ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Коли виходимо на небезпечну ділянку – йду першим, щоб зберегти своїх хлопців»

Life story
Прочитаєте за: 5 хв. 3 Листопада 2020, 16:03

Лейтенант Ярослав Радзімірський – командир взводу інженерних загороджень інженерно-саперної роти групи інженерного забезпечення однієї з бригад морської піхоти ВМС ЗС України, яка сьогодні виконує бойові завдання на Сході України. Пішов уже другий рік, як він разом зі своїм колективом виконує чи не найнебезпечнішу роботу в районі операції Об’єднаних сил.

Ще вісім років тому, в 2012 році, Ярослав, учень восьмого класу в селищі Закупне Чемировецького району Хмельницької області, прийняв для себе, можливо, перше доросле рішення,  що пора вже піти з дому та спробувати себе у самостійному житті. Хлопець з ранніх років цікавився військовою справою, переглянув безліч воєнних фільмів, тож коли дізнався про набір у Кам’янець-Подільський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою, практично не вагався.

– Усі наші офіцери-вихователі були в минулому військовими інженерами. Вони і прищепили нам любов до армії та особливий інтерес до служби в інженерних військах, – розповідає Ярослав. – Отже, після випуску з ліцею я бачив для себе єдиний шлях – вступати  до Національної академії сухопутних військ у Львові на інженерний факультет за спеціальністю «управління діями інженерних підрозділів».

Розпочинаючи навчання у 2015 році, юнак знав, що війна на Сході країни не омине і його, що після випуску він обов’язково потрапить у район бойових дій. Обравши кар’єру військового, Ярослав усвідомлював, що рано чи пізно все ж опиниться на війні, в реальних бойових умовах захищаючи свій народ, свою землю. Тому навчанню та опануванню фахових дисциплін приділяв неабияку увагу. Особливо цікавив юнака сучасний досвід захисників України, здобутий в боях на Донеччині та Луганщині.

– У нас був викладач підполковник Дмитро Білик, досвідчений військовий сапер. Його випускники ще з 14-го року брали участь в АТО. Він часто спілкувався зі своїми вихованцями і обов’язково передавав нам під час занять їхній оперативний досвід з саперної справи і розмінувань, розказував про випадки, які траплялись з його хлопцями, – згадує Ярослав Радзімірський. – Усе це ми потім випробовували на практичних заняттях.

Після випуску Ярослав із запропонованих варіантів  обрав для себе службу в морській піхоті.

– Я уже знав, що там чимало людей служили та виходили з окупованого Криму, пройшли найгарячіші моменти боїв на Донбасі. Розумів, що саме у них я зможу перейняти неоціненний досвід, практичні знання та навички, здобуті безпосередньо в боях з окупантами, – згадує Ярослав.

А ще наш захисник, з певними нотами романтики, зазначає, що дуже любить море, тому його вибір був однозначним – морська піхота!

Уже знаючи про своє призначення, Ярослав перед випуском пройшов курси сапера в себе на Хмельниччині – у  Кам’янець-Подільському Навчальному центрі Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України. А через рік – курси  підвищення кваліфікації до рівня командира групи розмінування.

– Влітку 19-го  я прийшов в бригаду. У пункті постійної дислокації нам, молодим лейтенантам, допомогли з оформленням документів, прийняттям посад, а вже за два тижні ми вирушили в район проведення операції Об’єднаних сил, де на той час наша бригада виконувала бойові завдання, – згадує Ярослав.

Для нього це був цікавий досвід, безліч нових вражень, спілкування з ветеранами інженерної справи, за плечима яких – не одна ротація в район ООС. На початках, попри грунтовні технічні та тактичні знання та навички, здобуті в академії, лейтенанту довелось опановувати й «премудрості» повсякденної організації життя підрозділу, правильного оформлення рапортів, заявок та іншої документації.

– Найбільше тоді вразив колектив – переважно молодь, з різних регіонів України, надзвичайно дружні, кожен завжди готовий прийти на допомогу, – розповідає лейтенант Радзімірський. – А загалом був шокований. В 21 рік приїхати сюди й побачити, що тут відбувається, було, без перебільшення, досить незвично. Але нічого, швидко адаптувався.

У його підрозділі були і є сержанти і старшини, яким під 45-50 років. Спершу молодий Ярослав не розумів, як нормально вибудувати з ними стосунки «командир-підлеглий». Але, поговоривши, з тих днів у неформальному спілкуванні він до них звертається,  наприклад, дядя Юра чи дядя Толя, вони ж до нього просто – «командир».

– Моя бойова робота почалась з того моменту, коли противник підпалив наші мінні поля. Ми виїжджали на передній край, оцінювали пошкодження та проводили заміну знищених боєприпасів. Надалі разом із групою маркував мінні поля, влаштовував інженерні загородження, – розповідає Ярослав.

Сьогодні у нього вже друга ротація в район операції Об’єднаних сил. На разі молодий офіцер переймається тим, щоб рости далі та вести колектив за собою. А ще – зберегти своїх хлопців, очистити українську землю від вибухових «подарунків» окупанта.

– Найскладніше для мене сьогодні – це виїзди на розмінування. Коли зранку їдеш на позицію, знаєш, що тебе радо зустрінуть побратими, з кавою чи чаєм. Але попереду в тебе смертельно небезпечна робота на неперевіреній землі, де трапляються міни-пастки, пошкоджені боєприпаси, інші небезпечні знахідки. Переживаєш більше за групу, ніж за себе, – зізнається командир взводу.

Потім продовжує розповідати про особливості роботи на передовій. Каже, що броня, каска та мінний щуп – це основні елементи. Металодетектори не ефективні, адже земля наскрізь всіяна кулями та осколками мін і снарядів.

– Робота сапера надзвичайно важка, ця справа сильно виснажує людей. Деякі звільняються, бо не витримують повсякденної напруги, природно хочуть спокою, сімейного затишку, впевненості у майбутньому, – ділиться своїми думками Ярослав. – Але ми продовжуємо служити. Коли виходжу на дійсно небезпечну ділянку, перехрестився, помолився Богу в думках та й пішов працювати. Іду першим, щоб зберегти своїх хлопців.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Дві людини загинуло внаслідок обстрілу Білопілля на Сумщині

Одна місцева мешканка загинула на місці, друга померла у швидкій дорогою до лікарні.

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

На Львівщині викрили групу лікарів, яка торгувала інвалідністю

Організована група лікарів заробляла на документах, необхідних для отримання інвалідності.

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

У Фінляндії почалися військові навчання Arrow 24

Сухопутні війська Фінляндії на полігоні Ніїнісало розпочинають 26 квітня 2024 року щорічні військові навчання Arrow 24 за участю країн НАТО.

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

В Україну повернули 140 полеглих воїнів

За результатами репатріаційних заходів в Україну повернули 140 полеглих Оборонців.

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

У Києві очільниця МЗС Латвії вшанувала пам’ять полеглих за Україну захисників і захисниць

Міністр закордонних справ Латвії Байба Браже прибула в Україну з робочим візитом. Разом з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вони поклали квіти до Стіни пам’яті загиблих за Україну, розташованої біля Свято-Михайлівського Золотоверхого монастиря.

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

Східний напрямок: ЗСУ ліквідували понад 800 окупантів та 6 танків

На східному напрямку Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат у живій силі та техніці. За минулу добу військові ліквідували 827 окупантів та знищили 6 танків.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Сапер 135 окремого батальйону

від 20000 до 120000 грн

Обухів, Київська область

Фахівець зв’язку

від 21000 до 25000 грн

Подільськ

Державна прикордонна служба України

Старший акумуляторник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Радіоінженер

від 22000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Оператор протитанкових ракетних комплексів

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область