ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Rapid Trident 2020»: у розвідку першим іде…робот-сапер!

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 22 Вересня 2020, 18:20

На навчальних ділянках Міжнародного центру миротворчості та безпеки триває відпрацювання сценаріїв польової фази  українсько-американського командно-штабного навчання із залученням військ «Rapid Trident 2020».  Новітня техніка, що надійшла на озброєння підрозділів українського війська, дозволяє ефективно протидіяти загрозам, які виникають під час виконання завдань, поставлених перед підрозділами.

Українські сапери зі складу окремого полку оперативного забезпечення виконують інженерну розвідку на шляхах висування дружніх підрозділів.

– Сьогодні наше завдання – зробити безпечним шлях для нашого десантно-штурмового підрозділу. Вони повинні вийти у визначений район, взяти під контроль ділянку дороги та влаштувати контрольно-пропускний пункт.  Ми маємо обстежити дорогу, якою рухатиметься наша колона, перевіряти перехрестя доріг, місця, потенційно небезпечні для влаштування мінних пасток, –  говорить командир групи саперів старший лейтенант  Олександр Михайлов.

«Марунові берети»  висуваються в заданий район на бронеавтомобілях «Козак». Інженерна розвідка також укомплектована новітньою бронетехнікою.  Нещодавно сапери отримали на озброєння бронеавтомобілі «Новатор».

– До цього ми використовували звичайні бортові  КрАЗи, – говорить офіцер. – Якщо прохідність цієї вантажівки була більш-менш достатня. То про бронезахист особового складу не йшлося. Наразі група захищена бронею четвертого класу. До того ж бронеавтомобіль має спеціальне протимінне бронювання в нижній частині, що захищає від вибухів під днищем.

На одному з перехресть сапери виявили підозрілий предмет. Командир взводу вирішив залучити для розвідки спеціального саперного робота TALON, розробленого американським підрозділом британської компанії QINETIQ.

– Спеціальний робот  для дистанційного розмінування TALON має багато функцій. Ця розумна машина, яку приводить у дію оператор, може переміщуватись на відстань близько 300 метрів, – розповідає командир саперів старший лейтенант Олександр Михайлов. – За допомогою руки-маніпулятора піднімає вантаж до 5 кілограмів. Тож можна, припустімо, обслідувати закриту сумку, розстібнувши маніпулятором застібку. А за допомогою вбудованих камер з 25-кратним збільшенням можна роздивитись, що там всередині. Таких камер на борту робота є три. Крім цього, є інфрачервоний «зір» та потужне освітлення.

Зі слів офіцера-сапера, раніше всі ці функції виконувала жива людина. Сапер у захисному костюмі повинен був наближуватись до вибухонебезпечного предмета. А це зайва небезпека для особового складу. Тепер у розвідку першим іде робот.

Коштує такий високотехнологічний кіберсолдат близько 2,5 мільйона гривень.  Для того, щоб навчитись керувати роботом-сапером потрібно до двох місяців. Відповідний курс навчання організовують військові інструктори з канадської тренувальної місії UNIFIER  у Кам’янці Подільському.

Слід додати, що саперні роботи TALON добре відомі серед профільних фахівців в арміях країн НАТО, підрозділах антитерору з 2000 року. Вони використовувались під час знешкодження вибухонебезпечних предметів під час військових кампаній в Афганістані та Іраку.

Сапери швидко звантажують робота із вантажного відсіку свого броневика. Пульт керування із дисплеями лежить в окремій армованій валізі. Щоб привести робота в робочий режим необхідно кілька хвилин. За декілька хвилин маневрування механічний сапер наблизився до підозрілого предмета на дорозі. Камера чітко передала картинку на пульт керування. «Противник» залишив на шляху слідування колони десантників  танкову міну ТМ-62.

Командир групи саперів прийняв рішення знешкодити міну. Старший сапер групи одягається у вибухозахисний костюм EOD-9.  Розроблений канадською компанією Med-Eng  захисний костюм EOD-9 забезпечує захист від вибуху, надлишкового тиску, осколків, впливу тепла і відкритого полум’я.

Самостійно вбратись у цей скафандр досить складно: всі елементи разом із шоломом мають сукупну вагу близько 60 кілограмів. Тому бійцю-саперу допомагають товариші.

Оператор відводить саперного робота на безпечну відстань. Сапер у костюмі захисту фіксує гак-кішку на міні та, відійшовши на десяток метрів, висмикує її із ґрунту. На щастя, під танковою міною противник не залишив інших «сюрпризів». Знешкодивши міну, воїни оперативного забезпечення дають добро на продовження руху колони: «Шлях чистий!».

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
росія атакувала чотири теплоелектростанції. Серйозно пошкоджено обладнання

росія атакувала чотири теплоелектростанції. Серйозно пошкоджено обладнання

Сьогодні вночі 27 квітня ворог вкотре масово обстріляв енергетичні об'єкти України. Внаслідок атаки постраждало чотири теплоелектростанції ДТЕК.

Десятки артсистем, БПЛА та понад 1100 окупантів: статистика втрат рф

Десятки артсистем, БПЛА та понад 1100 окупантів: статистика втрат рф

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.04.24 орієнтовно становлять:

ЗСУ розгромили 14 осередків особового складу противника

ЗСУ розгромили 14 осередків особового складу противника

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу противника.

Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку — за добу відбито 29 атак

Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку — за добу відбито 29 атак

Протягом минулої доби відбулося 94 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 12 ракетних та 76 авіаційних ударів, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

По Запорізькій області — понад пів тисячі ударів за добу: ворог застосував авіацію, ракети, РСЗВ та артилерію

По Запорізькій області — понад пів тисячі ударів за добу: ворог застосував авіацію, ракети, РСЗВ та артилерію

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 11 населених пунктів.

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

У ніч проти 27 квітня Польща та країни-союзники вже вдруге підняли у повітря військову авіацію через нову хвилю ракетних ударів росії по території України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник

від 50000 до 100000 грн

Дніпро

Військова частина А7408

Технік, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій кат. В, С, військовослужбовець

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Начальник компресорної станції, військовослужбовець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Технік із системного адміністрування

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Інженер відділу ремонту засобів вимірювальної техніки, військовослужбовець

від 28000 до 30000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ