ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: 3 – 10 жовтня

Лонгрід Озброєння та техніка
Прочитаєте за: 8 хв. 10 Жовтня 2020, 9:24

Огляд новин ОВТ: про новий японський розвідувальний літак RC-2, перший у світі безпілотник, що запускається вручну з капсули, випробування надзвукової протичовнової ракети великої дальності в Індії, а також про бронебійний дрон-камікадзе

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння й військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень.

Японія нарощує свій потенціал радіоелектронної боротьби: RC-2 та новий літак РЕП

Повітряні сили самооборони Японії після дворічної програми льотних випробувань отримали перший новий розвідувальний літак RC-2 (раніше відомий як C-2 elint), повідомляє в офіційному Twitter-акаунті пресслужба ПС. Літак доставили на авіабазу Ірума на початку жовтня.

RC-2 призначений для радіоелектронної розвідки (ELINT — electronic intelligence). В його основі лежить військово-транспортний авіалайнер Kawasaki C-2 компанії Kawasaki Heavy Industries, який був значно модифікований з допомогою кількох обтічників, що містять антени для виявлення, приймання й класифікації електронних «викидів».

Вважається, що характеристики RC-2 багато в чому відповідають базовому C-2. Літак з максимальною злітною масою 141,4 тонни отримав два турбовентиляторні двигуни General Electric CF6-80C2K1F з тягою 266 кН кожен. Це забезпечує крейсерську швидкість 890 км/год і максимальну перегінну дальність 10 тис. км. З навантаженням у 20 тонн літак може пролетіти понад 7 тис. км. Така автономність RC-2 особливо актуальна під час тривалих розвідувальних польотів.

Літак здійснив перший політ ще на початку 2018-го, хоча перебував у розробленні як мінімум з 2015 року. Відтоді він пройшов серію льотних випробувань, проведених авіаційним відділом розроблення й випробувань ПС в Ірума, де базується ескадрилья радіоелектронної розвідки сил. Слід відзначити, що RC-2 може замінити чотири турбогвинтових авіалайнери NAMC YS-11EB, які нині служать в ескадрильї.

В Ізраїлі представили новий варіант мікро БПЛА

Ізраїльська інноваційна компанія, яка розробляє та постачає унікальні безпілотні авіаційні системи для потреб оборони та забезпечення громадської безпеки, представила безпілотну авіаційну систему (БАС) Ninox40 Handheld. Ця революційна інкапсульована система безпілотників забезпечує миттєвий запуск і негайну розвідку для будь-якого тактичного підрозділу, навіть якщо він не оснащений спецобладнанням.

Як і система мікротактичного безпілотника Ninox 40, портативний пристрій не потребує розгортання. Під час запуску на високій швидкості він одразу розгортається та стабілізується в повітрі без втручання оператора. Апарат спеціально розроблений для роботи одного користувача. Досить легкий, має вагу до 250 г, зручний, аби носити його в жилеті солдата під час бою. Ручний пристрій Ninox 40 має денну й нічну камери для покращеного усвідомлення ситуації, має автоматичне відстеження, може бути запущений у русі та під прикриттям.

— Новий портативний пристрій Ninox40 приєднується до унікальних капсульних безпілотників Ninox, які мають передові технології з метою зміни поля бою та надання передових і безпосередніх можливостей наземних військ, — зазначив засновник та Генеральний директор SpearUAV Гаді Куперман. — Це перший у світі безпілотник, який запускається вручну з капсули і повідомляє про ситуацію в бою. Продовжуємо розробляти систему для задоволення конкретних потреб наших клієнтів. Нові версії проходять випробування.

Індія вперше випробувала надзвукову протичовнову ракету великої дальності

Індійська Організація оборонних досліджень і розробок (Defence Research and Development Organisation — DRDO) 5 жовтня 2020 року здійснила перший випробувальний пуск надзвукової керованої протичовнової ракети великої дальності SMART (Supersonic Missile Assisted Release of Torpedo).

За неофіційними даними, дальність польоту ракети SMART становить близько 650 км. Випробування провели на полігоні на острові Абдул Калам у Бенгальській затоці. Ракета пролетіла задану відстань і після відокремлення обтічника випустила торпеду.

Спуск торпеди у воду гальмувала спеціальна парашутна система (Velocity Reduction Mechanism — VRM). Політ ракети по всій траєкторії супроводжували засоби спостереження (РЛС, електронно-оптичні системи) й телеметричні станції, зокрема, розташовані на борту кораблів.

Як боєголовку в SMART використовують індійську легку торпеду TAL (Torpedo Advanced Light), оснащену системою самонаведення на ціль. Ракета SMART випускає цю торпеду над позначеною цільовою областю, після чого ця зброя працює у звичайному режимі й використовує власну систему наведення для пошуку субмарини противника.

Висоту польоту ракети розробники не розкривають. В Індії її називають зброєю, спроможною надати індійським військовим кораблям і береговим підрозділам цінний інструмент протидії, з урахуванням висхідної загрози підводних човнів з боку противників, зокрема Китаю.

Розроблення ракети SMART розпочалося у 2016-му. Стверджується, що вона стане частиною системи протичовнової боротьби на великій дальності, до складу якої ймовірно ввійдуть і придбані в США літаки P-8I Poseidon.

Сили оборони Грузії отримали бронемашини Didgori

Сили оборони Грузії отримали партію броньованих машин Didgori виробництва військового науково-технічного центру Delta, повідомляє Міноборони Грузії. Війська отримали до 40 автомобілів, включаючи бронетранспортери та авто медичної евакуації Didgori Medevak. Командувач Силами оборони Грузії генерал-майор Матіашвілі заявив, що надання техніки «дуже важливе для підвищення боєготовності наших підрозділів».

У Німеччині показали бронемашину Genesis

Німецька компанія Flensburger Fahrzeugbau Gesellschaft провела презентацію прототипу бойової машини Genesis, повідомляє військовий журнал Soldat & Technik. Презентація відбулася під час симпозіуму, який проходив у німецькому місті Фленсбург. Компанія FFG розробила машину в ініціативному порядку й хотіла презентувати її на Eurosatory, однак виставку скасували через пандемію.

Бронетранспортер оснащений гібридною дизель-електричною силовою установкою, що має загальну потужність 1368 кВт (1860 кінських сил). Дизель-генератор виробляє електроенергію для акумуляторної батареї, розташованої, як і він сам, у передній частині машини. Електроенергія з акумулятора використовується для приводу восьми електродвигунів на мотор-колесах. Крутний момент — до 15 622 Нм на колесо.

Управління повністю цифрове: між кермовим приводом і мотор-колесами відсутній фізичний зв’язок. У разі поламки електродвигуна або колеса їх можна перевести в режим холостого ходу, щоб машина зберігала боєздатність.

Бронетранспортер має колісну формулу 8х8, однак можна створювати машину з формулою 4х4 і 6х6. Наявність дизель-електричного приводу дає змогу забезпечити роботу засобів зв’язку та спостереження за вимкненого двигуна, а також робить його пересування практично безшумним.

Швидкість бронемашини по шосе може сягати 100 кілометрів на годину. Бойова маса — 40 тонн. На борту, крім двох членів екіпажу, можна розмістити ще десять десантників.

Запас ходу за використання дизель-електричного режиму на швидкості 60 кілометрів на годину становить 600 кілометрів. На акумуляторі та за швидкості 40 кілометрів на годину запас ходу дорівнює 150 кілометрам. Дослідний зразок отримав дистанційно керований баштоподібний бойовий модуль з 30-мм гарматою.

У США представили бронебійний дрон-камікадзе

Американська компанія AeroVironment розкрила подробиці перспективного бронебійного дрону-камікадзе Swithcblade 600. Про це повідомляє компанія AeroVironment.

Новий апарат здатний перебувати у повітрі втричі довше за базову версію безпілотника й оснащений бронебійною бойовою частиною. Боєприпас планується випускати у двох версіях: портативна — для перенесення одним бійцем і мобільна — з пусковою установкою на шість Switchblade 600 для установки на бронемашини.

Базова версія боєприпаса Switchblade розроблена на початку 2010-го. Маса апарата разом з боєзарядом — близько 2,5 кілограмів. Після запуску безпілотник розкладає крила, включає електромотор і починає трансляцію відео на пульт управління. Тривалість польоту становить від 20 до 40 хвилин залежно від того, оснащений він боєзарядом чи ні. Switchblade може літати на швидкості до 60 кілометрів на годину під управлінням оператора або самостійно за заздалегідь наміченою програмою.

Після подачі команди на підрив оператор може скасувати її. В цьому випадку Switchblade повертається на розвідувальну позицію, чекаючи нової команди на удар.

Попри те, що дрон проходить випробування з бронебійною бойовою частиною, він спочатку розробляється під різні типи корисного навантаження. Зокрема для Switchblade 600 планується створити компактну систему радіоелектронної боротьби, здатну пригнічувати радіолокаційні станції й зв’язок противника на невеликій відстані.

Крім того, Switchblade 600 поки створений одноразовим. Це означає, що неважливо, був апарат використаний для завдавання удару по цілі чи ні, після запуску його вже неможливо підібрати та використовувати повторно.

Однак розробники мають намір доопрацювати дрон-камікадзе, щоб використовувати повторно. Зокрема для цього в апарат планується додати систему забезпечення посадки.

Болгарія обирає компанію на постачання бронемашин

Уряд Болгарії 16 травня 2018-го схвалив придбання 150 нових бойових бронемашин для оснащення трьох батальйонних бойових груп механізованої бригади Збройних сил. Передбачалося постачання 90 БМП та 60 спеціальних і допоміжних машин (120-мм самохідні міномети, машини управління, розвідувальні та санітарні машини), додаткового обладнання, а також навчання особового складу. Згідно з вимогами, БМП з колісною формулою 8х8 повинні бути озброєні 30-мм автоматичною гарматою. Спеціальну техніку слід виконати на платформі з колісною формулою 8х8, 6х6 або 4х4.

Термін реалізації проєкту становить 12 років. Бюджет програми постачання бронемашин — близько 832 млн доларів.

Реалізація процедури закупівлі почалася 5 серпня 2019 року. Запити на пропозиції спрямовані чотирьом учасникам, включаючи ARTEC GmbH (спільне підприємство Rheinmetall — Krauss-Maffei Wegmann), Patria (Фінляндія), NEXTER Group (Франція) і General Dynamics European Land System — MOWAG (Швейцарія). Претенденти мали представити пропозиції до 31 жовтня 2019 року, але пізніше терміни подачі двічі подовжували. У підсумку пропозиції отримані 18 грудня 2019-го.

Фіналістами конкурсу обрані Patria (Фінляндія) з бронемашиною AMV XP з колісною формулою 8х8 і General Dynamics European Land System — MOWAG (Швейцарія) з Piranha V з колісною формулою 8х8.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня внаслідок ракетного обстрілу загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук на позивний «Рута».

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Для захисту морських шляхів у Чорному морі Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери.

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

У Повітряних Силах розповіли, чим спричинено затишшя в нічних атаках росії

Протягом останніх кількох днів спостерігається затишшя в нічних атаках російських окупаційних військ по території України. Це може бути пов’язано з підготовкою до більш масштабного обстрілу.

Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

Наводили російські КАБи на позиції ЗСУ під Харковом: затримано двох коригувальників

З лютого 2024 року двоє ремонтників з Харкова передавали ворогу інформацію, необхідну для здійснення повітряних атак по обласному центру. Обох підозрюваних взято під варту без права внесення застави.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер групи виявлення и припинення злочинів

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Інспектор прикордонної служби, водій

від 20100 до 20100 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Санітарний інструктор, медична сестра, фельдшер

від 20000 до 23000 грн

Кременчук

Військова частина 3052 НГУ

Водій (кат. С, СЕ), військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Електрик, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Гранатометник, помічник гранатометника

від 20100 до 50000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки