ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

В Умані до Дня захисника України запрацювала виставка-музей

Новини Репортаж
Прочитаєте за: 4 хв. 14 Жовтня 2020, 14:27

Сприяли цій події й журналісти Інформаційного агентства Міністерства оборони України

Два місяці тому АрміяInform розмістила матеріал «Чи відбудеться в Умані музей сучасної російсько-української війни?». Мова в ньому, зокрема, йшла про те, що розмови про музей у цьому місті точаться майже три роки, а справа з місця не зрушена. Не допоміг ані меморандум, підписаний фондом «Інформаційно-координаційний центр» з представниками міського сектору культури в січні 2018 року, ані підтримка на словах мера міста і навіть передпроєктні пропозиції фахівців міноборонівського Центрального проєктного інституту, які  чомусь «загубилися» в коридорах Уманської міської адміністрації.

Натомість ветеранам війни набридло очікувати, коли колишній музей більшовицької «Іскри» переобладнають під простір, де увічнять пам’ять про загиблих воїнів та віддадуть належну шану живим. Вони почали шукати небайдужих людей, організації, які б допомогли  реально втілити  давнішній задум у життя. На допомогу учасникам бойових дій на Донбасі прийшов директор історико-архітектурного заповідника «Стара Умань» офіцер запасу Владислав Давидюк. Він запропонував ветеранам під майбутній музей приміщення колишнього нічного клубу, розташоване на фондах заповідника. Для повноцінного музею в уманських ветеранів бракувало експонатів, тому АрміяInform зі свого боку пообіцяла до Дня захисника України організувати в запропонованому приміщенні фотовиставку «Донбас. Перший рік війни». До серії світлин увійшли роботи як кореспондентів інформагентства, так і відомого військового фоторепортера Олександра Клименка та пресофіцера  оперативного командування «Північ» Олени Мокренчук.

Для того, щоб владнати всі формальності з організацією фотовиставки, військовим журналістам, представникам  громадського об’єднання «Уманська міськрайонна спілка учасників АТО/ООС» та адміністрації ДІАЗ «Стара Умань» достатньо було кілька телефонних розмов. І вже з середини вересня, знаючи тематику та формат світлин, ветерани заходилися впорядковувати приміщення.

– Ремонтом виставкової зали, інших кімнат зайнялись самі ветерани російсько-української війни, – говорить голова міськрайонної спілки учасників АТО/ООС Костянтин Аксамітний. – У вільний від роботи час або у вихідні тут  працювали не лише наші побратими, а й небайдужі  уманчани, волонтери, родичі воїнів, що загинули. Чимало ветеранів принесли фронтові прапори, деякі особисті речі, які стали першими експонатами музею, що тільки-но народжується. Приємно, що  відгукнулись і представники бізнесу, які допомогли будівельними матеріалами. Особливо зазначу, що ми принципово не використовували можливість залучити до цієї справи політичні сили або кандидатів у міську чи районну владу майбутніх виборів.

Сьогодні зранку громадськість Умані, ветерани російсько-української війни поклали квіти до Обеліска Слави та пам’ятного знаку загиблим на Донбасі уманчанам. А потім відвідали фотовиставку «Донбас. Перший рік війни». Журналісти АрміяInform презентували всім охочим також книги серії «Вклоняємось доземно українському солдату» та фотоальбом «Світ, який ми захищаємо», підготовлені за участю кореспондентів агентства.

– Було чимало скептиків, які не вірили, що за два місяці практично з нуля можна створити цей, поки що невеличкий, музей з фотовиставкою, – поділився враженнями ветеран батальйону «Донбас» і 79-ї окремої десантно-штурмової бригади Володимир Яленко. – Але всі, хто долучився до цієї шляхетної справи, заслуговують на повагу. Знаю, що вже є замовлення від шкіл міста на екскурсії.

Не приховували задоволення від побаченого і батьки Героя України Андрія Кизила.

– «Ніхто, крім нас» – так можна сказати про тих, чиїми руками створюється цей музей, – зазначив у розмові  Олександр Миколайович Кизило. – Хлопці зрозуміли, що ніхто, крім них самих, не здатен  зберегти пам’ять про тих, хто загинув на Донбасі, хто, повернувшись з війни, працює на розбудову країни. Цей патріотичний порив ветеранів є прикладом для молоді. А музей буде ще одним осередком, де виховуватимуть патріотів української землі.

– По-перше, хочу подякувати військовим журналістам, які підтримали ініціативу наших ветеранів створити музей російсько-української війни, – наголосила під час короткої бесіди начальник управління праці  та соціального захисту населення Уманської міськради Галина Кучер. – Світлини фотовиставки дуже реалістичні й правдиво відтворюють найтрагічніший перший рік війни на Донбасі. По-друге, вражена тим, з якою завзятістю працювали ветерани бойових дій, створюючи свій простір. А своє завдання бачу в тому, щоб усіляко їх підтримувати і добитися, аби це приміщення залишити за музеєм.

За словами Костянтина Аксамітного, у планах уманських ветеранів бойових дій – розширення музейного простору, активний збір артефактів, створення невеличкого залу для демонстрації документальних кінострічок та запрошення до співпраці побратимів з інших міст України.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій категорії С

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки

Вогнеметник

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Снайпер

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Майстер ремонтного відділення бронетанкової техніки

від 25000 до 45000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стрілець снайпер, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ