ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Без легені, але з українським серцем і душею: як вижити ветерану з особливими потребами?

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 3 Жовтня 2020, 16:02

Олексій Качко — хлопець з робочої родини, був студентом індустріального технікуму в Маріуполі та футбольним ультрас…

— Спочатку я поїхав туди (на Майдан. — Авт.), бо їхали всі, —  розповідає власник мережі Veterano-Coffee в Маріуполі. — А вже потім, під час зіткнень з «Беркутом», прийшло розуміння, що ці люди у формі і є втіленням диктатури та безкарності, які уособлювала влада президента Януковича.

Далі була підтримка майданівського руху в Маріуполі. Олексій пригадує, що вони з іншими футбольними фанатами організовували охорону маріупольських патріотів. За його словами, він мало що розумів у політиці й у геополітичних питання, але хотів, щоб його країна стала розвиненою європейською державою.

Навесні 2014-го з початком бойових дій на Донбасі, коли формувалися перші добровольчі батальйони, побратими Олексія пішли на фронт. А він відмовився…

— Мабуть, морально не був готовий воювати. Навколо все було незрозуміло. Ми не знали, чого очікувати від влади, адже батальйони були напівлегальні. Я боявся, що всі, хто бере в них участь, одного дня можуть постраждати від дій наших же правоохоронців, — ділиться чоловік.

Кілька наступних місяців Олексій брав участь у самообороні рідного міста, а восени того ж року таки вступив до батальйону «Маріуполь» при полку «Азов». Його особливість те, що формувався він саме для оборони столиці Приазов’я.

Так на два місяці Олексій потрапив на передову в районі населеного пункту Талаківка. Перебуваючи там, періодично ставив собі запитання: а якби тоді, першого разу, пішов воювати, можливо, його побратими не були б поранені, вбиті, не зникли безвісти…

Згодом нервова напруга та переохолодження далися взнаки. В Олексія стався спонтанний пневмоторакс легені. Орган тоді врятувати не змогли, його довелося видалити. А чоловіка комісували за станом здоров’я.

Так він залишився осторонь від подій, які його цікавили, якими він жив. А на перший план вийшло питання, як заробляти на життя. На завод за фахом, який мав Олексій, він теж не міг піти через захворювання, центр зайнятості платив лише кілька місяців. А мізерну пенсію йому ніяк не могли нарахувати — бюрократична машина працювала без поспіху.

На боротьбу з чиновниками пішло пів року. Нарешті Олексій отримав чималу суму за масштабами 2016-го. Чоловік розумів: якщо не вкласти ці кошти у бізнес, за рік вони закінчаться. Але ні досвіду, ні будь-яких думок щодо створення власної справи у нього не було. Тоді Олексію допоміг його побратим, приватний підприємець. Сума на відкриття бізнесу була невелика, тому він порекомендував купити обладнання для кав’ярні й звернутися до власників мережі Veterano-Coffee у Києві, щоб працювати під їхнім брендом.

Після стажування у власників бренду в Києві Олексій придбав кава-машину та орендував місце у підземному переході. Перші кілька місяців підприємець працював 7 днів на тиждень, попри біль, що постійно його переслідував. Він любив готувати каву для людей, і вони відповідали йому взаємністю, купуючи дорогою запашний напій і лишаючи непогані чайові.

Згодом Олексій узяв помічника, адже розумів: якщо працюватиме у своєму бізнесі лише як бариста, часу на те, щоб розвивати справу в нього не буде.

З часом чоловік замислився про відкриття ще однієї кав’ярні — тут уже розмірковував як фінансист.

Далі — відкриття піцерії під тим же брендом, за винятком того, що підприємець створив франшизу, тобто за окрему платню надає в оренду ім’я бренду. Наразі піцерії Veterano-Pizza відкрилися також у Дніпрі, Івано-Франківську.

Нині Олексій Качко — успішний власник шести кав’ярень і піцерії в Маріуполі. Каже, йому подобається працювати саме під цим брендом, адже це соціально-відповідальний бізнес, який декларує допомогу учасникам АТО та ООС у працевлаштуванні й адаптації. Мережа надає робочі місця учасникам бойових дій, проводить тренінги з відкриття бізнесу для ветеранів АТО, а також передає на передову власноруч приготовані піцу й каву. Тож тепер Олексій не почувається відстороненим, адже знає, що робить щось корисне для захисників України.

А ще наступного року він отримає диплом з політології. Каже, що тепер чітко розуміється на таких поняттях, як геополітика та сфери впливу та знає, що треба зробити, щоб Україна стала успішною державою.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Глава української держави заявив, що ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. За його словами, їх потрібно нарешті доправити на передову.

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Ворог атакував Білопілля з артилерії: є загиблий та поранені

Сьогодні вдень ворог вкотре обстріляв центр міста Білопілля Сумської області з артилерії.

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

У ВМС ЗСУ розповіли, чого бояться російські морські ракетоносії

Речник Військово-Морських Сил Збройних Сил України капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук заявив, що за півроку є лише 2 підтверджених фактів застосування росіянами морських носіїв крилатих ракет.

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

росармія атакувала ракетами припортову інфраструктуру Одещини: поранено чоловіка

Сьогодні, 19 квітня, Одеська область вкотре зазнала атаки окупантів, росіяни завдали ракетного удару по припортовій інфраструктурі.

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні росармія застосувала понад 160 FPV-дронів проти мирного населення

У прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей, ворог застосував 163 FPV-дрони, 8 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 268 осколкових боєприпасів.

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

На Дніпропетровщині українська ППО знищила ворожу керовану ракету Х-59

Сьогодні воїни ПВК «Схід» збили керовану авіаційну ракету Х-59 в небі над Дніпропетровщиною.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Київ, ОКПП ДПСУ

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Кам'янець-Подільський, Хмельницька область

Військовослужбовець ЗСУ

від 20000 до 30000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Технік зв’язку

від 20000 до 25000 грн

Бориспіль

Окремий контрольно-пропускний пункт Київ, ДПСУ

Майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Бойовий медик

від 23000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО