ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як «виживають» першокурсники Національної академії сухопутних військ

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 12 Грудня 2020, 10:49

У Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного завершилися тактико-спеціальні заняття курсу виживання воїна. Залучались до них курсанти-першокурсники, які в майбутньому командуватимуть механізованими й танковими підрозділами.

– Півтори доби курсанти провели в полі, – розповідає начальник факультету бойового застосування військ Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного полковник Олександр Тимощук, – замисел цих занять – ротна тактична група опинилася в оточенні й отримала завдання вийти взводами до своїх. Почали о восьмій ранку, перше завдання – вийти у визначений район, використовуючи топографічні карти. Тут курсанти демонстрували навички з орієнтування на місцевості та знання топографії. Для них важливо було обрати оптимальний маршрут, щоб зекономити сили. Далі – облаштування місця для ночівлі в нічний час у лісистій місцевості.

Після ночі просто неба на курсантів чекали нові випробування. Загалом – десять завдань. Спершу облаштувати пастки для ловлі диких тварин.

– Навіть за допомогою простої мотузки можна зробити пастку, аби вполювати зайця, – каже старший викладач тактико-спеціальних дисциплін підполковник Дмитро Опалак, – командир відділення має виявити й оглянути пастку на місцевості, а потім дати вказівку підлеглим відтворити її. Даємо курсантам на це десять хвилин. Загалом навчаємо курсантів облаштовувати різні види пасток. Це і розтяжки, і сигнальні пастки.

Наступне завдання – надання меддопомоги й евакуація пораненого товариша. Згодом – пересування полем бою різними способами. Також курсанти відпрацьовували дії під час потрапляння у засідку, штовхали автомобіль, перекатували важкі автошини вантажівок, долали смугу перешкод, підтягувались на поперечині й віджимались від землі, здійснювали марш-кидок на два кілометри. Усі завдання курсанти виконували в повному екіпіруванні, у кевларових шоломах, розвантажувальних системах, із особистою зброєю і наплічниками. Серед першокурсників – чотири курсантки. Вони навчаються за спеціальністю «управління діями механізованих підрозділів». Дівчата долають усі перешкоди нарівні з хлопцями.

– Ще за три роки до закінчення школи вирішила вступати до Національної академії сухопутних військ, – каже курсант Лілія Обиход, – перед вступом визначилася зі спеціальністю, вирішила стати піхотним командиром. Курс виживання пройшла добре. Бачу, що служба в піхоті – це моє.

– Я – майбутній танкіст, – ділиться враженнями командир групи першокурсників курсант Станіслав Деркач. – Розумію, що в реальному житті під час бойових дій може трапитися будь-що. Бойова машина може бути пошкоджена чи знищена, можна опинитися в оточенні. Треба бути до цього готовим. Такий курс дуже корисний, бо вчить діяти в екстремальних ситуаціях, бути впевненими у власних силах і можливостях.

Викладачі зазначають: плануючи ці заняття, прагнули не тільки розвивати силу і витривалість курсантів, вдосконалювати їхні тактичні навички, а й прищеплювати почуття колективізму, виховувати лідерські якості майбутніх командирів.

– Загалом курс виживання тривав п’ять днів, – розповідає полковник Олександр Тимощук. – Перші три дні курсанти відпрацьовували кожен елемент курсу: добування вогню, облаштування місця ночівлі, орієнтування на місцевості тощо. У завершальні два дні виконували ці завдання у комплексі в складі групи. Символічно, що перший польовий вихід завершується 12 грудня, у День Сухопутних військ ЗСУ. Курсанти відзначають його хоч і втомленими, проте з гарними настроєм й почуттям завершеної справи. Адже всі групи першокурсників достойно пройшли випробування курсу виживання воїна.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати в росію секретні українські розробки

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати в росію секретні українські розробки

Служба безпеки України у взаємодії з Урядом та керівництвом одного зі стратегічних заводів Харкова зірвала спробу рашистів отримати новітні технологічні розробки України у галузі паливно-енергетичного комплексу.

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Донеччину відвідав поранених воїнів 95-ї бригади.

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

За минулу добу російські війська завдали по Донецькій області 2160 ударів. Армія рф застосувала авіацію, зенітні ракетні комплекси, артилерію.

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак уточнив інформацію щодо кількості загиблих внаслідок російського ракетного удару.

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

До 12 років позбавлення волі засуджено військовослужбовців армії російської федерації за жорстоке поводження з цивільними в селі Іванівка Чернігівської області.

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, які є гарантії, що людина потрапить служити саме в ту частину, яку для себе обрала в рекрутинговому центрі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець (стрілець)

від 21000 до 100000 грн

Дніпро

В/Ч А7408

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Вінниця та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Михайлівці, Вінницька область

Водій

від 50000 до 130000 грн

Вінниця

210 окремий батальйон 120 ОБр Сил ТрО

Медсестра/медбрат

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Водій

від 50000 до 120000 грн

Київ

Військова частина А7039

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО