ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Де шукати підтримку ветеранам, які започатковують власну справу?

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 31 Грудня 2020, 8:45

В листопаді стартувала ініціатива з допомоги ветеранам у започаткуванні власної справи «Повернись і живи». Проєкт реалізується завдяки IREX та за підтримки державного департаменту США. Яку допомогу можуть отримати усі охочі в межах цієї програми, в ефірі передачі «Ранкова кава» розповіли – Ірина Лоюк, керівник проєкту з підтримки ветеранського бізнесу «Повернись живим» та Денис Осмоловський, керівник консультаційного центру для ветеранів-підприємців Єдиної служби правової допомоги. Про це повідомляє АРМІЯ FM.

Нікіта Гросс: Як виникла ідея створення проєкту «Повернись і живи», коли втілили його в життя і в чому його суть?

Ірина Лоюк: Ніщо не зупинить ідею, час якої настав. Зараз багато таких ініціатив із підтримання ветеранського бізнесу. І ми починаємо розуміти, що це має бути системна взаємодія. Тому, проаналізувавши запити ветеранів, ми створили такий комплексний проєкт. Він має задовольнити потреби військовиків у консультаціях, в підтримці наставників, в державній і допомозі побратимів, які вже почали бізнес.

Нікіта Гросс: Коли виникла думка створити таку ініціативу?

Ірина Лоюк: Мабуть, ще в 2016. І це була не моя думка, а суспільства про те, що потрібно підтримувати ветеранів, які починають бізнес. Ми знаємо, як працюють ефективно «Піца ветерано» або «Регата клаб». Вони починали підтримувати ветеранів-бізнесменів, давали можливість навчатися в них. І ці окремі ідеє об’єднались в єдину систему. Зібравши їх воєдино, ми створили консультаційний центр. Структура, яка ефективно працює з підтримки підприємництва, – це система наставництва. У команди «Повернись живим» є дуже тісні відносини з благодійниками, які готові наставляти ветеранів-підприємців. Також є велика потреба в державній підтримці. На жаль, зараз немає ніяких стратегічних документів і навіть законодавством не визначено, хто такий ветеран-підприємець. Водночас на рівні регіонів вже є бюджетні програми з підтримання ветеранів. Тож можна зібрати регіональний досвід і затвердити таку підтримку на державному рівні.

Нікіта Гросс: Денисе, чи багато надходить дзвінків до консультаційного центру і про що здебільшого запитують?

Денис Осмоловський: Поки що небагато. Цікавляться ветерани можливими організаційними формами для ведення бізнесу, звертаються за податковими консультаціями, з правничих питань. Але ми ширше бачимо консультаційну допомогу. Намагаємось не тільки консультувати людей з конкретних питань, а й шукати можливості поєднання їхнього бізнесу з іншими проєктами. Тож телефонуйте нам за номером 0800-21-31-90.

Ірина Лоюк: Згідно з нашими дослідженнями, найбільша потреба ветеранів у фінансуванні. Отримати банківські кредити для стартапу складно, тож розраховують армійці більше на гранти або на допомогу з бюджету. Наприклад, у Миколаєві чудова регіональна програма надання грошової допомоги ветеранам, які розпочинають власний бізнес. Ілля Шполянський поділився цією програмою, і зараз ми її імплементуємо в 4 областях. В Стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки передбачено окремі пункти для розвитку ветеранського бізнесу. І тому ми дуже сподіваємось, що наш проєкт буде працювати в одному руслі з державою.

Нікіта Гросс: Чи змінив «ковідний» 2020 рік спрямування розвитку ветеранського бізнесу?

Ірина Лоюк: Він дуже сильно вплинув саме на ринок праці – рівень безробіття зростає. Це недобре, але економічна криза має спонукати до активних дій. Ми сподіваємось, що це підштовхне ветеранів бути активнішими, звертатись до нас і отримувати потрібну підтримку.

Денис Осмоловський: З 2015 року є пільга про ненарахування процентів, штрафів, пені для військовослужбовців, які отримують кредитування в банківських установах. Єдина служба правової допомоги співпрацює з проєктом «Повернись живим», з Національним банком і Приват банком щодо реалізації цієї пільги. І проєкт «Повернись і живи» пропонує взяти кошти у фінансовій установі не на поточні якісь потреби, а реалізувати бізнес-ідею разом з іншими військовослужбовцями, які вийшли в запас і прагнуть налагоджувати бізнес. Також зазначу, що чинний закон про статус ветеранів війни в статті 21 передбачає пільги з податку на прибуток для підприємств ветеранів війни. Там лише закладене це словосполучення «підприємства ветеранів війни», але воно не транспортоване в Податковий кодекс. Був створений такий законоєпроєкт. Сподіваємось, його підтримають у Верховній Раді. Адже дуже важливо розвивати не лише персональну зайнятість, а й кооперацію серед ветеранів, які можуть об’єднати зусилля.

Читайте нас у Facebook
На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

Міністр закордонних справ Латвії Байба Браже прибула в Україну з робочим візитом. Разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вони поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну, розташованої біля Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

На східному напрямку Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат у живій силі та техніці. За минулу добу військові ліквідували 827 окупантів та знищили 6 танків.

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

росія скинула дві авіабомби на промисловий об’єкт у Сумах

Сьогодні, 26 квітня, російські війська скинули керовані авіабомби на промисловий об'єкт у Сумах.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер

Чернівці

Державна прикордонна служба України

Геодезист, топограф, картограф

від 25000 до 75000 грн

Одеса

Військова частина А3674

C/C++ Embedded developer (STM32)

від 21000 до 81000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Лозова

Військова частина А7290

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ