ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Психологи виявили: залежно від того, який командир, таким стає й підрозділ»

Важливо Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 9 хв. 30 Грудня 2020, 20:02

Українська греко-католицька церква започаткувала безоплатну програму психосоціальної реабілітації військових психологів, капеланів, захисників України, членів їхніх сімей і жертв війни. Про перші результати її реалізації та сам проєкт під час брифінгу в АрміяInform розповів координатор програми від Департаменту військового капеланства Патріаршої курії УГКЦ, диякон, полковник запасу Руслан Коханчук.

Наша програма реалізується завдяки фінансовій допомозі німецьких партнерів — благодійного фонду Renovabis (з лат. — оновити), а також жертводавців з України та греко-католицької церкви зокрема. Робота виїзної команди починається зі звернення від управлінських структур того чи іншого відомства чи безпосередньо від командира військової частини.

— Можливий запит лише від юридичної особи чи також і від військовослужбовців?

— Ми проінформували про програму Міністерство оборони, Державну прикордонну службу, Національну гвардію та інші відомства. Відповідно, управлінські структури доводять інформацію до військових частин.

А як ви досягаєте ветеранів війни?

— Ветеранів ми залучаємо через наших капеланів, священників УГКЦ, які працюють у військових гарнізонах і комунікують з різними ветеранськими організаціями.

Програму з психологічної реабілітації проводять кваліфіковані спеціалісти з ГО «Побратими», які напрацювали цілу низку потужних проєктів, починаючи з психосоціальних програм і завершуючи допомогою ветерану у відкритті власного бізнесу.

— Що конкретно передбачає програма психологічної реабілітації?

— Ми пропонуємо тренінги з психологічної стійкості або гнучкості/незламності. Їх проводять кваліфіковані спеціалісти з ГО «Побратими». Зокрема можу сказати про Андрія Козінчука — психолога, реабілітолога, ветерана АТО. У нього своя команда, яка напрацювала цілу низку потужних проєктів, починаючи з психосоціальних програм і завершуючи допомогою ветерану у відкритті власного бізнесу.

Особисто побувавши на тренінгах, я й сам узяв для себе деякі цікаві речі. Зокрема дізнався, що, крім роботи й відпочинку, існує ще в 6 сферах людського життя (сміється. — Авт.). Отож, окрім роботи, є сім’я. Сім’я в тому сенсі, що це безпечне коло, та територія, де ви почуваєтеся безпечно. Потім — здоров’я. Тут маємо на увазі сон, здорове харчування, певна психоемоційна гігієна. Четвертий напрямок — саморозвиток у тій сфері, що не стосується вашої роботи (бо якщо стосується, то це вже професійний розвиток). П’ята — оточення, що не пов’язане із сім’єю та професійною сферою. Тобто це люди, які не належать до вашої соціальної групи. Шоста сфера — відпочинок. Сьома — творчість, восьма — духовність. Якою мірою збалансовані ці складові, такою мірою людина почувається комфортно психологічно й живе повноцінним життям.

— Так, справді цікаво. Однак повернімося до програми. Як довго вона триватиме?

— Працюватимемо три роки. Мета — охопити й допомогти більше ніж 2000 військовослужбовців.

— Аби визначитися, наскільки професійна ваша допомога, чи можете назвати якісь фінансові показники програми?

— Зазначу одну цифру: година роботи нашого професійного психолога коштує 1000 грн. Зрозуміло, що основні фінанси йдуть якраз на виплату гонорарів фахівцям, які працюють з цільовою групою. Ми зацікавлені в тому, аби це були висококваліфіковані люди, цікаві й ефективні.

Для роботи формується команда — своєрідна мобільна група, в якій обов’язково присутній капелан, психолог, координатор, соціальний працівник. Ми хочемо й намагаємося працювати у військовому середовищі, тому виїжджаємо в частини.

— У якій формі проходять ваші тренінги. Це лекції чи інтерактив, виїзди на місця чи новомодний онлайн?

— Тренінги відбуваються у різних форматах і в різних регіонах України. Для цього формується команда — своєрідна мобільна група, в якій обов’язково присутній капелан, психолог, координатор, соціальний працівник. Вона виїжджає у військову частину. Ми хочемо й намагаємося бути у військовому середовищі. У зв’язку з карантином окремі заходи (лекції) можемо проводити дистанційно.

— Чи відчуваєте запит у військах на ваші послуги? Як пройшли перші відрядження у війська?

— Запит вражає й окрилює, адже перші тренінги показали, що військовослужбовці дуже настроєні на спілкування з нами. Зокрема один з них проходив у Зарваниці для військових капеланів і психологів. Другий був проведений у 10-й гірсько-штурмовій бригаді.

— Яким чином був організований останній виїзд. Хто був його ініціатором?

— Він став певною мірою двосторонньою дією. Спочатку ми проінформували про програму наших капеланів, які працюють у Збройних Силах, аби вони поспілкувалися з командирами частин. Першою бригадою зі Збройних Сил, що відгукнулась, стала «десятка». Власне, таким чином ми й опинилися у цій частині. Інформація поширилася. І ось уже зі 128-ї бригади запитують: «Коли до нас?» Тобто цікавість до програми виявилася чималою навіть на початку.

Від жодної з конфесій не надійшло зауважень, мовляв, УГКЦ перетягує на себе ковдру… Навпаки, у цій царині всі прагнуть співпрацювати. Нині налагоджено співпрацю зі Збройними Силами України, Національною гвардією та Адміністрацією державної прикордонної служби.

— Але ж тут є певна нерівність: не в усіх частинах працюють капелани УГКЦ. Є чимало душпастирів від Православної церкви України, протестантських деномінацій та інших конфесій…

— На одному з тренінгів у нас були присутні капелани від ПЦУ, які виявили професійне зацікавлення. У середині грудня в Карпатах був проведений ще один окремий тренінг для капеланів, у якому взяли участь штатні та позаштатні військові й медичні капелани Української греко-католицької та римо-католицької церков, Православної церкви України та Української церкви християн віри євангельської.

Загалом від жодної з конфесій не надійшло зауважень, мовляв, УГКЦ перетягує на себе ковдру… Навпаки, у цій царині всі прагнуть співпрацювати. Щодо зауваженої вами нерівності, то цієї проблеми не існує. Ми співпрацюємо з Генеральним штабом Збройних Сил України, Головним управлінням Національної гвардії України та Адміністрацією державної прикордонної служби України. У кожному з цих відомств визначено координатора нашої програми, через якого можна розв’язати всі робочі питання. У Збройних Силах України, зокрема, це начальник відділу по роботі з військовими капеланами Центру морально-психологічного забезпечення полковник Олександр Ковтач, в НГУ — начальник Служби військового духовенства (капеланства) полковник Олександр Іздебський, в Адміністрації ДПСУ — полковник Олексій Варичев.

Чималий інтерес до наших тренінгів виказують військові психологи, особливо вчорашні випускники ВВНЗ. Коли у військову частину приїжджають люди з міжнародними сертифікатами та професійним досвідом, зрозуміло, що це подія для молодих спеціалістів, які прагнуть фахового зростання.

— Які головні питання порушують командири частин, запрошуючи вашу команду. Що їх турбує найбільше?

— Чимало уваги до молодих військових психологів, які нещодавно закінчили військові виші. Їм важливо навчитися комунікувати з особовим складом, ламати стіну на шляху до військовослужбовців. Ніде правди діти, рівень знань у них, можливо, достатній, але практичних навичок не вистачає. Коли їх запитують, за яким методом психотерапії вони працюють, то відповіді немає, бо в інституті вчили «всього потроху». А застосування деяких з них, наприклад когнітивно-поведінкової терапії, потребує не лише теоретичних знань, а й чималого досвіду. І ось у військову частину приїжджають люди з міжнародними сертифікатами й відповідним професійним досвідом. Зрозуміло, що це подія для молодих спеціалістів, які прагнуть фахового зростання.

— З ким ви проводили тренінги загалом? Які категорії військовослужбовців виявили найбільший інтерес до вашої команди?

— Окрім психологів, ми працювали із заступниками командирів та офіцерами МПЗ, командирами підрозділів (взводів, рот і батальйонів), а також безпосередньо з особовим складом батальйонів. У 10-й бригаді загалом охопили понад 200 осіб.

Чи не найбільше військовослужбовці цікавляться тим, що робити з емоційним вигоранням: як треба діяти, як самого себе захищати, відновлюватись?

— Чи не могли б ви, як учасник подій, поділитися особистими спостереженнями. Про що запитували реабілітологів військовослужбовці? Чи отримали вони те, що шукали?

— Різноманіття порушених питань велике. Зокрема чи не найбільше говорилось про те, що робити з емоційним вигоранням: як треба діяти, як самого себе захищати, відновлюватись?

Нерідко запитували про те, як виявляти й що робити для тих людей, які схильні до суїциду. Як працювати з малими групами, коли роботу треба проводити не індивідуально, а у складі підрозділу. Як займатися самореабілітацією. Загалом, як впливати на людей? Дуже активно відбувається тренінг із нерепресивного спілкування.

— Дайте яскравий приклад, коли, на вашу думку, тренер потрапив у яблучко. Чи стали ви свідком катарсису?

— Скажу інакше. Що мене потішило. Як казав нині покійний Жванецький, через зовнішній тиск гумор народжується зсередини. Умови життя в деяких підрозділах — ну просто ідеальні, а деякі — в очікуванні на ремонт або нову будівлю — живуть фактично в польових умовах. Це все, зауважте, в межах однієї бригади. Безумовно, відчувається, що ці факти мають вплив на настрій особового складу. Але позитивно те, що військовослужбовці в гірших побутових умовах не втрачають почуття гумору. Сміялися часто й були дуже активними. Стався такий випадок, коли під час знайомства тренер запитав: «Будь ласка, представтеся, скажіть, чим ви займаєтеся». (Не яка посада, а що ви тут робите). І ось у відповідь один з військових сказав: «Я повертаюся додому». У залі запанувала тиша. Тренер вчасно зорієнтувався: «Ви зі Сходу?» — «Так, я з Луганська…» Тобто всю свою діяльність військовослужбовець спрямовує на те, аби повернутися на малу батьківщину. А були й інші випадки. Один військовослужбовець відповів, що не розуміє, що робить в армії. Це показник того, що з ним треба поглиблено працювати. Тож запит на психологічну програму великий.

За логікою запитань командирів, спрямованих тренерам, завуальовано звучало: «Для чого психолог потрібен нам?» Відповідь виявилася для багатьох дещо несподіваною: «Психолог потрібен передусім командирам!»

— Як психологи розв’язували важкі питання, які потребують значного ресурсу часу?

— Давали свої контакти, радили книги, інформресурси та конкретні вебінари. Знайомили з роботами відомих психологів з конкретних напрямків. До речі, запам’яталася реакція командирів. За логікою їхніх висловлювань, спрямованих тренерам, завуальовано звучало: «Для чого психолог потрібен нам?» Відповідь виявилася для багатьох дещо несподіваною: «Психолог потрібен передусім командирам!» Тренери навели результати досліджень, що проводилися у військах у період активних бойових дій на Донбасі. Вони виявили: залежно від того, який командир, таким стає й підрозділ. Командир має навчитися любити себе. І в цьому йому має допомогти психолог. Бо якщо командир буде вичавлений, незадоволений собою, «розірваний», то його вплив на колектив багато в чому буде так само негативним. Врівноважений, спокійний офіцер нормалізуватиме психологічну атмосферу.

У нашій команді тренерів люди, які віддали більшу частину свого життя або церкві, або війську. Тому всім, хто нині на військовій службі, ми говоримо: «Ви — найкраща частина суспільства!»

— Ваша команда тренерів уже побувала у Збройних Силах. Куди ще найближчим часом плануєте відрядження?

— Наступна акція планується у Національній гвардії. Ми хочемо звести на одному тренінгу разом військових психологів і капеланів. Як відомо, у гвардії створено вертикаль капеланської служби. Отож у цьому вони дещо випереджають армію. Нам цікаво подивитися, як позначиться цей факт на спілкуванні з нашими тренерами. Крім усього, ми ще й своєрідний громадський барометр, хоча й не прагнемо цього.

Загалом у нашій команді люди, які віддали більшу частину свого життя або церкві, або війську, або патріотичному вихованню молоді. Тому всім, хто нині на військовій службі ми говоримо: «Ви — найкраща частина суспільства!»

— Дякую за бесіду.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Донеччині внаслідок російського обстрілу загинула людина

На Донеччині внаслідок російського обстрілу загинула людина

Вранці 18 квітня ворог завдав авіаудару по селищу Очеретине Донецької області.

Затримали колаборанта, який возив рашистів на ротацію

Затримали колаборанта, який возив рашистів на ротацію

Зловмисником виявився 59-річний водій шкільного автобуса із селища Козача Лопань, який після захоплення громади запропонував загарбникам свою допомогу у війні проти України.

Ракетна атака по Дніпропетровщині: постраждало двоє осіб, виникли пожежі

Ракетна атака по Дніпропетровщині: постраждало двоє осіб, виникли пожежі

російські окупанти вдень 18 квітня атакували Дніпропетровщину.

МОУ відкрило 13-й рекрутинговий центр

МОУ відкрило 13-й рекрутинговий центр

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів про відкриття в Україні чергового рекрутингового центру для залучення громадян на службу в Сили оборони України, а також про результати роботи мережі цих центрів.

Міноборони завершує оновлення переліку потреб України в нелетальній допомозі та передасть його НАТО

Міноборони завершує оновлення переліку потреб України в нелетальній допомозі та передасть його НАТО

Про це повідомив заступник Міністра оборони України Станіслав Гайдер під час зустрічі із директором Управління оборонного і безпекового співробітництва НАТО Пірсом Казалетом.

У Німеччині затримали двох агентів спецслужб рф, які планували зірвати військову допомогу Україні

У Німеччині затримали двох агентів спецслужб рф, які планували зірвати військову допомогу Україні

Німеччина затримала двох російських агентів німецько-російського походження, які готували диверсійні атаки проти військової інфраструктури, щоб підірвати підтримку України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-водій, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Штурман-військовослужбовець

від 24000 до 50000 грн

Одеса, Одеська область

Начальник виробничого відділення

від 32000 до 33000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Водій-військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Програміст-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Військовослужбовець

від 50100 до 120100 грн

Одеса

Хустський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки