ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як розпізнати людину з наслідками війни?

Інтерв`ю Публікації Реабілітація
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Жовтня 2020, 19:30

У цьому допоможе довідник «Невидимі наслідки війни», презентація якого відбулась у пресцентрі АрміяInform.

Видання, розроблене фахівцями Центру ментального здоров’я госпіталю ветеранів війни «Лісова поляна» в Пущі-Водиці, відповідає на багато запитань: «Як розпізнати? Як спілкуватися? Як допомогти подолати?» і призначене для широкого кола фахівців. Довідник підготовлено за Програмою НАТО з переходу з військової кар’єри на професійну цивільну Представництва НАТО в Україні.

— Створюючи Центр ментального здоров’я, ми мали на меті не лише надання послуг реабілітації та оздоровлення ветеранам російсько-української війни, а й передбачали, що він повинен виконувати методологічну функцію, — зазначила в розмові з журналістами одна з редакторок видання та керівниця Державного закладу «Лісова поляна» Ксенія Возніцина. — Не менш важливим для нас є розповсюдження сучасних методів, технологій, проведення тренінгів і навчання фахівців зі всіх куточків України. Що ми нині успішно робимо. Тому Міністерство у справах ветеранів зробило нам замовлення на підготовку довідника на допомогу фахівцям соціальної сфери, психологам, які працюють з ветеранами.

Цей довідник підготовлено на основі практичного досвіду роботи з ветеранами та членами їхніх родин, узагальнення наукового доробку та міжнародного досвіду з різних аспектів роботи з травмою та її наслідками. Зверну увагу, що видання розроблене з метою створення покрокової методології з подолання наслідків ПТСР та інших негативних психологічних станів учасників бойових дій.

— У чому, як кажуть, «родзинка» цього видання?

— Наукової фахової літератури психологічного та психотерапевтичного напрямку в нас уже не бракує. Є підручники, окремі методичні рекомендації, настанови. В нашому ж довіднику статті написані зрозумілою мовою, без «незрозумілих» термінів на основі узагальнення спілкувань з конкретними воїнами з передової. І головне, що він відповідає на основне запитання — як розпізнати людину з наслідками війни? Тому цей довідник не для лікарів вищої категорії, не для медичного персоналу госпіталів, а для сімейних лікарів, працівників соціальної сфери, членів громадських і волонтерських організацій, які опікуються нашими ветеранами на різних етапах їхнього відновлення. Корисним він буде і для представників Мінветеранів в областях.

Нам відомі випадки, коли ветерани скаржаться, що сімейні лікарі не бачать у них наслідків ПТСР, а вбачають інші захворювання і «ставлять розсіяний склероз». Аби матеріал нашого довідника був зрозуміліший, ми підсилили статті ілюстраціями, інфографікою. Це затягнуло трохи терміни його виходу, довелося три місяці попрацювати з дизайнерами, але воно того варте — матеріал набагато легше сприймається.

Коли людині доносиш необхідну інформацію про її психічне здоров’я, психологічні негаразди та їхні наслідки, то це вже половина успіху. Вона розуміє свій стан, знає, що її очікує і як себе поводити. Обізнаність — це первинний етап лікування, який впливає на кінцевий позитивний результат.

— Ксеніє Борисівно, розв’язанню яких проблем наших ветеранів автори приділили найбільше уваги?

— Довідник складається з кількох розділів. Крім матеріалів, пов’язаних з наслідками ПТСР, автори приділили чимало уваги взаємодії з ветеранами, які пережили полон. Є розділ, присвячений взаємовідносинам у сім’ї чоловіка, який повернувся з війни. Приділили ми увагу й проблемам постконтузійного синдрому, суїцидальної поведінки та її причинам. Не оминули й тему «Діти та стрес». Зверну увагу на те, що кожний розділ закінчується порадами — що варто робити, а чого не варто. Автори також розвінчують різноманітні міфи, які виникають там, де за справу беруться не фахівці. Цікавим і корисним буде для користувачів і розділ «Аптечка самодопомоги». Він містить вправи, які допоможуть впоратися з неприємними образами, флешбеками та настирливими спогадами, налаштуватися до здорового сну тощо.

— Під час підготовки довідника вивчали іноземний досвід?

— У цьому виданні є консультація колишнього головного психіатра армії оборони Ізраїлю, клінічного психолога та експерта Ізраїльської коаліції терапії травми Мікі Дорона. У нас із ним було кілька скайп-сесій, під час яких він люб’язно нас консультував. Він, до речі, написав і передмову до нашого видання, в якій зазначив, що обмін науковими та практичними знаннями й досвідом сприятиме постійному підвищенню фаховості та рівня допомоги людям, які постраждали внаслідок бойових дій в Україні. Мікі Дорон побажав нашим ветеранам якнайшвидшого повернення до повноцінного життя.

— На завершення нашої розмови хочемо привітати Вас, пані Ксеніє, з тим, що Ви стали однією з 5 фіналістів програми «Відкритий світ» за темою допомоги ветеранам у сфері психічного життя.

— Дякую. Програма «Відкритий Світ» була заснована Конгресом США в 1999 році та покликана зміцнювати взаєморозуміння й співробітництво між Україною та Сполученими Штатами через надання можливості українським лідерам у різних галузях діяльності зустрітися зі своїми американськими колегами та обмінятися досвідом і ідеями з найважливіших для обох сторін питань. На жаль, через пандемію цього року поїздка до США не відбудеться. Сподіваюся, що наступного року вдасться зустрітися зі своїми заокеанськими колегами та обмінятися досвідом.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
ССО уразили ворожий танк Т-90 на Донецькому напрямку

ССО уразили ворожий танк Т-90 на Донецькому напрямку

На Донецькому напрямку під час розвідувальних дій оператори 3-го полку ССО виявили ворожий танк Т-90, який саме відпрацював по позиціях Сил оборони.

Генштаб ЗСУ: армія рф втратила за добу понад 900 окупантів та десятки одиниць техніки

Генштаб ЗСУ: армія рф втратила за добу понад 900 окупантів та десятки одиниць техніки

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 16.04.24 орієнтовно становлять:

У Чорному та Азовському морях немає ворожих кораблів — ВМС ЗСУ

У Чорному та Азовському морях немає ворожих кораблів — ВМС ЗСУ

У Чорному та Азовському морі станом на ранок вівторка ворожі кораблі відсутні.

Ситуація на фронті: понад 100 бойових зіткнень за добу, ворог тисне на Бахмутському напрямку

Ситуація на фронті: понад 100 бойових зіткнень за добу, ворог тисне на Бахмутському напрямку

Протягом минулої доби відбулося 104 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 16 ракетних та 31 авіаційний удар, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Сили ППО знищили вночі 9 «шахедів»

Сили ППО знищили вночі 9 «шахедів»

У ніч на 16 квітня 2024 року противник атакував 9-ма ударними БПЛА типу Shahed-131/136 із мису Чауда (Крим).

Про стандарти НАТО у війську, економію боєприпасів та проведення After Action Review: інтерв’ю АрміяInform з комбригом «Хартії»

Про стандарти НАТО у війську, економію боєприпасів та проведення After Action Review: інтерв’ю АрміяInform з комбригом «Хартії»

2022-го року українці вразили світ єдністю і надзвичайним опором російським загарбникам.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Гранатометник у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Інженер-електронщик БПЛА, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Офіцер штабу (РЕБ)

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ

Військовий капелан, військовослужбовець

від 30000 до 35000 грн

Миколаїв

Військова частина А1688

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО