ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Відстрілятись, зібратись і виїхати за сім хвилин» – водій арттягача Сергій Якубовський

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 3 Листопада 2020, 9:22

КрАЗ нічною дорогою пробирався майже навпомацки. На причепі – 10-тонна гаубиця «Гіацинт», у кузові – ящики з боєкомплектом і розрахунок. Сергій Якубовський уважно слухав командира батареї, який не відривався від планшета.

– Праворуч. Ліворуч. Тепер стоп. Розвертайся…

Описавши півколо, тягач виставив гармату стволом у потрібний бік. Горохом зсипався розрахунок, неголосно лунали команди.

КрАЗ від’їхав метрів на п’ять, стукнув борт. Воїни вправно вивантажували ящики. Знов пролунали команди, навідник швидко крутив механізми наведення і, нарешті, гримнули перші постріли. Сергій, не звертаючи на них уваги, прислухався – від його очей і слуху залежала безпека розрахунку. На час ведення вогню він прикривав тил.

Потім, після стрільби, слід швидко допомогти зібрати гармату, подати багатотонну машину, точно і швидко зачепитися й накивати п’ятами, поки не прилетіла «відповідь».

…Сергій Якубовський працює в Києві. Водій-перегонник у автобусному парку. До війни – водій «технічки» – КрАЗ-255Б1, стаж шофера – 35 років. Строкову служив у артилерії, але у ракетних військах стратегічного призначення.

Навесні 2015-го у четвертій хвилі мобілізації пішов добровольцем на фронт.

Як він згадує, «Друг у мене з Луганська, пішов на фронт у лютому, а я – у березні. В учебці нас готували на «Піони», але коли у квітні закінчили навчання, несподівано відправили у 40-у бригаду. Замість «Піонів» довелося освоювати «Гіацинти». Спочатку призначили заряджаючим у гарматний розрахунок. Допоміг випадок. Якось уночі прийшла колона КрАЗів – тягачі. Один із них заглухнув – скінчилася солярка. Молодь навколо бігає, матюкається, а як завести – не знають. Дизель повітря хапнув, і все. Прокачувати молодняк не вміє. Підходжу – що, кажу, не заводиться? Ну, біжи за ключами, покажу, як треба. Прокачав, завів. За цим спостерігав один полковник. Запитує – хто та що. Доповідаю – заряджаючий «Гіацинта».

– А КрАЗ звідки знаєш?

– Так я 30 років на ньому відпрацював, знаю його від керма до вихлопної труби.

– А ну, під’їдь до гармати – зможеш точно подати?

Під’їхав, зачепили, поганяв… Поставив на місце. Так і став водієм.

У кінці травня 2015-го артилеристи бригади заїхали в сектор.

2 липня прийняли бойове хрещення під Чермаликом. Виїхали одним вогневим взводом, трьома гарматами. Довелося серйозно відпрацювати по бойовикам. Завдання у Сергія була просте – виставити гармату, а потім приймати стріляні гільзи. Відпрацювали по 25 пострілів. Усе пройшло буденно – як на полігоні. Але згодом в одному з таких боїв по сусідству – метрів за 200 лягло пів пакета «Граду». Ось тоді всі зрозуміли: «ми на війні хлопці, треба ворушитися».

Працювали вдень і вночі. Заїжджали на вогневу позицію ночами, при світлі зірок і місяця.

– Ми знали, що гарантована відповідь прилітає за 7-10 хвилин. Тому все слід робити дуже швидко.

Влітку 2015-го бригада вела контрбатарейну боротьбу. Виїжджали на позиції, розкладалися, чекали. Як тільки приходили дані, їх швидко відпрацьовували і оперативно змінювали позицію. Це так званий прийом перекату, коли вогонь ведуть з кількох вогневих позицій. Завдяки швидкості та злагодженості дії розрахунку ворог жодного разу не «накрив».

Навідник за штатної скорострільності 5 пострілів на хвилину примудрявся давати до 7. Розрахунок був «збитий», всі працювали злагоджено і успішно. Цілі накривали точно, жодного разу не було такого, щоб образили не того, кого треба.

На батареї був безпілотник – коли розрахунки відпрацьовували, він літав, дивився, що зроблено. Як правило, всі залишалися задоволені – ну, крім тих, кому прилітало.

Бойова робота бригади закінчилася у вересні 2015-го – після чергових Мінських домовленостей. І великокаліберні гармати відтоді стояли на другій лінії, щоб ворог знав, що є, чим відповісти…

Навесні 2016 року бригада вийшла з сектору, і всіх мобілізованих звільнили.

На моє запитання, що було далі, Сергій усміхається.

– А далі? Влітку 2017-го дзвонить мій командир – Владиславович, ми тут всі знову збираємося, приходь. Я сумнівався: чи зможу, вік, здоров’я… Але, як виявилося, після зборів резервістів – зможу. Командир надіслав відношення, і я знову опинився у бригаді, у своїй батареї й зі своїми хлопцями, але вже як контрактник. І поставили мене техніком батареї. І до 60 років я прослужив, затим повернувся у цивільне життя. Знову в автобусному парку, але навички водія артбатареї не забув.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар

від 17000 до 25000 грн

Чернігів

11 державний пожежно-рятувальний загін

Військова служба за контрактом

від 20000 до 22000 грн

Надвірна

Надвірнянський РТЦК та СП

Водій-зв’язківець, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Водій-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Навідник

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр

Радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область