ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Товариш Дерев’янко достойний прийняти капітуляцію Японії…»

Історія
Прочитаєте за: 5 хв. 14 Листопада 2020, 7:55

2 вересня 1945 року на борту лінкора «Міссурі» 41-річний генерал-лейтенант Кузьма Деревянко від імені Радянського Союзу поставив підпис під Актом про капітуляцію Японії — вірного союзника Німеччини у Другій світовій війні.

«Для мене це найщасливіший день…»

Після того, як було покінчено з німецьким нацизмом, СРСР оголосив війну Японії — сателіту гітлерівської Німеччини. Американці приєдналися, щоб японці були зговірливі, завдали по містах Хіросіма й Нагасакі атомних ударів. Після цього японський імператор Хірохіто скликав військову раду, на якій визнали умови капітуляції, висунуті йому ще на Потсдамській конференції з умовою «зберегти за імператором владу суверенного правителя країни». Американці ж відповіли, що «повноваження імператора та японського уряду визначить верховний головнокомандувач союзних військ». Кажучи іншими словами, хоч і в завуальованій формі, але відхилили імператорські примхи. Зрозумівши, що сили нерівні й з ним союзники не рахуватимуться, Хірохіто наказав уряду підготувати текст Акту про капітуляцію. Для підписання цього документа президент США Гаррі Трумен обрав лінкор «Міссурі», що воював на просторах Тихого океану і мав ім’я його рідного штату.

Неділя, 2 вересня. На кораблі майорять прапори США, Британії, Радянського Союзу та Китаю.

— Церемонія почалася з «п’яти хвилин ганьби Японії», — розповідає історик Олена Гуменюк. — Капітулянти стояли обличчям до китайської делегації, що було вельми ганебно для них. П’ять хвилин в атмосфері гнітючої тиші японці мусили витримувати докірливі погляди всіх присутніх. Напруга на палубі досягла апогею. І от з’явився Дуглас Макартур. Американський генерал виступив з промовою, в якій говорив, що світ завмер в очікуванні нової епохи: «…нехай у минулому залишаться кров і смерть, а мир буде заснований на вірі й взаєморозумінні».

Рівно о 9 годині Акт про повну й беззастережну капітуляцію своєї країни підписують міністр закордонних справ Японії Мамору Шігеміцу, а також представник Квантунської армії генерал Йошихіро Умезу. Ставить підпис і верховний головнокомандувач союзних військ Макартур. Після цього на документі свої «автографи» залишають представники США, Китаю, Британії, СРСР, Австралії, Канади, Франції, Нідерландів і Нової Зеландії.

Від Радянського Союзу поставив підпис генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко. Чому Сталін затвердив кандидатуру саме цього генерала? Можливо, обравши етнічного українця, господар Кремля хотів підкреслити значну роль українців у перемозі над гітлерівською Німеччиною. Але ми добре знаємо справжнє ставлення господаря Кремля до українців. Історики висувають кілька версій з цього приводу. Найбільш правдиво видається ось ця.

Сталін планував ввести до складу ООН дві радянські республіки — Україну й Білорусь для того, щоб у голосуваннях з тих чи інших питань мати вагомішу підтримку пропозицій СРСР. Подейкують, що він хотів навіть бачити їх і у складі Ради Безпеки ООН, але американці були проти. Зрозумівши, що заокеанських союзників не переконати, він відправив на «Міссурі» українця, розпочавши багатоходову гру з введення до ООН Української РСР і Білоруської РСР.

Усе це, зрозуміло, здогадки, хоча й не позбавлені реального підґрунтя. А ось неспростовні факти на його користь. Він, зокрема, чудово володів англійською та японською мовами, мав феноменальну пам’ять, досвід розвідувальної роботи у довоєнні роки й, на відміну від багатьох радянських генералів, був надзвичайно ерудованою людиною, міг дискутувати з будь-яким співрозмовником. Як згадував маршал Костянтин Рокосовський, Сталін, затвердивши кандидатуру Кузьми Михайловича, сказав:

— Товариш Дерев’янко достойний прийняти капітуляцію Японії. За нього нам не доведеться червоніти…

Хто він, генерал Деревянко?…

Народився на Черкащині. Часто спілкувався рідною мовою, зокрема й зі своїми командирами, через що ті називали його «трохи дивакуватим». Звідкіля цей потяг до рідної мови? Джерела, мабуть, слід шукати, в сім’ї, де народився і виховувався. Навряд чи не знав він про часи козаччини, повстанців Холодного Яру. Навчався в українській гімназії імені Бориса Грінченка, де панував український дух і гімназисти зростали у національно-патріотичному дусі. Ба більше, біографи-дослідники життя Кузьми Михайловича кажуть, що він був активним учасником художньої самодіяльності, виступаючи навіть у театральному гуртку під керівництвом Леся Курбаса. А перебуваючи поруч з цією людиною, як згадував один з його сучасників, «не можна було не перейнятися національно-патріотичними почуттями, не відчувати гордості за те, що ти українець — нащадок славних пращурів».

Звісно, перебуваючи в лавах РСЧА, він не міг відверто ділитись думками про наболіле. Потрібно було виживати, що у ті часи було дуже й дуже непросто. Дерев’янка могла спіткати трагічна доля багатьох генералів, які скінчили життєвий шлях у катівнях НКВС чи на Соловках. У 1938-му заарештовано родичів — братів батька. Звісно, що потрапив і він у поле зору чекістів.

У яких лише гріхах не звинувачували Кузьму Михайловича! Наприклад, у тому, що у 20-ті роки його батько допомагав повстанцям-холодноярцям, які для радянської влади — «закляті петлюрівці», звинуватили й в одруженні на доньці священника, який «через зятя сіє зерна опіуму у Червоній армії». Йому пощастило: «компетентні органи» з’ясували, що «товариш Дерев’янко чистий перед партією і народом».

Окрім того, що від імені Радянського Союзу Кузьма Михайлович прийняв капітуляцію Японії, виконав він ще одне відповідальне завдання: побував у районі міст Хіросіми й Нагасакі, які зазнали атомних ударів американської авіації. Мета — на власні очі переконатись у їхніх наслідках і доповісти вищому керівництву країни. Це був особистий наказ Сталіна, якому кортіло дізнатись про можливості атомної бомби, робота над якою в СРСР добігала кінця. Генерал впорався з цим завданням, але далося воно йому дорогою ціною: він зазнав радіаційного опромінення, яке спровокувало незабаром онкозахворювання. Тож замість безпосередньої служби у військах Кузьма Михайлович обійняв посаду начальника кафедри в академії імені М. Фрунзе, а потім очолював одне з управлінь ГРУ Генштабу ЗС СРСР.

Пішов Кузьма Дерев’янко з життя у грудні 1954 року. Йому виповнилося лише 50 років. Незадовго до смерті побував у рідному селі, зустрівся з родичами. За спогадами пілота літака, який забирав уже тяжкохворого генерала до Москви, він попросив його зробити прощальне коло над селом. Так генерал-лейтенант Кузьма Дерев’янко прощався з рідною українською землею і життям…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

На фронті 50 боєзіткнень: найгарячішим залишається Бахмутський напрямок

Ворог завдав 2 ракетних та 43 авіаційних ударів, здійснив 39 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Рустем Умєров обговорив, як зірвати плани росії та посилити нашу ППО з Ллойдом Остіном

Міністр оборони України Рустем Умєров провів телефонну розмову з главою Пентагону Ллойдом Остіном.

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Українські сапери отримали піротехнічну машину важкого типу на базі MAN

Державна спеціальна служба транспорту у рамках міжнародного проєкту Європейського Союзу отримала піротехнічну машину важкого типу на базі MAN.

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

У Силах оборони розповіли, як змінилась тактика росіян на Східному напрямку

Речник Національної гвардії України полковник Руслан Музичук прокоментував, яку тактику використовують російські війська під час штурмових дій.

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Армія рф упродовж дня атакувала Дніпропетровщину ударними дронами

Сьогодні під ударом російських дронів були два райони Дніпропетровської області.

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня міністри закордонних справ та оборони країн ЄС обговорять шляхи прискорення військової допомоги Україні

22 квітня на Раді міністрів ЄС у форматі Jumbo, яка передбачає участь міністрів закордонних справ та міністрів оборони, обговорять ситуацію в Україні і шляхи прискорення їй військової допомоги.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (військова служба)

до 25000 грн

Черкаси

Державна прикордонна служба України

Програміст-Військовослужбовець

від 20100 до 121100 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Конотоп

Старобільський РТЦК та СП

Військовослужбовець (стрілець)

від 21000 до 100000 грн

Дніпро

В/Ч А7408

Оператор-дешифрувальник (БПЛА)

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Стрілець

від 20000 до 50000 грн

Полтава

Військова частина А7310