ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як хірург з Португалії здоров’я наших військових рятує

Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 9 Листопада 2020, 17:08

…Цей ранок у військовому госпіталі для журналістів АрміяInform став особливим. В урологічному відділенні Національного військово-медичного клінічного центру «ГВКГ» лікар-уролог госпіталю Санта-Марія з Португалії Анатолій Сандул разом з українськими колегами готувався до проведення операції. Кореспонденти агентства отримали унікальну можливість бути присутніми на операції від початку і до її завершення. Ми перебували у спеціальному місці, одягнуті в усе необхідне – медичний халат, бахіли, медичну шапочку і маску.

Операційна…Стільки разів чула це слово, і от вперше присутня в ній як журналіст. Перше, що впадає в око, це чистота та стерильність, а також зелений колір плитки, який одразу дає відчуття спокою й розслаблення. В операційній – 10 людей – це лікарі, анестезіолог, медсестри і санітарки.

Команда медиків працює як злагоджений механізм, все відбувається настільки спокійно, плавно й без нервів, що це не може не вразити. Кожен член команди досконало знає свій функціонал, що саме і коли має робити.

Операція була непростою, спочатку лікарі готували трансплантат зі слизової щоки, а далі його пересаджували на уретру. Загалом втручання тривало 3 години. Про всі тонкощі операції ексклюзивно для АрміяInform розповів лікар з Португалії Анатолій Сандул, який регулярно проводить хірургічні втручання, аби повернути нашим військовим втрачене здоров’я.

Операція як онлайн майстер-клас

– Пане Анатолію, яку операцію ви з колегами проводили?

– Це була пластика уретри з букальним лоскутом слизової оболонки щоки. Після запального захворювання у військовослужбовця малоінвазивні методи лікування не дали ефекту. Хворий тривалий час жив із катетером у сечовому міхурі. І сьогодні ми виконали пластику уретри.

– Під час операції я помітила, що у вас був мікрофон, і камери виводили перебіг операції на екран, а ви, не відволікаючись від операції, давали відповіді на запитання колег. Це був якийсь майстер-клас?

– Уперше ми проводили операцію в режимі онлайн. Все було дуже гарно організовано. Трансляцію передавали в конференц-зал, де перебували 10 досвідчених лікарів, та в онлайн-форматі за перебігом втручання могли спостерігати в провідних клініках України.

Хочу подякувати головному урологу МО України Головку Сергію Вікторовичу за таку гарну організацію майстер-класу.

– А скільки планується операцій за час вашого перебування в госпіталі?

– Саме на сьогодні заплановано ще дві операції. Це все пластика уретри. Одну з яких зробимо для учасника АТО, який зазнав страшної травми – на нього впала бетонна плита, і внаслідок – перелом кісток тазу з відривом уретри. А загалом за три дні проведемо 9–10 операцій.

– Розкажіть, як вирішили стати лікарем?

– У мене батько – лікар, загальний хірург, і я вирішив продовжувати цю династію. Освіту здобув у Чернівцях. Шість років навчався в університеті, а потім – інтернатура за фахом. Упродовж студентських років відвідував операційні, спостерігав і вирішив обрати спеціальність «урологія». Після закінчення інтернатури поїхав до Португалії у 2001 році.

– А чи пам’ятаєте найдовшу операцію, яку проводили?

– Повна стриктура уретри займає найдовше часу. Потрібно забирати слизову оболонку з двох щок. Найбільша стриктура, яку виконував, була 15 см. Це ми забирали 15 см слизової оболонки і мали справу з нею. Ця операція тривала близько п’яти годин. Але є й інші довготривалі операції. Наприклад, цистектомія із заміщенням сечового міхура триває 5–6 годин.

Коронавірус змінив перебіг оперативних втручань

– Відомо, що деякі українці часто лікуються в закордонних клініках. Як можете оцінити фахову підготовку українських медиків?

– Знаєте, українські лікарі дуже якісно надають медичні послуги, на рівні закордонних фахівців.

– З якими урологічними проблемами найчастіше звертаються пацієнти?

– Я працюю в департаменті реконструктивної урології, у мене є специфічні хворі. Переважно це травми сечостатевої системи, стенози уретри, сечоводів, нетримання сечі після оперативних втручань і променевої терапії тощо. Чоловіки дуже часто применшують наявність ериктильної дисфункції. Але можу сказати, що, наприклад, у 40-річних чоловіків процент еректильної дисфункції становить близько 40–50%.

– Складність хірургії не стільки у важкій фізичній праці, а в умінні в критичний момент ухвалювати правильні рішення. Як вам це вдається?

– У реконструктивній урології ми плануємо, що виконуватимемо. А під час операції бачимо конкретний обсяг оперативного втручання, з яким матеріалом будемо працювати. Головне в хірургії – знати всі технічні варіанти, які можливо використати, коли ситуація змінюється.

– Чи змінився перебіг операцій у Португалії через коронавірус?

– Так, дуже змінився. У нас під час локдауну відділення закрили, і там лікували хворих на COVID. Усю оперативну активність скасували, тільки робили ургентні втручання. Черга на операції зросла. Наразі в нашому відділенні очікують на операцію близько 650 осіб!

 

– Знаю, що живете в Португалії, а наразі у військовому шпиталі Києва проводите операції. Скажіть, як часто приїжджаєте в Україну з такою чудовою місією – виконувати операції пораненим військовим?

– Мене часто запрошують колеги з України. За можливості намагаюся приїжджати. Саме в Головному військовому госпіталі перебуваю вже вдруге. До цього проводив операції у шпиталі Державної прикордонної служби. Сподіваюся, ми і надалі продовжуватимемо співпрацю. Лише в Україні я проводжу операції військовим, які зазнали поранень на війні. І цей досвід є дуже унікальним.

Мандри по світу – на мотоциклі

– А чи залишається за такого навантаження час на хобі?

– Так. Моє хобі – це мотоцикли. Я завжди їжджу на них. І навіть в Африку мандрую на мотоциклі, сам, із наметом.

– Знаю, що для хірурга дуже важливо, щоб руки були неушкодженими. Як це вдається з таким захопленням?

– Звісно, руки дуже важливі для лікаря. Але на мотоциклі я їжджу в повній екіпіровці, і руки вдається не травмувати.

Щиро дякую за вашу роботу та за чудове інтерв’ю!

Неможливе можливим роблять знання і практика

На цій операції був присутній Головний уролог Міноборони України, доктор медичних наук, професор полковник Сергій Головко, який прокоментував, наскільки важливим є досвід іноземних фахівців для українських лікарів.

– Ми часто застосовуємо іноземний досвід, запрошуємо фахівців із різних напрямків урології в тих ситуаціях, де не маємо достатнього досвіду. Весь обсяг урологічних операцій неможливо засвоїти. У цій ситуації це стосується хірургії уретри. Такі операції в Україні проводять у незначному обсязі, тож ви розумієте, що фахівець, який виконує їх дуже часто, має високу якість результатів. Тому ми завжди налаштовані вчитися, засвоювати це, і в майбутньому поступово самі робитимемо такі речі. Наша клініка молода і постійно розвивається. Якщо ми підтримуємо нормальні відносини з відповідними фахівцями, то вони до нас приїжджають роками. Кожен з них у своєму напрямку знає прогресивні методики, аналізує їх, впроваджує. А наше завдання – теж все це знати і разом виконувати ті операції, які приносять результати як для військовослужбовців, так і членів їхніх сімей. Наші фахівці і самі їздять за кордон для здобуття нових знань, але, на жаль, цього року ці поїздки обмежені через пандемію.

Час нашої розмови добігав кінця. Лікарям треба було хоч трішки відпочити, адже попереду їх чекали ще дві операції. Втім, стало дуже цікаво подивитися на палату, де пацієнт, на операції якого ми були присутні, лікуватиметься. Нам не відмовили в цьому проханні. Палата дуже комфортна і світла, оснащена всім необхідним для одужання. У ній був навіть плазмовий телевізор та холодильник, санвузол теж розташовано у палаті. Хочеться побажати пацієнту якнайшвидшого одужання…

Вийшовши із клініки урології, на території госпіталю побачила маленьку пухнасту білочку, яка настільки підняла настрій, що одразу з’явилася думка: пацієнтам, яким робив сьогодні операції Анатолій Сандул дуже пощастило, і в них точно все буде чудово! 

Фото Дмитро Юрченко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття: Ілля Євлаш — про літак Су-57

Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття: Ілля Євлаш — про літак Су-57

російський літак Су-57 окупанти використовують для ударів по Україні, але намагаються тримати на великій відстані, оскільки і його може збити українська ППО.

Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Сьогодні, 26 квітня, російська армія обстріляла місто Дергачі Харківського району, внаслідок чого постраждали чотири особи.

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня внаслідок ракетного обстрілу загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук на позивний «Рута».

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Для захисту морських шляхів у Чорному морі Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець – артилерист (в ЗСУ чи МП ВМС)

від 51000 до 121000 грн

Львів

Львівський РТЦК та СП м.Жовква

Стрілець

від 50000 до 100000 грн

Дніпро

Військова частина А7408

Машиніст екскаватора

від 21000 до 50000 грн

Старокостянтинів, Хмельницька область

Водій-радіотелефоніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець-снайпер

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 окрема аеромобільна Слобожанська бригада Десантно-штурмових військ Збройних Сил України

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП