ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Домовленості, які Росія не виконує, або Як ми втрачали території після «Мінська»

Blogger pool Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 17 Жовтня 2020, 15:17

Процес мирного врегулювання на Донбасі в україно-російській війні має кілька відправних точок − дат, коли були підписані певні документи. Загалом цей процес називають «Мінським», і, розповідаючи про нього, варто згадати деякі моменти з історії протистояння на Донбасі, які яскраво свідчать про підступність Росії і підконтрольних їй бойовиків – підписантів «мінських документів». Як доказ варто взяти мапу подій за ту чи іншу дату, і на ній чітко видно, як розвивались події… Для цього не потрібно брати військові секретні карти, можна скористатися усім відомою за цих шість з половиною років інформаційною мапою, яку готують інформаційно-аналітичний центр РНБОУ і Міноборони України.

Перший такий документ мав назву «Мінський протокол» (Мінська угода). Його підписали 5 вересня 2014-го у Мінську в будівлі «Президент-готелю». Він передбачав припинення вогню на території Донецької й Луганської областей. Режим припинення вогню вступив у силу в той же день з 18:00 за місцевим часом. Повна назва − «Протокол за підсумками консультацій Тристоронньої контактної групи щодо спільних кроків, спрямованих на імплементацію Мирного плану Президента України Петра Порошенка та ініціатив Президента Росії Володимира Путіна». З боку РФ протокол підписав Надзвичайний і Повноважний Посол РФ в Україні Михайло Зурабов, з боку України – експрезидент Леонід Кучма, який мав мандат від керівництва країни, від ОБСЄ − швейцарський дипломат Хайді Тальявіні, від званих «Луганської народної Республіки» і «Донецької народної Республіки» − їхні «голови» Ігор Плотницкий і Олександр Захарченко.

Мапа ситуації на Донбасі на 05.09.2014 року мала такий вигляд (фото1).

Після 18.00 цього ж дня мав розпочатись режим тиші, а бойові дії – припинитись… На мапі чітко видно, що майже весь південь Донеччини перебуває під контролем української влади. Крім того, значна частина Луганщини й чимало територій Донецької області контролюють українські силовики. Цього ж дня після 18.00 вступали в силу домовленості про припинення вогню. Тобто обстріли, вогневі контакти і наступ сторін мали припинитись.

За два тижні після підписання «Мінського протоколу», а саме 19 вересня 2014 року в тому ж Мінську члени Тристоронньої контактної групи − представники Росії (М. Ю. Зурабов), України (Л. Д. Кучма) і ОБСЄ (Хайді Тальявіні), представники так званих, «Донецької і Луганської Народних Республік» О. Захарченко й І. Плотницький підписали вже «Меморандум», який передбачав на виконання п. 1 «Протоколу», крім інших заходів, покликаних закріпити домовленості про двостороннє припинення застосування зброї, ще й відвід важкого озброєння (калібром понад 100 мм) на 15 км від лінії зіткнення сторін, і формування тим самим зони безпеки, заборони на польоти бойової авіації й БПЛА та установку мінно-вибухових загороджень у зоні безпеки… Але «лінію зіткнення» підписанти визначили «за станом на дату підписання меморандуму» тобто на 19 вересня 2014-го. За цих два тижні від 5 вересня лінія зіткнення значно змінилась не на користь України. На мапі видно, що ми за цей час втратили чималу кількість територій. Хоча на той час і діяли домовленості.

Наступним кроком у процесі мирного врегулювання ситуації на Донбасі стало підписання так званого «Комплексу заходів щодо виконання Мінських угод», або як її ще називають «Другої мінської угоди» − документа, який мав на меті врегулювання збройного конфлікту на сході України. Його узгодили 11-12 лютого 2015 року на саміті у Мінську лідери ФРН, Франції, України та РФ у форматі «нормандської четвірки». Після погодження він підписаний Контактною групою з мирного врегулювання ситуації на сході України, яка складалась з представників України, Росії, ОБСЄ і невизнаних Донецької й Луганської «республік». Згодом Мінські домовленості схвалено спеціальною резолюцією Радбезу ООН.

На момент узгодження і підписання «Комплексу заходів» ситуація на Донбасі склалась дуже напруженою, хоча сторони ще у вересні домовлялись про припинення вогню і відведення певних озброєнь від лінії зіткнення і навіть погодили на 19 вересня 2014-го цю лінію зіткнення (від неї і орієнтувались, відводячи великі калібри).

На мапі від 12 лютого 2015 року добре видно, як змінилось становище сил. І ситуація знову не на користь української сторони, хоча і Росія, і підконтрольні їй бойовики, обіцяли дотримуватись узятих зобов’язань щодо припинення вогню.

Фактично положення сторін на 12 лютого 2015-го є зафіксованим і закріпленим у «Мінських домовленостях» − документі, узгодженому лідерами «нормандського формату» і закріпленому Тристоронньою контактною групою (Україна – Росія − ОБСЄ), схваленому резолюцією Радбезу ООН. Тобто фактично на цьому документі базується увесь процес врегулювання ситуації на Донбасі. До нього завжди апелює РФ і підконтрольні їй бойовики, вимагаючи від України виконання прописаних там зобов’язань. ОБСЄ, керуючись «Мінськими угодами», проводить моніторингову діяльність і фіксує порушення сторін, а світова спільнота, враховуючи ці документи, отримує інформацію щодо процесів під час конфлікту на Донбасі.

Отже, становище військ, яке було на час узгодження і підписання «домовленостей», зафіксованецим документом. Воно має бути таким, як було 12 лютого 2015-го…

Але на середину літа 2020 року ситуація на мапі виглядає зовсім не так, як на момент підписання «Мінська». І знову – не на користь України, яка відтоді втратила певні території й населені пункти, зокрема, Дебальцеве.

Це вчергове говорить, що навіть підписуючи домовленості й угоди, Росія зовсім не бажає їх виконувати. Хоча зі свого боку, намагаючись отримати власну політичну вигоду, завжди апелює до цих документів і залюбки звинувачує Україну в порушенні й недотриманні зобов’язань. Наприклад, у небажанні провести місцеві вибори на непідконтрольних територіях і відсутності змін в українській Конституції щодо надання їм особливого статусу.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Електрик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Майстер-акумуляторник відділення ремонту та зарядки акумуляторних батарей

від 25000 до 40000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Хімік відділення радіаційного, хімічного, біологічного захисту

від 20000 до 120000 грн

Липники, Львівська область

Лікар медичного пункту 155 об ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

військовослужбовець Начальник медичної служби

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Юрист, головний спеціаліст юридичного відділу

від 9880 до 11362 грн

Кременчук

Кременчуцька районна військова адміністрація Полтавської області