ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Зупинив сержант полковника, або Які надзвичайні права мають патрулі ВСП

Новини
Прочитаєте за: 6 хв. 11 Листопада 2020, 12:10

На щастя, у війську майже зовсім відійшли в минуле радянські порядки, за якими солдат де-факто мав рабський статус, а старший офіцер міг дозволити собі безкарно поводитись із молодшими, мовби з холопом – пан.

Ключове для цієї публікації слово – «майже». Бо деякі наші військові ці зміни як слід так і не сприймають. Не таємниця ж, що чимало командирів дивляться на молодших за званням як на «істоту другорядну». Нижче викладене – насамперед для таких.

Про права і спроможності патрулів Військової служби правопорядку кореспондент АрміяInform спілкувався із заступником начальника відділу організації патрульно-постової служби Центрального управління ВСП по Києву та Київській області полковником Сергієм Лістровим.

Кийки, кайданки й «бодіки»

− Сергію Миколайовичу, раніше молодший офіцер-начальник патруля не мав права зупинити старшого офіцера, якщо останній навіть відкрито порушував закон – скажімо, хуліганив у нетверезому вигляді…

Нині такого нема. Згідно  з Наказом МОУ № 164, начальник патруля навіть у солдатському і сержантському званні має право вмотивовано зупиняти будь-якого військового, попри його погони. Скажу більше: начальник патруля − сержант, маючи на те законні підстави, може за необхідності застосовувати до офіцера навіть заходи адміністративного примусу.

− Давайте розглянемо гіпотетичний приклад. Мене, полковника, зупиняє сержант. Щось там каже про порушення у формі одягу. А мені зараз не до нього. І я просто посилаю хлопця куди подалі й прямую у своїх справах…

Якщо вимоги та дії сержанта законні, робити такого дуже не раджу. Він має привітатися, відрекомендуватися, пред’явити своє посвідчення начальника патруля та службове посвідчення, пояснити причину зупинення й обґрунтувати претензії, які стосуються вашої поведінки чи форми одягу. Без причини він не має права зупиняти нікого.

− І все ж: я на нього, припустимо, гримнув, й чимчикую далі…

У поводженні з військовослужбовцями для патрулів неприпустимі зверхній тон, грубість, зарозумілість, глузливе чи неввічливе викладення зауважень, вирази або репліки, які ображають людську гідність. Тому вас дуже-дуже ввічливо попередять, що за подальшого невиконання законних вимог, до вас застосують заходи фізичного впливу.

   Якщо й це не подіє, вас зупинять силою, за необхідності − одягнуть в кайданки, вивівши подалі від цивільних людей. Потім або самостійно, або за допомогою резервного патруля на автотранспорті доставлять в орган управління ВСП.

Дещо коротша процедура затримання передбачена для військовослужбовців у нетверезому стані. Їх затримують без усяких попереджень й викликають резервний патруль для доставки у ВСП для тестування на ступінь алкогольного сп’яніння. Усе необхідне сертифіковане обладнання й фахівці у нас для цього є тут, на місці.

У разі злісної непокори порушника, попри звання, зупинять силою, одягнуть у кайданки й доставлять в орган управління ВСП

Далі на таких осіб складуть прокол про адміністративне затримання і адміністративне правопорушення. Якщо п’яна людина небезпечна, у першу чергу для себе, її помістять у камеру тимчасово затриманих на гауптвахту − на добу, до витверезення. Далі з нею вже працюватимуть у її військовій частині.

Розглянемо випадок простіший. На мені явно нестатутні елементи однострою. Які будуть дії начальника патруля?

Вас зупинять, представляться, продемонструють посвідчення і пояснять причину зупинки. Наприклад: «Пане полковнику, у вас є порушення форми одягу. Будь-ласка, пред’явіть ваші документи». Начальник патруля має на це повне право за 53-ю статтею Статуту гарнізонної та вартової служб ЗСУ та Інструкцією з організації патрульно-постової служби ВСП. А ви зі свого боку за статутом зобов’язані надати йому ваше посвідчення. Молодший за званням не має права зробити старшому зауваження. Тому він повідомить, що у вас є недолік, про що зробить запис у свій записник. А змінившись, доповість про зафіксований факт порушення начальнику органу управління ВСП, який прийме щодо вас рішення.

Довідково. До заходів адміністративного примусу відносять перевірку документів, доставлення порушника до органу управління Служби правопорядку, адміністративне затримання, особистий огляд і огляд речей, вилучення речей і документів, застосування фізичної сили, спеціальних засобів і вогнепальної зброї – у разі потреби. Перевірка документів передує застосуванню інших заходів адміністративного примусу.

Адміністративне затримання полягає у примусовому короткочасному обмеженні патрулем або іншими уповноваженими посадовими особами Служби правопорядку всіх дій і пересування осіб, які вчинили адміністративне правопорушення, їх доставлення й утримання в органі управління Служби правопорядку (підрозділі Служби правопорядку в гарнізоні).

Адміністративне затримання застосовують у разі дрібного хуліганства, злісної непокори законному розпорядженню посадової особи Служби правопорядку, порушення правил зберігання, носіння або перевезення вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і бойових припасів, розпивання алкогольних, слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях, появи в громадських місцях у стані сп’яніння.

Кожен день приносить нашій службі «сюрпризи»

− Що має робити патруль, якщо стає свідком кримінального злочину без участі військових?

Заступаючи на маршрути начальники патрулів входять у взаємодію з підрозділами Нацполіції, Нацгвардії, муніципальної охорони, охорони метрополітена тощо. Оперативність цієї взаємодії дуже висока. За потреби ми можемо затримувати небезпечного злочинця самі – це у крайньому випадку, бо це ж все-таки прерогатива поліції. Але можемо обмежити рух правопорушника, зафіксувати злочин за допомогою так званих «бодікамів» – нагрудних відеореєстраторів.

Патрулі мають для затримання необхідну підготовку?

Заняття з рукопашного бою з нашими офіцерами та контрактниками проводять щотижня, зі строковиками щодня. У кожному органі управління ВСП є інструктори, спеціальне місце на території вартового містечка. Є чудові інструктори у спеціальному відділі ВСП. Вони навчають патрульних прийомам затримання та знешкодження агресивної людини, поводженню зі спецзасобами. Зброю нині видають тільки в районі проведення ООС, або в окремих випадках за розпорядженням начальника відповідного органу управління.

Які були незвичайні прецеденти із затриманнями?

Сюрпризи приносить чи не кожен день. Є чимало неадекватних самозванців, які розгулюють у військовій формі, представляються військовими на «великих» посадах. Є і психічно травмовані люди. Згадайте випадок із «терористом» на Печерській, коли учорашній учасник бойових дій оголосив про мінування будівлі. Тоді відмінно спрацював начальник патруля підполковник Володимир Грищенко зі своїми підлеглими. Офіцер вивів усіх людей у безпечне місце й на вході дочекався викликаної ним поліції. Сюрпризи є й від ветеранів у мілітарному одязі.

У районі бойових дій ВСП має особливі повноваження

− І в районі проведення ООС ваша служба має особливі права…

Так. Це виправдано і зрозуміло. Ми вправі затримувати й доставляти в органи Нацполіції цивільних, які вчинили або вчиняють правопорушення, перевіряти у громадян та посадовців документи, що посвідчують особу, а в разі відсутності таких – затримувати їх для ідентифікації. Патрулі й посадовці ВСП можуть виконувати особистий огляд громадян, речей, які в них є, транспортних засобів і речей, які вони перевозять.

Маємо право проникати у житлові й інші приміщення, на земельні ділянки, що належать громадянам, під час припинення терористичного акту та у разі переслідування осіб, яких підозрюють у вчиненні такого акту, на територію та в приміщення підприємств, установ і організацій, перевіряти транспортні засоби, якщо зволікання може створити реальну загрозу життю чи здоров’ю людей.

Тобто, у патрулів ВСП турбот вистачає…

Дякую за бесіду!

Читайте нас в Telegram
Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Льотчик-штурман вертольоту екіпажу

від 50000 до 50000 грн

Ужгород

Харківська окрема авіаційна ескадрилья

Командир бойової машини

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кам'янське

Старобільський РТЦК та СП

Водій, військовослужбовець

від 20100 до 120000 грн

Дніпро

108 ОБр Сил ТрО

Солдат

від 21000 до 121000 грн

Миколаїв

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Командир міномета 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 54000 грн

Степанівське, Сумська область