ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кулінар Number ONE: на Львівщині армійські кухарі здолали «шефів» ресторацій!

Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 8 Грудня 2020, 20:16

Як уже повідомляла АрміяInform, у 184-му навчальному центрі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на Львівщині військові кухарі кинули професійний виклик своїм колегам з модерних львівських ресторацій.

І цивільні шеф-кухарі, так би мовити, кинуту рукавичку підняли й прибули на полігон, аби з’ясувати хто на кухні є № 1.

– На базі нашого навчального підрозділу цього року вже відбувалися першості серед військових кухарів Сухопутних військ, а згодом і всіх Збройних Сил, – розповідає заступник командира батальйону матеріально-технічного забезпечення майор Роман Заблоцький. – Тому, аби не збавляти темпів у підготовці наших фахівців для війська, а ще й додати в цей процес елемент здорового суперництва, ми вирішили запросити до участі у змаганні шеф-кухарів з мереж відомих львівських ресторацій. Написали офіційні запрошення на ім’я власників – і ті погодились.

Для «батлу на пательнях» зголосилися дві цивільні ресторації. Кожна з мереж надіслала шеф-кухаря та його двох «підмайстрів». Отже, маючи за плечима досвід організації кухарських «чемпіонатів», військові вирішили не міняти програми, а лише урізноманітнити її. У команді – три учасники: власне, «шеф» і два його помічники. За умовами конкурсу претендентам потрібно було приготувати першу страву, другу страву, салат тощо. Окрім цього, у параметрах оцінювання – подача страви, її зовнішній вигляд, смакові характеристики і, власне, швидкість, з якою команда упорається із завданням.

А відповідно до меню-розкладки продуктів завдання всім трьом командам випало нелегке. Гостра зупа-бограч була першою стравою, а другою – м’ясні лангети (це щось схоже на відбивні) з гарніром із гречаної каші. Щодо салату – олів’є. Та, щоби запити все це, слід було зварити узвар із сушених фруктів. На виконання завдання давалося дві години. А готували  всі страви з використанням польових кухонь КП-50. Оцінювати вправність конкурсантів повинно було журі, до складу якого увійшли офіцери навчального підрозділу логістики, а також представники ресторанного бізнесу. Крім того, остаточну крапку в питанні, хто саме переміг, повинні були поставити солдати-строковики, для яких і готували обід за меню-розкладкою.

Голосувати  компетентне журі мало за допомогою кольорових жетонів із написами «відмінно», «дуже добре», «добре» і… «добре, але могло бути і краще». У кожного судді був комплект жетонів з такими написами, які вони мали опустити у спеціальну ємність для голосування. У даному разі це були алюмінієві кювети для польових кухонь з нанесеними на них логотипами й символікою закладів харчування та армійського підрозділу забезпечення.

І ось, за командою судді, відлік часу розпочався, і команди розійшлися по наметах із кухнями. За дивним збігом обставин, окрім битви кухарських навичок, це було ще й, так би мовити, гендерне змагання. Цивільні ресторани виставили команди, укомплектовані чоловіками. А от кулінарну честь війська біля плити захищали  три військовослужбовиці. Старші солдати Наталія Коваль, Мирослава Баглай та Любов Чорнописька.

Старша зміни старший солдат Наталія Коваль розповіла, що у війську кухарем служить вже близько чотирьох років. Профільну освіту здобувала в коледжі харчової промисловості. Але спеціальну армійську підготовку для роботи у військових їдальнях проходила тут, на Львівщині. Повний курс навчання зайняв чотири місяці. З того часу працює у їдальні однієї з військових частин полігону.

– Готуємо в день у середньому десь на три тисячі людей. Так що нагодувати обідом сорок осіб – це розминка, – жартує вона. – А загалом, ми із дівчатами налаштовані на перемогу. Знання є, уміння не бракує. А позмагатися з цивільними колегами навіть цікаво!

Це вона розповідає під час виконання кухонних робіт. У наметі, де готують їжу військовослужбовиці, відбувається такий собі гастрономічний балет: уся трійця переміщається між столами з продуктами і пічками КП-50 начебто і неквапливо, але кожен рух вивірений і незайвий: там нарізати, там долити води, там посолити, тут спецій додати.

У наметах з цивільними кухарями ситуація дещо інша: хлопці працюють, як кажуть, «на куражі». Але видно, що умови  дещо не комфортні для тих, хто звик до світлих і просторих кухонь великих ресторанних мереж. Так, у польових умовах бракує світла в наметах, польові «капешки» димлять. А інгредієнти слід готувати самотужки. Бо в цивільному ресторані це не робота для «шефа» – усі інгредієнти завчасно нарізані, змішані і розкладені помічниками в необхідних пропорціях. А тут – крутись сам, як можеш. Але хлопці не скаржаться і намагаються вкладатися в час.

– Я не маю досвіду військової служби, – розповідає 26-річний Андрій Шубін, шеф-кухар однієї з ресторанних мереж. – Але досвід готування на польових кухнях мав. Під час навчання в училищі нас знайомили з принципами роботи такої техніки, а також із особливостями технологій приготування їжі з використанням польової техніки тилу. Втім, тут важливі і знання, а головне – досвід. Буду намагатися застосувати свої навички в польових умовах. Бо я працюю шеф-кухарем вже не перший рік, і руку, як кажуть, набив.

Слід додати, що цивільні шеф-кухарі відзначають хорошу якість продуктів, які вони отримали з військового продовольчого складу.

– Припустимо, м’ясо, яке нам видали перед початком змагання, нічим не гірше за якістю, ніж ми закуповуємо в ресторан. Щодо «сальності» і кількості прожилок, які йдуть у відходи під час обробки, то з п’яти кілограмів м’яса вийшло щось грамів 150–200. А це значить, що м’ясо хороше. Та й решта продуктів за якістю не поступаються ресторанним, – говорить Андрій Шубін.

Дві години, відведені на роботу команд, спливли блискавично. І першими на суддівський стіл сервіровану наїдками тацю принесли… військові кухарі. Цивільні конкурсанти поступилися їм на якісь лічені хвилини. Ну, а далі було слово за безкомпромісним та відповідальним журі: кожна страва була оцінена за виглядом, сервіруванням, смаком, консистенцією, технологією приготування тощо. І кольорові жетони з рук суддів перекочували в ємності для голосування.

Наступний етап – нагодувати строковиків. Вони якраз повернулись із занять і нагуляли апетит. Щоправда, для голосування судді їм трошки спростили завдання: разом з порцією вони отримували жетон з написом «+1 бал», який потім опускали в ємність для голосування  тієї команди, чиї страви сподобались найбільше.

Зрештою, саме підрахунок голосів остаточно визначив переможців – команда військових кухарів. Коментуючи рішення суддівської колегії, запрошений як незалежний експерт колишній офіцер-тиловик підполковник запасу Олег Поляруш наголосив, що всі команди показали себе професійними і вправними. Але військові кухарі все ж випередили своїх цивільних колег за деякими показниками. Зокрема, щодо технології приготування, а також подачі їжі та сервірування столу.

За перше місце у змаганнях військові кухарі отримали цінні подарунки – кожній дістався спеціальний кухарський «шеф»-ніж. Бо це, як відомо, – головний інструмент старшого на кухні. Члени команд, що посіли друге та третє місця, отримали  на згадку військові шапки, шарфи-бафи та рукавиці.

Ідея такого кулінарного «батлу» припала до душі всім. Військові та цивільні  організатори  домовились, що такі професійні змагання відбуватимуться й надалі. А число учасників обов’язково збільшиться. Бо змагатися з найкращими – це можливість і самому зростати як професіоналу!

Фото та відео автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
@armyinformcomua
Україна запровадила санкції проти 656 морських суден російського тіньового флоту

Україна запровадила санкції проти 656 морських суден російського тіньового флоту

Президент України Володимир Зеленський підписав указ про введення в дію рішення РНБО про застосування санкцій проти 656 морських суден, які є частиною тіньового флоту.

Головнокомандувач ЗСУ: засоби DeepStrike за місяць уразили 98 цілей на території рф

Головнокомандувач ЗСУ: засоби DeepStrike за місяць уразили 98 цілей на території рф

Засоби DeepStrike за минулий місяць здійснили 81 вогневе завдання та уразили 98 цілей противника на території рф.

Ворог не може збільшити чисельність угруповання через величезні втрати

Ворог не може збільшити чисельність угруповання через величезні втрати

Головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський заявив, що чисельність угруповання рф вже тривалий час становить близько 710 тисяч осіб і ворогові не вдається наростити цей показник, попри активний рекрутинг у росії, тому що українські воїни щодня «мінусують» тисячу окупантів убитими й пораненими.

Сили оборони зупинили 12 ворожих атак на Костянтинівському напрямку

Сили оборони зупинили 12 ворожих атак на Костянтинівському напрямку

Від початку доби на фронті відбулось 53 бойових зіткнення. Українські захисники зупиняють ворога, тримають рубежі та руйнують плани росіян.

Уряд запускає автоматичний військовий облік громадян: подробиці від Міноборони

Уряд запускає автоматичний військовий облік громадян: подробиці від Міноборони

Кабінет Міністрів України ухвалив постанову про запуск нового експериментального проєкту з автоматичного взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Президент доручив ГУР максимально активізувати роботу зі звільнення українських військовополонених

Президент доручив ГУР максимально активізувати роботу зі звільнення українських військовополонених

Керівник ГУР МОУ Кирило Буданов доповів Президенту України Володимиру Зеленському про деталі підготовки спеціального заходу для звільнення цивільних, які перебували в Білорусі.

ВАКАНСІЇ

Помічник пілота дронів

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Бойовий медик взводу

від 24000 до 124000 грн

Мукачеве, Закарпатська область

Санінструктор

від 20000 грн

Вся Україна

Ахіллес, 429 ОП БпС

Перекладач з іспанської мови

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

108 окрема бригада ТрО ЗСУ

Старший оператор БПЛА, розвідник (мікро, міні, ЗСУ)

від 50000 до 120000 грн

Вся Україна

Батальйон безпілотних систем 154 ОМБр

Кухар їдальні, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

--- ---