ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кулінар Number ONE: на Львівщині армійські кухарі здолали «шефів» ресторацій!

Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 8 Грудня 2020, 20:16

Як уже повідомляла АрміяInform, у 184-му навчальному центрі Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного на Львівщині військові кухарі кинули професійний виклик своїм колегам з модерних львівських ресторацій.

І цивільні шеф-кухарі, так би мовити, кинуту рукавичку підняли й прибули на полігон, аби з’ясувати хто на кухні є № 1.

– На базі нашого навчального підрозділу цього року вже відбувалися першості серед військових кухарів Сухопутних військ, а згодом і всіх Збройних Сил, – розповідає заступник командира батальйону матеріально-технічного забезпечення майор Роман Заблоцький. – Тому, аби не збавляти темпів у підготовці наших фахівців для війська, а ще й додати в цей процес елемент здорового суперництва, ми вирішили запросити до участі у змаганні шеф-кухарів з мереж відомих львівських ресторацій. Написали офіційні запрошення на ім’я власників – і ті погодились.

Для «батлу на пательнях» зголосилися дві цивільні ресторації. Кожна з мереж надіслала шеф-кухаря та його двох «підмайстрів». Отже, маючи за плечима досвід організації кухарських «чемпіонатів», військові вирішили не міняти програми, а лише урізноманітнити її. У команді – три учасники: власне, «шеф» і два його помічники. За умовами конкурсу претендентам потрібно було приготувати першу страву, другу страву, салат тощо. Окрім цього, у параметрах оцінювання – подача страви, її зовнішній вигляд, смакові характеристики і, власне, швидкість, з якою команда упорається із завданням.

А відповідно до меню-розкладки продуктів завдання всім трьом командам випало нелегке. Гостра зупа-бограч була першою стравою, а другою – м’ясні лангети (це щось схоже на відбивні) з гарніром із гречаної каші. Щодо салату – олів’є. Та, щоби запити все це, слід було зварити узвар із сушених фруктів. На виконання завдання давалося дві години. А готували  всі страви з використанням польових кухонь КП-50. Оцінювати вправність конкурсантів повинно було журі, до складу якого увійшли офіцери навчального підрозділу логістики, а також представники ресторанного бізнесу. Крім того, остаточну крапку в питанні, хто саме переміг, повинні були поставити солдати-строковики, для яких і готували обід за меню-розкладкою.

Голосувати  компетентне журі мало за допомогою кольорових жетонів із написами «відмінно», «дуже добре», «добре» і… «добре, але могло бути і краще». У кожного судді був комплект жетонів з такими написами, які вони мали опустити у спеціальну ємність для голосування. У даному разі це були алюмінієві кювети для польових кухонь з нанесеними на них логотипами й символікою закладів харчування та армійського підрозділу забезпечення.

І ось, за командою судді, відлік часу розпочався, і команди розійшлися по наметах із кухнями. За дивним збігом обставин, окрім битви кухарських навичок, це було ще й, так би мовити, гендерне змагання. Цивільні ресторани виставили команди, укомплектовані чоловіками. А от кулінарну честь війська біля плити захищали  три військовослужбовиці. Старші солдати Наталія Коваль, Мирослава Баглай та Любов Чорнописька.

Старша зміни старший солдат Наталія Коваль розповіла, що у війську кухарем служить вже близько чотирьох років. Профільну освіту здобувала в коледжі харчової промисловості. Але спеціальну армійську підготовку для роботи у військових їдальнях проходила тут, на Львівщині. Повний курс навчання зайняв чотири місяці. З того часу працює у їдальні однієї з військових частин полігону.

– Готуємо в день у середньому десь на три тисячі людей. Так що нагодувати обідом сорок осіб – це розминка, – жартує вона. – А загалом, ми із дівчатами налаштовані на перемогу. Знання є, уміння не бракує. А позмагатися з цивільними колегами навіть цікаво!

Це вона розповідає під час виконання кухонних робіт. У наметі, де готують їжу військовослужбовиці, відбувається такий собі гастрономічний балет: уся трійця переміщається між столами з продуктами і пічками КП-50 начебто і неквапливо, але кожен рух вивірений і незайвий: там нарізати, там долити води, там посолити, тут спецій додати.

У наметах з цивільними кухарями ситуація дещо інша: хлопці працюють, як кажуть, «на куражі». Але видно, що умови  дещо не комфортні для тих, хто звик до світлих і просторих кухонь великих ресторанних мереж. Так, у польових умовах бракує світла в наметах, польові «капешки» димлять. А інгредієнти слід готувати самотужки. Бо в цивільному ресторані це не робота для «шефа» – усі інгредієнти завчасно нарізані, змішані і розкладені помічниками в необхідних пропорціях. А тут – крутись сам, як можеш. Але хлопці не скаржаться і намагаються вкладатися в час.

– Я не маю досвіду військової служби, – розповідає 26-річний Андрій Шубін, шеф-кухар однієї з ресторанних мереж. – Але досвід готування на польових кухнях мав. Під час навчання в училищі нас знайомили з принципами роботи такої техніки, а також із особливостями технологій приготування їжі з використанням польової техніки тилу. Втім, тут важливі і знання, а головне – досвід. Буду намагатися застосувати свої навички в польових умовах. Бо я працюю шеф-кухарем вже не перший рік, і руку, як кажуть, набив.

Слід додати, що цивільні шеф-кухарі відзначають хорошу якість продуктів, які вони отримали з військового продовольчого складу.

– Припустимо, м’ясо, яке нам видали перед початком змагання, нічим не гірше за якістю, ніж ми закуповуємо в ресторан. Щодо «сальності» і кількості прожилок, які йдуть у відходи під час обробки, то з п’яти кілограмів м’яса вийшло щось грамів 150–200. А це значить, що м’ясо хороше. Та й решта продуктів за якістю не поступаються ресторанним, – говорить Андрій Шубін.

Дві години, відведені на роботу команд, спливли блискавично. І першими на суддівський стіл сервіровану наїдками тацю принесли… військові кухарі. Цивільні конкурсанти поступилися їм на якісь лічені хвилини. Ну, а далі було слово за безкомпромісним та відповідальним журі: кожна страва була оцінена за виглядом, сервіруванням, смаком, консистенцією, технологією приготування тощо. І кольорові жетони з рук суддів перекочували в ємності для голосування.

Наступний етап – нагодувати строковиків. Вони якраз повернулись із занять і нагуляли апетит. Щоправда, для голосування судді їм трошки спростили завдання: разом з порцією вони отримували жетон з написом «+1 бал», який потім опускали в ємність для голосування  тієї команди, чиї страви сподобались найбільше.

Зрештою, саме підрахунок голосів остаточно визначив переможців – команда військових кухарів. Коментуючи рішення суддівської колегії, запрошений як незалежний експерт колишній офіцер-тиловик підполковник запасу Олег Поляруш наголосив, що всі команди показали себе професійними і вправними. Але військові кухарі все ж випередили своїх цивільних колег за деякими показниками. Зокрема, щодо технології приготування, а також подачі їжі та сервірування столу.

За перше місце у змаганнях військові кухарі отримали цінні подарунки – кожній дістався спеціальний кухарський «шеф»-ніж. Бо це, як відомо, – головний інструмент старшого на кухні. Члени команд, що посіли друге та третє місця, отримали  на згадку військові шапки, шарфи-бафи та рукавиці.

Ідея такого кулінарного «батлу» припала до душі всім. Військові та цивільні  організатори  домовились, що такі професійні змагання відбуватимуться й надалі. А число учасників обов’язково збільшиться. Бо змагатися з найкращими – це можливість і самому зростати як професіоналу!

Фото та відео автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
@armyinformcomua
У Павлограді через атаку російських дронів загинув чоловік, ще троє людей поранені

У Павлограді через атаку російських дронів загинув чоловік, ще троє людей поранені

Через атаку безпілотниками у Павлограді загинув 55-річний чоловік. Поранення протягом дня отримали три людини.

Дрони «Гарту» б’ють по логістиці, зв’язку та укриттях противника

Дрони «Гарту» б’ють по логістиці, зв’язку та укриттях противника

Розвідувально-ударні групи БПЛА прикордонної бригади «Гарт» (1-й прикордонний загін) продовжують виявляти та знищувати ворожі цілі на Південно-Слобожанському напрямку.

Ми зміцнили компонент «петріотів» у нашій українській ППО — Президент

Ми зміцнили компонент «петріотів» у нашій українській ППО — Президент

Президент України Володимир Зеленський повідомив про виконання попередніх домовленностей з ФРГ щодо посилення української протиповітряної оборони, та анонсував подальшу роботу у цьому напрямку.

Протягом доби на фронті відбулось 95 боєзіткнень — Генштаб ЗСУ

Протягом доби на фронті відбулось 95 боєзіткнень — Генштаб ЗСУ

Загалом від початку доби відбулося 95 бойових зіткнень, з них більше третини на Покровському напрямку.

УВ «Схід»: внаслідок ворожого удару по Дніпровщині загинули військовослужбовці ЗСУ

УВ «Схід»: внаслідок ворожого удару по Дніпровщині загинули військовослужбовці ЗСУ

Вчора, 1 листопада 2025 року, ворог здійснив ракетно-дроновий удар по громадах Дніпропетровської області. Потерпали Нікополь, Піщанська, Покровська, Марганецька, Червоногригорівська громади.

Структура БЗВП: з чого складається базова підготовка рекрутів, яка триває 51 день

Структура БЗВП: з чого складається базова підготовка рекрутів, яка триває 51 день

Міноборони роз'яснює, що таке БЗВП, яка його структура, хто проводить навчання рекрутів та які знання і навички вони отримують.

ВАКАНСІЇ

Бойовий медик взводу, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Водій-електрик 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Лікар-травматолог

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Стрілець

від 21000 до 190000 грн

Вся Україна

22 окрема механізована бригада

Водій в Збройних Силах України

від 21000 до 130000 грн

Одеса, Одеська область

Старший майстер, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

--- ---