ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Гарі Лакі – штурмовий пес ціною 20 тисяч доларів

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 27 Листопада 2020, 11:54

Бельгійська вівчарка грайливо вправляється з улюбленим м’ячиком. За командою кінолога Гарі Лакі блискавично переключається на роботу. Службовий пес тричі побував у районі проведення АТО, де виконував службово-бойові завдання із військовослужбовцями Військової служби правопорядку. Унікальність собаки в тім, що його залучають як для пошуку, так і під час конвоювання та затримання порушників. Кінолог Сергій розповів кореспондентці АрміяInform про трудові будні кінологічного розрахунку.

Комунікація через смаколики та іграшки

– У кінологічній службі все розпочинається із чистоти вольєрів. Якщо вольєр брудний, значить у житті щось іде не так. Військовик має поважати та любити свого вухатого напарника, пригощати чимось смачненьким: принести із собою ті ж вітаміни чи іграшку. Нашим службовим собакам нічого не бракує, проте так легше встановити зв’язок, –  розповів Сергій.

За словами кінолога, ранок починається з прогулянки. Мінімум 45–60 хвилин пес має погуляти, зняти напругу після перебування у вольєрі. Опісля кожен кінологічний розрахунок обирає навчальне місце для тренування, яке час від часу змінюється. З молодими собаками гуляють містом, аби соціалізувати. Так вони звикають до сторонніх шумів та звуків, до активності навколо себе.

Після занять службовий пес отримує заохочення – ситний сніданок.

– У кінологічному підрозділі ми годуємо натуральним кормом. Зазвичай, це м’ясо із кашею, морквою, буряком, з кальцієвими добавками й жиром. На день на одного службового собаку виділяють 1250 грамів субпродуктів або 600 грамів м’яса. Інша половина порції – каша з морквою чи буряком, м’ясо-кісткове борошно, тваринний жир і вітаміни, – пояснює Сергій.

Перед роботою кудлатий відмовляється від їжі та гри

У Гарі Лакі було три ротації в район проведення АТО. Що цікаво: коли пес бачить, як інструктор одягається та збирається, то розуміє, що на них чекає робота. Вухатий відмовляється від їжі та перестає гратися. За словами Сергія, цей собака може провести в дорозі до 8–10 годин, і навіть не вип’є ані краплини води. Натомість, коли розрахунок повертається на базу, Гарі отримує так зване відтерміноване заохочення – велику миску їжі чи щось смачненьке. Кінолог каже, що бажано за два тижні до відрядження поступово переводити собаку на сухий корм, задля легшого утримання. Під час ротацій із кінологом їздив «маленький обоз» усього необхідного для собаки, зокрема, плитка і маленька каструля. Якщо була змога, то купував натуральне м’ясо. В іншому випадку використовував кашу із тушонкою або ж вдавався до сухого корму від Royal Canin.

Як вдалося виявити тротиловий схрон злочинців

Про роботу кінологічного розрахунку Сергій каже, що це рутина. У районі проведення антитерористичної операції пес частіше працював як штурмовий.

– Довелось спускати Гарі Лакі з ударним (штурмовим. – Ред.) намордником. Ми були в Бахмуті, охороняли зі спецпризначенцями виставку військової техніки. Місцева молодь стала провокувати наших військових і пробиватися до техніки. Коли натовп пішов на мене, то Гарі Лакі вдарив котрогось із них у груди, і люди зупинилися. У 90 відсотках випадків вдаємося до превентивних заходів. Достатньо одного погляду на собаку, аби оточуючі стримали агресію, – розповів Сергій.

Службовий пес незамінний під час обшуку будинків та підвалів. Кінолог першим запускав собаку, і якщо не чути її голос, то можна сміливо заходити штурмовій групі. Кінологічний розрахунок залучали до охорони арсеналів.

Кінолог пригадує, як вони патрулювали вулиці Слов’янська та побачили біля базару сліпого жебрака із табличкою. Коли проходили повз із Гарі Лакі, то «сліпий» аж до стіни притиснувся і поворотом голови провів собаку.

А ще – прогулюючись якось лісом, пес знайшов схрон боєприпасів часів Другої світової війни, який накопали «чорні археологи». Злочинці поставили пічку, у якій виплавляли тротил та метал.

Сергій пригадує, де тільки не доводилось жити їм із напарником. Куди б він не приїздив, найперше думає про те, як розмістити собаку, а вже потім за себе: «Якось наших хлопців розмістили в лікарні. Звісно, із собакою там не заселишся. Довелося домовлятися про підвальне приміщення, де стояла вода по литку». Частіше розрахунок жив у автівці, аби нікому не завдавати незручностей.

Сергій каже, що Гарі Лакі на сто відсотків пес, який йде на затримання, а тому для нього всі люди – чужі, і він практично не має друзів.

– Я трохи познайомив Гарі з командиром та одним хлопцем про всяк випадок. Раптом зі мною щось трапиться, аби вони могли впоратися із псом, – пояснив Сергій.

Кінолог каже: собака – це велика сила. Невипадково на війні снайперам за службового собаку платять навіть більше, аніж за офіцера. Адже той же тепловізор можна обдурити спеціальним одягом, а от пса – ні. За словами Сергія, ціна на подібних цуценят може сягати двох тисяч доларів. Вартість службового собаки рівня підготовки Гарі Лакі у 3–4-річному віці оцінюється приблизно у 20 тисяч доларів.

Фото автора та з особистого архіву Сергія

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Для захисту морських шляхів у Чорному морі Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери.

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

Протягом останніх кількох днів спостерігається затишшя в нічних атаках російських окупаційних військ по території України. Це може бути пов’язано з підготовкою до більш масштабного обстрілу.

Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

З лютого 2024 року двоє ремонтників з Харкова передавали ворогу інформацію, необхідну для здійснення повітряних атак по обласному центру. Обох підозрюваних взято під варту без права внесення застави.

За добу знешкоджено понад 300 вибухонебезпечних предметів — ДСНС

За добу знешкоджено понад 300 вибухонебезпечних предметів — ДСНС

Підрозділи ДСНС протягом доби здійснили 291 виїзд на ліквідацію наслідків обстрілів окупантами населених пунктів та об’єктів інфраструктури, ліквідовано 5 пожеж, надано психологічну допомогу 132 особам.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець стрілець

від 20100 до 120100 грн

Харків, Харківська область

Водій-механік танка

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Інспектор прикордонної служби

від 21000 до 51000 грн

Суми

Державна прикордонна служба України

Зовнішній пілот (оператор) безпілотних літальних апаратів

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Стрілець-зенітник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго