ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На гостині в теробороні «Північ»

Армія і суспільство Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 4 Жовтня 2020, 10:53

Відомо, що в межах нещодавніх навчань було розгорнуто систему управління територіальною обороною України та залучено понад 7000 резервістів. Одним із завдань підрозділів тероборони стала протидія й боротьба з ворожими диверсійно-розвідувальними групами. Кореспондент АрміяInform поспілкувалась із заступником командувача військ оперативного командування «Північ» з територіальної оборони полковником Юрієм Колесніченком, аби підбити підсумки навчань.

Значна увага — взаємодії з підрозділами інших складових сил оборони

— Юрію Івановичу, які завдання виконували підрозділи територіальної оборони у межах цих зборів?

— Основні зусилля скерували на підготовку командирів і штабів батальйонів та бригад тероборони в ухваленні рішення за обстановкою, що склалася, управління підпорядкованими військовими частинами та підрозділами. Значну увагу приділяли практичному вишколу особового складу частин і підрозділів бригад територіальної оборони не лише у виконанні основних завдань, а й організації взаємодії з підрозділами інших складових сил оборони.

Чим підрозділи тероборони ОК «Північ» відрізняються від інших і на чому більше зосереджували увагу в підготовці?

— Під час зборів з військовозобов’язаними та резервістами проводили заняття з індивідуальної підготовки за предметами базового загальновійськового вишколу: тактична, вогнева, інженерна підготовка, військова топографія, навчання зі зв’язку, радіаційного, хімічного, бактеріологічного захисту й тактичної медицини. Також відпрацювали злагодженість підрозділів у складі відділень, взводів і рот.

Учасникам навчальних зборів довелося виконувати практичні завдання не лише самостійно, а й у взаємодії з підрозділами Нацгвардії, Держприкордонслужби, Нацполіції, органами місцевої влади та населенням. А це великий досвід. Серед іншого відпрацювали й дії під час взяття під контроль населених пунктів, запровадження комендантської години в прикордонних поселеннях, боротьби з диверсійно-розвідувальними силами, іншими озброєними формуваннями агресора та антидержавними незаконно утвореними збройними формуваннями, взяття під охорону критичних об’єктів місцевої інфраструктури та охорону органів державної влади.

Основна відмінність підрозділів тероборони ОК «Північ» та, що чотири області, а це Житомирська, Київська, Чернігівська й Сумська —  прикордонні. Причому дві з них межують з країною-агресором. Тому в підготовці військових частин територіальної оборони більше зосереджено увагу на посиленні охорони державного кордону й боротьбі з диверсійно-розвідувальними силами та іншими озброєними формуваннями ворога.

Училися переговорам з активними заколотниками

Під час виконання завдань за призначенням військовозобов’язані й резервісти мають контактувати з місцевим населенням. Яким чином готували їх до знаходження спільної мови з ним, азам переговорів, приміром, у випадках блокування військових об’єктів, масових протестів тощо?

— Задля наближення до реальності кадрові військові переодягнулися в цивільне. Вони виконували роль протестувальників, які, за задумом навчань, блокували райдержадміністрації. Водночас інструктори від підрозділів Національної гвардії практично здійснювали переговори з мітингарями щодо розблокування адміністрацій та виявляли найактивніших заколотників, затримували й передавали до підрозділів Національної поліції. Гадаю, що учасники навчальних зборів отримали чималий вишкіл.

Якого віку та спеціальностей були учасники зборів? Чи побільшало резервістів цього року?

— Переважна більшість військовозобов’язаних і резервістів, яких залучали на навчальні збори з військовими частинами тероборони, мали вік від 25 до 50 років. Здебільшого вони мали військово-облікову спеціальність «стрілець», а офіцери — командні спеціальності.

Цього року справді побільшало резервістів. Майже 60 % особового складу, залученого на збори, є резервістами військових частин тероборони.

Ще понад 100 військовозобов’язаних уклали контракти

Які висновки зроблені наприкінці зборів? Наскільки підвищився вишкіл тероборонців?

— Навчальні збори з бригадами територіальної оборони дали змогу підвищити імідж Збройних Сил, відновити та вдосконалити рівень підготовленості майже однієї тисячі військовозобов’язаних, призначених до військових частин тероборони Житомирської, Київської, Чернігівської та Сумської областей. Активно долучилися керівники місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій до розв’язання питань розміщення й забезпечення підрозділів територіальної оборони під час їхнього формування та виконання завдань.

Завдяки систематичній та цілеспрямованій роботі обласних (районних) військових комісарів, командирів бригад (батальйонів) територіальної оборони з якісного проведення навчальних зборів з військовозобов’язаними, збільшилася кількість особового складу, який виявляє бажання й активно залучається на зборові заходи. Особливо це стосується офіцерів.

У результаті зростає кількість резервістів, які укладають контракти на службу у військовому резерві у військових частинах тероборони. Під час останніх зборів ще понад 100 військовозобов’язаних забажали служити у військовому резерві й підписали контракти у бригадах тероборони.

Водночас збільшилась кількість громадських організацій, які сприяють територіальній обороні, постійно звертаються до обласних військкоматів, аби взяти активну участь у навчальних зборах і заняттях з військовозобов’язаними частин територіальної оборони.

Можете навести приклади?

— Перевезення військовозобов’язаних і резервістів до місць проведення зборів і під час самих зборів до місць проведення занять та проживання здійснювалась транспортом, наданим райдержадміністраціями й підприємствами та установами районів, залучених до таких зборів.

Тоді розміщення військовозобов’язаних і резервістів військових частин тероборони здійснювалось з використанням житлофондів та об’єктів місцевої інфраструктури. Наприклад, на Житомирщині особовий склад розмістили у школі, що не працює, а в Київській, Сумській і Чернігівській областях — на фондах дитячих таборів. Місця розміщення військових частин і підрозділів тероборони у разі їхнього формування визначають завчасно, зазначаючи у спільних рішеннях обласних чи районних держадміністрацій та військкоматів. Утримання цих місць у належному стані покладено на органи державної влади та місцевого самоврядування.

А чим допомагали громадські організації?

— Представників від громадських і волонтерських організацій залучали як інструкторів з основних предметів навчання індивідуальної підготовки. У Київській області це було «Товариство сприяння обороні України», в Житомирській — ГО «Український легіон», у Сумській — ГО «Комітет Національної безпеки», а на Чернігівщині — ГО «Сота».

Фото служби зв’язків з громадськістю оперативного командування «Північ»

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Вогнеметник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Стрілець, військовослужбовець

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв

Військова частина А3476

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Стрілець, Військова служба за контрактом, Військовослужбовець ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Петрівське, Запорізька область

Танкіст

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна