ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Українські й американські військові тренуються разом на Львівщині

Навчання та тренування Новини Репортаж
Прочитаєте за: 3 хв. 23 Листопада 2020, 18:31

Військовослужбовці окремої мотопіхотної бригади імені гетьмана Івана Виговського та оперативно-тактичної групи «Ілліні» Нацгвардії штату Іллінойс США тренуються разом на Львівщині. Курс підготовки стартував на початку листопада та триватиме до кінця грудня. Наразі закінчилися навчання підрозділів на рівні відділень. Далі — тренування взводів, рот і батальйонів. Завершиться курс бригадними тактичними навчання з бойовою стрільбою.

— Наша бригада вперше бере участь у навчанні за участю іноземних інструкторів. І я вже бачу, що це дуже корисно для всіх військовиків, — зазначив командир окремої мотопіхотної бригади полковник Дмитро Кащенко. — До наших послуг — сучасна база Міжнародного центру миротворчості та безпеки. Тут усе зроблено так, аби військові могли повністю зосередитися на навчанні. Дуже корисними будуть тренування на навчальному комплексі «Бій у місті». Частина добре укомплектована. В ній служать воїни з високою мотивацією. Більшість з них у бригаді з 2015 року. Тож упевнений, ми завершимо вишкіл з новими знаннями й навичками.

Територія полігону — близько 360 квадратних кілометрів. Тут є навчальні поля для всіх підрозділів бригади.

— Я вже не вперше на цій ділянці для підготовки танкістів, — розповідає лейтенант Назар Штурмак. — Приблизно пів року тому складав тут державні іспити. Я випускник Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного. Після випуску призначений командиром танкового взводу. Мої підлеглі здебільшого танкісти зі стажем. Та є й новачки. Наразі виконуємо стрільбу з танка вкладним стволом. Це, можна сказати, початкова вправа. Замість штатного танкового пострілу стріляємо замінником — спеціальним патроном калібру 14,5 міліметрів. Усі відстрілялися на «добре» й «відмінно». Однак це лише початок. Попереду багато завдань. Найближчі плани: «ведення оборонного бою танковим взводом», «дії взводу під час штурму населеного пункту», стрільби штатним пострілом, ротні тактичні навчання. Найбільше взвод чекає на відпрацювання дій у населеному пункті. Тема дуже актуальна, бо більшість боїв у сучасних війнах проходять у містах і селах, поблизу автомобільних доріг.

Утім, є чим зайнятися не тільки військовим бойових підрозділів. Допоки вони тренуються в полі, штабні офіцери беруть участь у процесі ухвалення військових рішень у Центрі імітаційного моделювання. Система ухвалення рішень така, як у штабах армій країн НАТО. Це дає змогу досягати ефективної сумісності.

— Штаб української бригади застосовує для ухвалення рішень такі самі підходи, що й армії Альянсу, — розповідає бригадний радник підполковник Саймон Влодарскі. — На наступних спільних заняттях намагатимемося звести до мінімуму розбіжності.

Уже з цього тижня почнуться перші командно-штабні навчання та робота командирів батальйонів і рот з використанням системи імітаційного моделювання бойових дій JCATS. Це одна з найпотужніших комп’ютерних систем, яка фактично є тренажером для штабних офіцерів. JCATS дає змогу моделювати тактику бойових дій підрозділів у наступі, обороні на різній місцевості з урахуванням рельєфу і навіть погоди. Командири вносять у комп’ютер рішення відповідно до сценарію, далі система моделює ситуацію в режимі реального часу.

— JCATS дає командирам можливість вправлятися у керівництві підрозділами у різних ситуаціях, а потім отримати детальний аналіз своїх дій, — каже радник батальйонного й ротного рівнів майор Лайнел Гонзалез. — Українські офіцери, які вже працювали з цією системою, задоволені роботою. Ми впевнені, що це корисно й нині.

Навчання бригади імені гетьмана Івана Виговського відбувається в межах програми Joint Multinational Training Group-Ukraine, започаткованій у 2015 році. Відтоді курс тренування за цією програмою на Львівщині пройшли одна рота, чотири батальйони, чотири бригадні тактичні групи та вісім бригад ЗСУ.

Фото й відео автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 21000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Заступник командира роти охорони з морально-психологічного забезпечення

від 27000 до 30000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Радіотелефоніст, військовослужбовець в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Стрілець

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 об ТрО 123 Обр ТрО

Офіцер штабу, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Снайпер

від 20500 до 120000 грн

Кривий Ріг

Арей, окремий штурмовий батальйон