ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як доброволець став десантником і психологом

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 21 Листопада 2020, 8:31

Того ранку більшість військовослужбовців 95-ї окремої десантно-штурмової бригади рано вранці поїхали на стрибки з парашутом. Мимоволі на очі потрапив молодий офіцер. Подумки запитав себе: «Як це майже всі на стрибках, а молодший лейтенант у пункті постійної дислокації?» Побачивши мій погляд, він, зітхаючи, мовив: «Мене цього разу не взяли на стрибки, бо, мовляв, я програму вже закрив за цей рік і тепер у пріоритеті ті, кому це лише доведеться зробити». Так і розговорилися.

Співрозмовником виявився офіцер-психолог 1-го десантно-штурмового батальйону 95-ї ОДШБр молодший лейтенант Ян Сардаковський, який на війні фактично з 18 років.

— Уперше в АТО на сім місяців потрапив разом з полком «Київ», куди активно набирали добровольців, серед яких був і я. Згодом зрозумів, що підрозділ МВС — це не моє. Тому у 2016 році перейшов у «Правий сектор», де в АТО на ротаційній основі перебував до початку 2018-го, — розповів Ян.

Як виявилося, він устиг побувати в багатьох населених пунктах Донбасу: Широкине, Водяне, Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка та інші.

На запитання, як уживалися з військовими ЗСУ, він відповів, що в районі бойових дій різниці між тим, в якому ти підрозділі, майже не було. Кожен підтримував один одного, міг поділитися останнім, адже всі робили єдину справу — захищали рідну землю від російських окупантів.

— Наприклад, у тій же Мар’їнці підрозділи Збройних Сил утримували оборону однієї частини кварталу, а «Правий сектор» — іншої. Я був на війні як парамедик. З приходом темряви терористи фактично щодоби нас обстрілювали зі стрілецької зброї та мінометів. У них була доволі вигідна позиція на териконі, в народі її називали «Крокодил», — пригадав Ян. — Тому часто доводилося допомагати побратимам з армії. Річ у тому, що до медпункту їм було далеко. І якщо штатні медики десь виїжджали, тоді ми з побратимами з «Правого сектору» надавали першу допомогу військовим, у разі потреби ділилися медикаментами.

У 2018 році йому довелося покинути передову, бо починалося навчання на військовій кафедрі Житомирського військового інституту імені С. П. Корольова за спеціальністю «Застосування десантно-штурмових підрозділів», тобто вчився на командира взводу, та продовжувалося — на психолога в Житомирському державному університеті імені І. Франка.

— Хоч би хто що казав про військові кафедри, але в мене були гарні викладачі, колишні військові з 95-ї бригади з бойовим досвідом, які добре пояснювали, давали потрібні теорію та практику, — запевнив Ян. — Коли потрапив служити в бригаду, то на тій же укладці парашута руки чудово пам’ятали, як і що робити. Здобуті на кафедрі знання справді допомагали. За це хочу подякувати наставникам з кафедри — підполковникові запасу Сергію Черняєву та майорові запасу Костянтину Павленку.

Щоб призватися до ЗСУ, хлопцю довелося після отримання відношення в бригаді побігати. Адже відповідні документи він заніс до університету торік у грудні. Далі бюрократична тяганина, військовий комісаріат, тож на службу до бригади він потрапив аж у квітні.

— Найгірше — це очікування, адже коли збираєш документи й подаєш їх, невідомо, як воно буде далі. Але витрачений час себе виправдав, і я став десантником, — з гордістю каже молодший лейтенант Сардаковський. — Крім того, військова та цивільна спеціальності поєдналися в офіцера-психолога, про що мріяв давно. Чому саме в 95-ту? Бо вона легендарна.

Також він пригадав той момент, коли, щойно потрапивши у підрозділ, мав побоювання, як його приймуть.

— Утім, виявилося, що колектив згуртований і привітний. Тож навіть якби пропонували, то не хотів би все одно переходити в інший батальйон.

Ян зазначив, що, мабуть, у всіх ЗСУ до психологів військовослужбовці ставляться доволі скептично. Та й у цивільному житті така сама картина. Певно, вони уявляють собі психолога як людину, що працює винятково з хворими. Але це оманлива думка. Запам’ятайте: психологи працюють зі здоровими людьми, допомагаючи їм у труднощах, в ухваленні рішень, у взаєминах, стресі тощо.

— У своєму підрозділі намагаюся бути другом солдатам, бо вони не сприймають методів індивідуальних бесід. Загалом я аналізую морально-психологічний стан, підтримую його на належному рівні. До речі, в розкладі занять для мене виділили години для психологічної підготовки з бійцями. Також розповідаю їм про вихід з тих чи інших складних життєвих ситуацій. Словом, намагаюся наставити на правильний шлях, — розповів офіцер.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер виробничого відділення

від 25000 до 26000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Кухар, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Військовослужбовець стрілець

від 20100 до 120100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Номер обслуги мінометного взводу

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО