ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Якщо війну вже розпочато, то маю її і закінчувати, доки вистачить сил та здоров’я» − учасник боїв за Іловайськ та ДАП «Еверест»

Life story
Прочитаєте за: 6 хв. 15 Жовтня 2020, 12:46
????????????????????????????????????

Заступник командира механізованого батальйону бригади «Холодний яр» старший лейтенант Андрій Гасюк із позивним «Еверест» родом із Кривого Рогу. Кремезний двометровий чоловік із козацькими вусами за фахом – учитель історії. З початком війни добровольцем пішов боронити Україну від російського загарбника. Пройшов бої за Іловайськ, був у полоні, воював у Донецькому аеропорту й на багатьох інших складних ділянках фронту. Андрій, попри поранення та втрату побратимів, продовжує нести службу і впевнений: війна з російським агресором має закінчитися лише перемогою українського війська.

Як і коли для вас почалася війна?

– У березні 2014-го, коли нога агресора ступила на українську землю. Прийшов сам, спочатку був мобілізований до військкомату, а за два місяці переведений у бойову бригаду заступником командира взводу.

Розкажіть про свій бойовий шлях та людей, які тоді були поруч…

− На 90% це були люди, які прийшли до військкомату самостійно, просилися самі. Ніхто нікого не змушував. Нині можна іноді почути: ви прийшли туди за грошима… Так їх тоді взагалі не платили – моя перша зарплата в армії була 320 гривень.

Перша участь у бойових діях – у серпні 2014 року під Старобешевим. Ми звідти мали вирушати до Іловайська. Вранці 15 серпня отримали наказ у складі взводу вирушити до селища Грабське. Там і відбулися перші бої.

Противник мав збірну солянку – так звані «ополченці», чеченці, росіяни. Наскільки я зрозумів, росіяни – прикомандировані фахівці. Характер бойових дій мав здебільшого турбуючий характер: десь щипнули, там спробували, отримали відсіч – відійшли. Коли вже мала підійти решта роти, ми виявили велике скупчення сил противника – близько 150 осіб, які готувалися атакувати наш взвод. Вирішили «вдарити» першими, доки вони ще неготові й не чекають на напад. Заручилися підтримкою артилеріїй мінометів.

Нам дуже пощастило – не було навіть поранених. Ми вискочили на двох БМП-2 і відпрацювали по них. Коли противник відходив, то потрапив під мінометний вогонь, а коли змінив напрямок руху – на них чекала наша артилерія. Небагатьом вдалося відійти до Іловайська.

– Ви бачили результати вогню?

− Так, бачив тіла. За результатами розвідки, лише 10-15 осіб із 150 відійшли, інші зосталися на полі бою.

Пізніше зібралася вся рота, прибули добровольці з батальйону «Донбас». Вранці, 19 серпня, вирушили на штурм Іловайська – заходили з двох боків. За день оволоділи більшою частиною міста. Взяли рівно стільки, скільки могли утримувати наявними силами. Узяти можна було і все місто, але для утримування зайнятих позицій бракувало людей. Бо врахували те, що підходитимуть ДРГ противника, й потрібно створити систему патрулювання.

Наприкінці 23 – початку 24 серпня ми дізналися, що перебуваємо в оточенні. Командир роти спільно з командуванням «Донбасу» вирішили готувати дорогу для відходу.Трасою з Іловайська на Ростов ми знищили три ворожі блокпости й утримували їх.Чекали на команду: просуватися далі, або чекати на підкріплення, щоб наші війська не потрапили в засідку. Захоплені позиції ворог добряче обладнав: там усе залили бетоном. 28-го, ввечері, отримали інформацію, що нам дадуть шлях «зеленим коридором».

Як відбувався сам вихід?

– Вийшли з Іловайська, перегрупувалися у Грабському – вирішили з’єднатися з іншими військами у районі Многопілля. На виїзді з Красносільського нашу колону бронетехніки почали обстрілювати. Я був на першій машині й одна з мін вдарила у нашу БМП. Однак машина не зупинилася, але позаду вже була суцільна вогняна стіна. Ми прорвалися, а інші вимушено повернули. Наша «беха» опинилася відрізаною. Рушили далі за спланованим маршрутом. Коли вийшли з вогняного коридору, машина заглухла, і далі ми просувалися пішки. Міномети, танки, ПТУРи, артилерія – все, що можна собі уявити, там було. Потім нас наздогнав ворог – ми відбилися. Удруге наздогнали – ми дали відсіч, а втретє уже закінчилися боєприпаси. Нам запропонували здатися у полон.

Хто це був?

– Російська регулярна армія. Вони представилися кадровими військовими РФ, не ховалися. Везли нас у тентованих КамАЗах. Привезли під Донецьк. Викликали зі строю добробатівців і вбивали їх. Ми тільки чули, що їх виводять і розстрілюють. Не можу сказати, скільки тоді загинуло.

Із мого відділення, всі хто потрапив у полон, повернулися живими. Ми були там менше двох діб, нас майже одразу обміняли. Загалом 158 осіб із різних підрозділів обміняли на 11 заблукалих російських десантників, якщо пам’ятаєте. Всього наша рота мала 152 «багнета», повернулися 47, інші загинули. Трьох досі шукають, звістки про них немає.

Потім був аеропорт?

– Так, уперше потрапити туди намагалися 9 листопада 2014-го. Частина зайшла вдало, але дві БМП заблукали в імлі. Вийшло так, що через щільний туман ми пройшли повз старий термінал і виїхали до штабу противника. Коли вони почали по нас стріляти, я наказав відкрити вогонь у відповідь. Ми зробили три кола навколо їхньої позиції. А коли почав закінчуватися боєкомплект – відійшли. Згідно з даними радіоперехоплення ворожих перемов, якби тоді почали десантування, то противник був готовий втікати – така у них була паніка.

11 листопада ми зайшли у старий термінал і були в аеропорту до 2 грудня. Наступна ротація випала на 15-30 грудня. А на третю вже не поїхав. Лікувався через загострення іловайських контузій та тих, що дістав у старому терміналі.

Ви були у найгарячіших точках війни і продовжуєте нести службу. І бачили людей, які приходили у 2014-му, і які приходять нині. Чим вони відрізняються, що ними рухає?

– У 2014−2015 роках у людей бракувало навченості, але вони були більш запальні й мотивовані. А тепер краще навчені. Багато хто з учасників тих подій пішов із армії. Причин безліч. Найперша полягає у тому, що на початку війни багато хто зазнав тяжких поранень. У багатьох виникли проблеми у родинних стосунках – чоловіка довгий час немає вдома. Хтось «захворів» війною, а позиційна оборона вимотує психологічно – люди не бачать своєї реалізації у активних бойових діях. У когось уже поважний вік: 40, 50 років, а щоб провести зиму в окопі, на це потрібне міцне здоров’я.

Нині у бригаду приходить молодь, іноді це хлопці 18-19 років. Когось рухають героїчні приклади з 2014-го, хтось йде заробити грошей – зрештою, це ж робота…

Я ж вважаю: якщо війну вже розпочато, то маю її і закінчувати, доки вистачить сил та здоров’я. Не будемо зупинятися – тільки вперед!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець до 189 об ТрО 123 Обр ТрО

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв, Миколаївська область

Командиp гаpмати, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Дрогобич

Військова частина А1546

Бухгалтер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Миколаїв Жовтневий, Миколаївська область

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Офіцер групи ВСП

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область