ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Упевнений, що проєкти щодо збільшення українського військово-морського компонента будуть втілені в життя» – адмірал Ігор Воронченко

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 12 Листопада 2020, 15:54

– Як ми знаємо, нещодавно підписані відповідні угоди з Великою Британією та Туреччиною стосовно збільшення нашого військово-морського компонента. І ми матимемо сучасні ракетні катери, а в подальшому – й кораблі більшого масштабу. Також є погодження уряду США щодо надання нам патрульних катерів типу «Марк» та «Айленд». Ми працюватимемо задля якомога швидшого їх отримання, обладнання, навчання екіпажів і розміщення їх у Чорному та Азовському морях, – зазначив під час Львівського безпекового форуму спікер вебінару «Безпечний та процвітаючий регіон Чорного моря: побудова ефективної та всеохопної системи колективної безпеки», Головний інспектор Міністерства оборони України, командувач ВМС України у 2016–2020 роках адмірал Ігор Воронченко. 

Російські плани посилення Чорноморського флоту цього року не були виконані через брак ресурсного забезпечення. Але від подальшої мілітаризації Чорного моря, вважає адмірал Ігор Воронченко, Росія не відмовиться.

У Чорному морі разом з угрупованням ВМС ЗС України відпрацьовує спільні дії постійна військово-морська група НАТО-2. На думку Ігоря Воронченка, співпраця України та НАТО в Чорному морі має постійно поглиблюватися. Це сприятиме безпеці в регіоні.

 

Александер Вершбоу: “У 2021 році Північноатлантичний альянс передусім має переглянути свій загальний підхід і стратегію стосовно Російської Федерації”

Зі свого боку почесний співробітник Центру стратегії та безпеки Скавкофта Атлантичної ради Александер Вершбоу (США) зазначив, що Північноатлантичному альянсу варто переглянути своє ставлення до Чорноморського регіону.

– Останнім часом НАТО приділяє більше уваги даному регіону, однак цього недостатньо. Це не лише східний фланг, це регіон, де Росія порушує правила і норми світового порядку. Це стосується вторгнення в Україну, окупації частин Грузії та Молдови. Нині, власне, Чорноморський регіон лежить в основі російської стратегії, і в такий спосіб  Росія намагається повернути собі гегемонію у цьому регіоні, – наголосив Александер Вершбоу.

За його словами, це стратегія, яка базується на підриві і дестабілізації, а не на взаємовигідній співпраці. З часу незаконної анексії Криму Росія проводить мілітаризацію окупованого півострова, змінює баланс сил у Чорному морі. Свої тактики і прийоми випробовує також у регіоні Близького Сходу. Тому варто говорити вже про регіон значно ширший за Чорне море. Окупований Крим – серйозний виклик для НАТО. Це порушує здатність Альянсу підтримати оборонні потужності своїх союзників. З 2014 року він вжив вже багато заходів. 

– Я пишаюся тим, що коли був заступником Генерального секретаря НАТО, також долучився до того, аби збільшити нашу присутність у Чорному морі. Нам потрібно постійно наголошувати на важливості Чорноморського регіону, посилювати свою передову присутність, бо ризик ймовірності російської агресії тут набагато вищий, аніж у Балтійському регіоні. Тож гадаю, у 2021 році Північноатлантичний альянс передусім має переглянути свій загальний підхід і стратегію стосовно Російської Федерації. З 2015 року ми не переглядали цих підходів. Ми маємо зробити все, аби зупинити підривну діяльність Росії. Маємо ефективніше протидіяти кібератакам, дезінформації. Нам потрібно тиснути на Путіна, щоб він змінив свої плани. Звичайно, це повинно супроводжуватися діалогом та дипломатією. Має бути і пряник, і батіг. На мій погляд, є потреба в більшому спротиві, що допоможе знизити градус напруги в цьому регіоні, – зазначив Александер Вершбоу.

Нагадаємо, Львівський безпековий форум у зв’язку з пандемією COVID-19 цього року відбувається у форматі експертного онлайн-марафону з 9 до 14 листопада.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Стрілець-помічник гранатометника, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Номер обслуги, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Бойовий медик взводу

від 21000 до 27000 грн

Білгород-Дністровський, Одеська область

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Одесса та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Командир взводу спеціальних робіт, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ