерів щодо ухвалення такого рішення на наступному Саміті НАТО у 2021 році. Це стане практичним кроком та демонстрацією відданості рішенням Бухарестського саміту. З нашої точки зору, потенційне членство в Альянсі України та Грузії матиме суттєвий вплив на євроатлантичну безпеку і стабільність, зокрема, в Чорноморському регіоні, – наголосив Міністр оборони України Андрій Таран під час зустрічі з представниками дипломатичного корпусу, акредитованими в Україні.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

Сьогодні, 26 квітня, російські війська скинули керовані авіабомби на промисловий об'єкт у Сумах.

Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття: Ілля Євлаш — про літак Су-57

Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття: Ілля Євлаш — про літак Су-57

російський літак Су-57 окупанти використовують для ударів по Україні, але намагаються тримати на великій відстані, оскільки і його може збити українська ППО.

Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Сьогодні, 26 квітня, російська армія обстріляла місто Дергачі Харківського району, внаслідок чого постраждали чотири особи.

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня внаслідок ракетного обстрілу загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук на позивний «Рута».

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Водій кат. B, C, СЕ, D, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Інструктор з інженерної підготовки

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

Водій-механік евакуаційного відділення

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Електрик, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Зв’язківець, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4615