ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як доброволець став десантником і психологом

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 21 Листопада 2020, 8:31

Того ранку більшість військовослужбовців 95-ї окремої десантно-штурмової бригади рано вранці поїхали на стрибки з парашутом. Мимоволі на очі потрапив молодий офіцер. Подумки запитав себе: «Як це майже всі на стрибках, а молодший лейтенант у пункті постійної дислокації?» Побачивши мій погляд, він, зітхаючи, мовив: «Мене цього разу не взяли на стрибки, бо, мовляв, я програму вже закрив за цей рік і тепер у пріоритеті ті, кому це лише доведеться зробити». Так і розговорилися.

Співрозмовником виявився офіцер-психолог 1-го десантно-штурмового батальйону 95-ї ОДШБр молодший лейтенант Ян Сардаковський, який на війні фактично з 18 років.

— Уперше в АТО на сім місяців потрапив разом з полком «Київ», куди активно набирали добровольців, серед яких був і я. Згодом зрозумів, що підрозділ МВС — це не моє. Тому у 2016 році перейшов у «Правий сектор», де в АТО на ротаційній основі перебував до початку 2018-го, — розповів Ян.

Як виявилося, він устиг побувати в багатьох населених пунктах Донбасу: Широкине, Водяне, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та інші.

На запитання, як уживалися з військовими ЗСУ, він відповів, що в районі бойових дій різниці між тим, в якому ти підрозділі, майже не було. Кожен підтримував один одного, міг поділитися останнім, адже всі робили єдину справу — захищали рідну землю від російських окупантів.

— Наприклад, у тій же Мар’їнці підрозділи Збройних Сил утримували оборону однієї частини кварталу, а «Правий сектор» — іншої. Я був на війні як парамедик. З приходом темряви терористи фактично щодоби нас обстрілювали зі стрілецької зброї та мінометів. У них була доволі вигідна позиція на териконі, в народі її називали «Крокодил», — пригадав Ян. — Тому часто доводилося допомагати побратимам з армії. Річ у тому, що до медпункту їм було далеко. І якщо штатні медики десь виїжджали, тоді ми з побратимами з «Правого сектору» надавали першу допомогу військовим, у разі потреби ділилися медикаментами.

У 2018 році йому довелося покинути передову, бо починалося навчання на військовій кафедрі Житомирського військового інституту імені С. П. Корольова за спеціальністю «Застосування десантно-штурмових підрозділів», тобто вчився на командира взводу, та продовжувалося — на психолога в Житомирському державному університеті імені І. Франка.

— Хоч би хто що казав про військові кафедри, але в мене були гарні викладачі, колишні військові з 95-ї бригади з бойовим досвідом, які добре пояснювали, давали потрібні теорію та практику, — запевнив Ян. — Коли потрапив служити в бригаду, то на тій же укладці парашута руки чудово пам’ятали, як і що робити. Здобуті на кафедрі знання справді допомагали. За це хочу подякувати наставникам з кафедри — підполковникові запасу Сергію Черняєву та майорові запасу Костянтину Павленку.

Щоб призватися до ЗСУ, хлопцю довелося після отримання відношення в бригаді побігати. Адже відповідні документи він заніс до університету торік у грудні. Далі бюрократична тяганина, військовий комісаріат, тож на службу до бригади він потрапив аж у квітні.

— Найгірше — це очікування, адже коли збираєш документи й подаєш їх, невідомо, як воно буде далі. Але витрачений час себе виправдав, і я став десантником, — з гордістю каже молодший лейтенант Сардаковський. — Крім того, військова та цивільна спеціальності поєдналися в офіцера-психолога, про що мріяв давно. Чому саме в 95-ту? Бо вона легендарна.

Також він пригадав той момент, коли, щойно потрапивши у підрозділ, мав побоювання, як його приймуть.

— Утім, виявилося, що колектив згуртований і привітний. Тож навіть якби пропонували, то не хотів би все одно переходити в інший батальйон.

Ян зазначив, що, мабуть, у всіх ЗСУ до психологів військовослужбовці ставляться доволі скептично. Та й у цивільному житті така сама картина. Певно, вони уявляють собі психолога як людину, що працює винятково з хворими. Але це оманлива думка. Запам’ятайте: психологи працюють зі здоровими людьми, допомагаючи їм у труднощах, в ухваленні рішень, у взаєминах, стресі тощо.

— У своєму підрозділі намагаюся бути другом солдатам, бо вони не сприймають методів індивідуальних бесід. Загалом я аналізую морально-психологічний стан, підтримую його на належному рівні. До речі, в розкладі занять для мене виділили години для психологічної підготовки з бійцями. Також розповідаю їм про вихід з тих чи інших складних життєвих ситуацій. Словом, намагаюся наставити на правильний шлях, — розповів офіцер.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Міноборони відкрило 14-й рекрутинговий центр

Міноборони відкрило 14-й рекрутинговий центр

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів про відкриття в Україні чергового рекрутингового центру для залучення громадян на службу в Сили оборони України, а також про результати роботи мережі цих центрів.

Сухопутні війська показали, як нищать ворога на сході

Сухопутні війська показали, як нищать ворога на сході

Оператори ударних дронів вразили російські позиції та техніку, а штурмові групи успішно атакували окупантів.

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Олександр Сирський: Під загрозою залишається найбільша в Європі АЕС — Запорізька

Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський у роковини аварії на Чорнобильській АЕС нагадав, що за 38 років після тієї трагедії російські окупаційні війська ставлять світ перед небезпекою нової атомної катастрофи.

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

У МОУ спрогнозували долучення нових країн до «Рамштайну»

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін анонсував долучення до засідань Контактної групи з питань оборони України (формат «Рамштайн») нових країн, які готові допомогти Україні у захисті від російського агресора.

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Одна місцева мешканка загинула на місці, друга померла у швидкій дорогою до лікарні.

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик

від 20000 до 100000 грн

Дніпро

Інженерний батальйон Сил ТрО ОК Схід (в/ч А4806)

Токар-фрезерувальник

від 20000 до 50000 грн

Черкаси, Черкаська область

Стрілець до 189 об ТрО 123 Обр ТрО

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Офіцер штабу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Діловод, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Білгород-Дністровський

808 ОПП