ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Матусині сушеники, або Ветеранський бізнес Вікторії Ткач

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 1 Жовтня 2020, 19:31

АрміяInform уже писала, що Президент України під час участі у відкритті ІІІ Міжнародного волонтерського та ветеранського форуму «Там, де ми – там Україна» наголосив, що створення робочих місць для ветеранів війни та підтримка розвитку бізнесу, заснованого ветеранами, є одним із пріоритетів влади.

Тож ми вирішили дізнатись, яка на сьогодні в Україні ситуація із ветеранським бізнесом.

Наш кореспондент вийшов на зв’язок із колишнім парамедиком (медиком евакуаційної бригади) Вікторією Ткач, яка відкрила та розвиває власну справу.

«Не мала жодного стосунку до бізнесу, фінансів. Для мене це все було настільки далеким, що я не уявляла себе у такій сфері»

– Парамедиком я була з 2015 року. Співпрацювала зі ЗСУ, НГУ, МВС. Із 2014 року займалася волонтерською діяльністю, проводила курси тактичної медицини для військових. Була добровольцем у різних добровільних медичних бригадах… Ми працювали з моменту поранення військовослужбовця чи добровольця, у деяких ситуаціях під’їжджали на евакуаційну точку, забирали пораненого та продовжували підтримувати його життєдіяльність до госпіталю, – розповідає Вікторія.

У 2018 році вона, так само, як і захисник Донецького аеропорту Олександр Чуб, про якого ми писали, навчалась у Київській школі економіки.

– На той момент я не мала жодного стосунку до бізнесу, фінансів. Більше того, боялася брати на себе відповідальність за гроші, і в голові відклалася проблема альтруістичного способу життя, яке не давало мені адекватно оцінити старання своєї сім’ї як бізнес. Для мене це все було настільки далеким, що я не уявляла себе у такій сфері взагалі. Але коли тебе підтримують, починаєш у себе вірити… Коли була на війні, мені мама передавала усілякі сушеники – фрукти, овочі. Щоб можна було їх використовувати нашвидкуруч, для якогось перекусу, коли обмаль часу й напружена ситуація у секторі. Для туризму ці сушеники теж були дуже зручними. Я подумала: можливо, таке сподобається й іншим? – згадує парамедик.

За її словами, для Київської школи економіки (КШЕ. – Ред.) вона написала мотиваційний лист, де згадала про правильне харчування і… про сушеники матусі.

– І якось воно пішло дуже швидко. Під час навчання я вдосконалила виробничий процес. Саме завдяки КШЕ я й почала розвивати власну справу. Київська школа економіки формує своєрідну сім`ю. Наприклад, хтось з випускників має турбазу, а я хочу продавати продукцію на цій туристичній базі. Хтось водить походи і бере наші смаколики з собою. Ми домовляємось і допомагаємо один одному. Так само круто, коли викладачі про тебе після закінчення навчання не забувають. Наприклад, хочеш з кимось з них поспілкуватись, запрошуєш коуча на каву. І вони це роблять не тому, що мусять, а тому, що зацікавлені у твоєму розвиткові, – зазначає дівчина.

Вона додала, що ветерани, які теж хочуть вступити до КШЕ, мають бути готові до «розриву шаблонів»:

– Дуже багато знань тобі будуть давати, і якщо ти не надто мотивований, ти нічого не зрозумієш. Якщо ж готовий розвиватись, то знання стануть у нагоді.

Як же круто, що ти дав цій справі життя!

– Починали ми свій маленький бізнес удвох: я і матінка, за потреби незмінним технічним директором був батько. Потім долучились інші члени родини – хто чим міг, тим і допомагав. За два роки це стало родинним бізнесом… Торік отримали грант для ветеранів на обладнання від Міжнародної організації з міграціїї, що дуже допомогло у збільшенні об’ємів виробництва. Ми виробляємо фріпси, корисні цукати і джерки. Така продукція є цінною для тих, хто не хоче споживати додаткової глюкози або підсолоджувачів. Slice&dry’s – це тонко нарізані й висушені фрукти. Також виготовляємо сушене м’ясо – коли людині потрібен продукт із енергетичною цінністю, який реально смакує, то це можна замовити у нас. Ще робимо напівфабрикати, з яких у поході можна готувати перші або другі справи, – перераховує Вікторія.

Колишня парамедик тішиться з того, що її справа зав’язана саме на такій продукції.

– Кожен бізнес повинен мати соціальну позицію. Якщо брати нас, то ми підтримуємо «зелений туризм», бо своєю продукцією намагаємося схилити людей до збереження природи… Кожен військовослужбовець, поліцейський, медик, які у нас щось замовляють, мають знижку. Іноді навіть трапляються кумедні ситуації. Коли спілкуєшся зі своїм знайомим військовим, який не знає про твій бізнес, і він розповідає, що виробник сушених фруктів надав йому знижку як військовослужбовцю, і що цей виробник молодець. І ти така думаєш: як же круто, що ти дав цій смачній справі життя, – поділилась враженнями Вікторія.

Фото надані Вікторією Ткач

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Суми внесли до переліку територій можливих бойових дій

Великописарівська та Середино-Будська громади Сумщини тепер відносять до територій активних бойових дій.

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

Сьогодні дефіцит електроенергії в Україні не прогнозується

На поточну добу залучення аварійної допомоги з-за кордону не планується, обмежень для побутових та промислових споживачів (крім Харківщини та Кривого Рогу) не буде.

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Міноборони України виграло в Верховному Суді у постачальника

Верховний Суд підтвердив безпідставність та необґрунтованість позовних вимог комерційного товариства до Міноборони України про внесення змін до державного контракту в частині продовження строку поставки малого броньованого артилерійського катеру вартістю 209 млн грн.  

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

За добу внаслідок російських обстрілів 2 дітей загинуло і 2 поранено

Всього внаслідок збройної агресії рф в Україні загинули 545 дітей.

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Окупанти вдарили по терміналах у порті Південний

Ракетний удар, який нанесено вчора по Одещині зруйнував місткості з агропродукцією, яка мала йти на експорт до країн Азії та Африки.

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

За минулу добу росіяни обстріляли 10 областей України

Усього були атаковані 97 населених пунктів та 83 об'єкти інфраструктури.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Начальник ремонтної майстерні, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Оператор взводу радіоелектронної боротьби, військовослужбовець

від 50000 до 120000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша

Стрілець, помічник гранатометника

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

віськова служба за контрактом

від 20100 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Кулеметник

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО