ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Марш ВМС України звучав і на Арбаті

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 3 хв. 15 Вересня 2020, 19:22

«Марш Військово-Морських Сил України», який з’явився задовго до офіційного заснування самого нашого флоту, викликав у росіян спочатку зніяковіння, а згодомсправжню істерику

«Марш Військово-Морських Сил України» давно впізнаваний в Україні. І знають його не лише моряки. Його урочисті ритми звучали не тільки в Севастополі чи Одесі, а й на військових парадах Збройних Сил України в Києві, у Національному палаці мистецтв «Україна», у багатьох містах України, на хвилях радіо та на телебаченні. Його виконували за кордоном, зокрема (якби це нині дивно не звучало) на московському Арбаті!

Музика флотського маршу увійшла в культурний простір України, як хвиля Чорного моря у гавань у вітряну погоду. А політична погода в той час в Криму якраз віщувала шторм: крехтіла, тріщала й розвалювалася радянська імперія, і народжувалися нові самостійні держави.

Перші акорди «Маршу ВМС України» прозвучали в Севастополі в час, коли Україна була у складі СРСР, коли думка про український флот вважалася в Севастополі, в цьому місті «виключно російської морської слави» фантастикою і нездійсненною мрією.

Як не дивно, але цей марш створили люди, які стосунку до флоту і Чорного моря не мали аж ніякого. Його авторами стали буковинські, з міста Чернівці, поет Леонід Курявенко та композитор Валерій Громцев. Обидва вже відійшли у засвіти і, як не прикро, незаслужено призабуті на флоті.

Валерій Громцев – другий справа

Вперше під первісною назвою «Марш українських моряків» у 1990 році виконав золотий голос Севастополя, соліст ансамблю «Графська пристань» ЧФ заслужений артист України Олександр Іванов. «Маршем Військово-Морських Сил України», з доброго почину Олександра Іванова, він став називатися з 1992 року, після відродження Військово-Морських Сил України в Севастополі. Можна сказати, що марш у виконанні Олександра Іванова і став їхнім Гімном.

Доля свого часу звела Валерія Громцева із легендарним композитором і поетом Володимиром Івасюком, який для першого запису пісні «Червона рута» запросив саме його та оркестр ансамблю «Карпати». Творча тісна співпраця над українськими піснями двох ідейних друзів у ті застійні радянські часи не могла не викликати підозри силових структур.Композиторові довелося покинути Чернівці та помандрувати дорогами України.

У 1990 році начальник Матроського клубу в Севастополі Олександр Горшков створює шоу-театральний ансамбль «Графська пристань» і запрошує Валерія Громцева  його музичним керівником. Праця виявилася досить плідною, композитор генерує створення нових пісень і композицій, з якими ансамбль стає чи не найпопулярнішим у Севастополі та на флоті.

Громцев вніс нову енергію утворчість колективу. Під його керівництвом ансамбль набував все більшої популярності, без нього вже не відбувалися концерти і творчі виступи Ансамблю пісні і танцю Чорноморського флоту, а сам шоу-ансамбль став супроводжувати закордонні візити кораблів ЧФ.

Росіяни до моменту проголошення незалежності України ставилися до «Маршу українських моряків» спершу насмішкувато: написали марш флоту, якого не існує і бути в Севастополі не може. Мовляв, це – творчі забавки Громцева.Втім, після проголошення Акту незалежності та створення Збройних Сил України реакція на український марш стала доходити до істерики: це провокація проти Чорноморського флоту, проти Севастополя і його історії! То ж одразу офіційно виконувати українськомовний марш вони заборонили.

У 1999 році Валерій Громцев, не витримавши тиску з боку вороже налаштованої «творчої інтелігенції Криму»,із сім’єю переселився в Ізраїль, у місто Хайфа.Та Україна його не забула. У 2010-му Валерію Павловичубуло присвоєно звання «Заслужений діяч мистецтв України».Нещодавнокомпозитора не стало.

Мирослав Мамчак – для АрміяInform

 

Читайте нас в Telegram
«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник радіостанції (малої потужності), Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Телефоніст, лінійний наглядач, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Об’єднаний навчально-тренувальний центр “Поділля”, Інструктор

від 25000 до 100000 грн

Кам'янець-Подільський, Хмельницька область

Навідник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Розвідник, оператор БПЛА

від 21000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ