ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Їхня зброя – точний прогноз

Вишкіл Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Листопада 2020, 12:28

Якщо для пересічного громадянина прогноз погоди – це лише нагадування одягнути відповідний одяг та взяти парасольку, то для армійців це розвіддані. Особливо, коли йдеться про авіацію. Адже для успішного та безпечного виконання завдань військовим льотчикам потрібно знати чи не всі погодні нюанси. Причому найчастіше з розкладкою по годинах. І визначають їх фахівці метеорологічної служби  Повітряних Сил Збройних Сил України.

– На безпеку польотів авіації впливають різні погодні фактори : грози, атмосферні опади, вітри, тумани, низька хмарність, обмерзання техніки в хмарах. Для своєчасного передбачення цих та інших небезпечних атмосферних явищ метеопідрозділи Повітряних Сил несуть цілодобове чергування на усіх військових аеродромах. У режимі 24/7 вони збирають інформацію про фактичну і прогностичну метеорологічну обстановку, на підставі якої командири авіаційних підрозділів визначають, які екіпажі відправляти на завдання, на яких літати ешелонах, у який час доби, де обходити небезпечне погодне явище, – розповідає начальник метеорологічної служби відділу сил підтримки Повітряних Сил ЗС України полковник Ігор Мельник.

У своїх прогнозах військові метеорологи не вживають такі поняття, як наприклад «можливий туман» або «без істотних опадів». Вони зобов’язані давати більш конкретну інформацію: наскільки ймовірним є те чи інше погодне явище в певний період часу. Наприклад, якою буде нижня межа хмар і видимість. Адже від цього залежить, чи зможе екіпаж літака безпечно здійснити посадку на визначеному аеродромі. Від їхнього уміння бачити в умовних позначках на метеокартах зміну погодних умов, без перебільшення, залежить життя людей.

Для точного прогнозування погоди в арсеналі військових є як звичайне метеорологічне обладнання: термометри, барометри, психометри, так і доступ до супутникових даних. У метеорологічній службі пояснюють, що лише набору даних замало для точного прогнозу. Їх ще потрібно грамотно інтерпретувати. І тут багато залежить від навичок та досвіду фахівця, а також від врахування ним кліматичних особливостей певної місцевості. Адже комп’ютерний аналіз не завжди вірний і різні чисельні моделі можуть по-різному бачити розвиток тих чи інших природних явищ.

Взагалі, точний прогноз має велике значення не лише для Повітряних Сил, а й для інших родів військ. Адже на їхні дії, зокрема, й під час війни, значний влив мають і погодні умови. Більше того, від погодних умов безпосередньо перед початком бойових дій може змінюватися і тактика, і склад сил та засобів.

Як говорять метеорологи, може танки багна і не бояться, проте через раптовий туман їхні екіпажі можуть втратити орієнтацію на місцевості й потрапити під вогонь противника, а колона військової техніки, що йде на підсилення, – застрягнути на півдорозі через снігопад. Точні метеорологічні поправки важливі й для артилерії. Адже атмосферні умови, які включають у себе вітер, температуру, щільність та вологість повітря уздовж траєкторії польоту снарядів або ракет, впливають на точність.

Фото автора та Романа Ющака

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Наразі число загиблих зросло до 9 через російську атаку по Дніпропетровщині — у лікарні померла поранена дитина.

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

Війська рф обстріляли Вовчанськ: поранений чоловік, пошкоджені будинки

російські війська протягом 18 квітня декілька разів обстріляли Вовчанськ на Харківщині, внаслідок чого поранений місцевий житель, а також пошкоджено 15 житлових будинків.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник

від 21000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ

Фахівець радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 20000 до 60000 грн

Коломия

Військова частина А1267

Лікар загальної практики

від 25000 до 55000 грн

Новомосковськ

Військова частина Т0940

Гранатометник

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Такелажник, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 26000 до 126000 грн

Львів, Львівська область