ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Командувач Військ зв’язку та кібербезпеки ЗСУ: про зміни у структурі військ, головні функції та «Об’єднані зусилля – 2020»

Інтерв`ю Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 17 Вересня 2020, 12:15

Незабаром в Україні розпочнеться стратегічне командно-штабне навчання «Об’єднані зусилля – 2020» із залученням військових підрозділів збройних сил країн-членів НАТО. Як відомо, під час проведення масштабних бойових операцій або навчань одним із ключових елементів для управління військами та виконання завдань є надійний зв’язок. З огляду на це, кореспондент АрміяInform поцікавився в командувача Військ зв’язку та кібербезпеки Збройних Сил України генерал-майора Євгена Степаненка про реформи, які тривають у Військах зв’язку та кібербезпеки на шляху до взаємосумісності з арміями країн-членів НАТО.

Євгене Олександровичу, які зміни відбулися та відбуваються у структурі Військ зв’язку та кібербезпеки ЗС України?

– Структурні підрозділи Генерального штабу та новостворені командування перебувають на етапі набуття спроможностей. І навчання – це черговий етап, на якому будуть розвиватися ці спроможності.

Трансформація системи управління підрозділами вимагає змін у всіх командних ланках. Тому реформування військових структур ЗСУ за стандартами НАТО відбувається і у Військах зв’язку та кібербезпеки, а саме – Головне управління зв’язку та інформаційних систем ГШ ЗСУ на початку року було переформовано удві структури – Командування Військ зв’язку та кібербезпеки ЗС України та Центральне управління зв’язку та інформаційних систем ГШ ЗС України. Водночас Командування здійснює генерацію військ, Центральне управління – стратегічне планування, а існуючий Центр зв’язку у складі Командування Об’єднаних сил відповідає за застосування сил і засобів зв’язку безпосередньо під час проведення операцій.

На етапах набуття спроможностей, зрозуміло, виникають проблеми, на які ми намагаємось оперативно реагувати. Так, уже проведено низку організаційних заходів, удосконалено структуру Командування, у деяких військових частинах ще тривають ці заходи.

Наскільки Командування військ зв’язку та кібербезпеки ЗСУ відповідає подібним структурам армій країн-членів НАТО?

– Командування Військ зв’язку та кібербезпеки ЗС України не є чітким повторенням натовської структури, адже враховує національні особливості. Втім, воно в собі поєднує натовський зміст, закладений у структуру командування, та покладені функції, а саме генерацію військ та сил. Також у командуванні існує складова, яка не притаманна структурам країн-членів Альянсу або національним збройним силам інших держав. Зокрема, мова йде про функцію забезпечення функціонування постійно діючої системи зв’язку.

Що являють собою функції генерації та забезпечення функціонування постійно діючої системи зв’язку?

– Функція генерації означає те, що маємо створювати, враховуючи завдання, організаційно-штатні структури військових частин та підрозділів зв’язку і кібербезпеки, маємо комплектувати ці військові частини мотивованим особовим складом, проводити підготовку персоналу та злагодження підрозділів, всебічно їх забезпечувати та утримувати в постійній бойовій готовності до застосування.

Якщо говорити про функцію забезпечення функціонування постійно діючої системи зв’язку, то йдеться про забезпечення потреби управління військами в режимі 24/7, зокрема й у районі проведення ООС. Це дозволяє функціонувати певним структурним підрозділам у складі Командування та підпорядкованих військових частинах, які відповідають за цей функціонал. Водночас хочу зазначити, що ми так би мовити адаптуємо деякі військові структури до цих особливостей.

– Про які, власне, структури йдеться?

– До прикладу – легендарна Аеророзвідка. Цей відомий підрозділ, який було створено з волонтерської ініціативи ще 2015 року, згодом увійшов до складуВійськ зв’язку та кібербезпеки ЗС України. З роками з маленького підрозділу за підтримки волонтерів, небайдужих громадян та завдяки цільовому застосуванню бюджетних коштів сформувалися досить потужні підрозділи, які мають різний функціонал щодо створення, розвитку, адміністрування і технічної підтримки відеоспостереження, яка успішно функціонує за єдиним замислом, а також аеророзвідки за допомогою БПЛА різних типів, основною родзинкою аеророзвідки є розвиток та підтримка систем бойового управління, від їх створення до бойового застосування. До того ж особовий склад цієї окремої військової частини має досить велике навантаження в питаннях забезпечення повсякденної діяльності. Мова йде про секретну та стройову частини, служби озброєння і тилу, ведення діловодства, власного фінансового господарства тощо.Зі свого боку все це відволікає від основних бойових завдань.

Тому ухвалено оптимальне рішення – інтегрувати залежно від функціоналу бойові підрозділи в інші структури, зокрема аеророзвідку і спостереження – у підрозділи розвідки, ІТ – у наукові підрозділи зв’язку та кібербезпеки, споріднені їм за напрямком діяльності, а зайвого навантаження, про яке йшлося вище, позбутися.

Я називаю це «новим подихом Аеророзвідки». Дуже сподіваюсь, що таке рішення надихне фахівців до нових звершень, а також розвантажить їх від непритаманних функцій.

Головним завданням вважаю збереження висококваліфікованого, підготовленого та перевіреного боєм персоналу. Люди – головна наша сила.

На завершення. Роль зв’язківців під час навчання «Об’єднані зусилля – 2020» важко переоцінити. Адже від зв’язку багато в чому залежатиме успіх виконання завдань…

– У даному контексті зв’язківцям притаманна завчасна підготовка до будь- яких дій. Тому напередодні «Об’єднаних зусиль – 2020» було нарощено систему зв’язку польовими засобами у відповідності до тих сценаріїв, які заплановано відпрацьовувати під час навчання.

Також було розгорнуто вузли зв’язку пунктів управління, додаткові елементи польової опорної мережі зв’язку. Крім того, провели комплексне тренування системи зв’язку в масштабах ЗСУ, зокрема відпрацювали питання цілісності цієї системи та її готовності до виконання завдань на навчаннях «Об’єднані зусилля – 2020».

Уцілому вважаю, що система зв’язку та персонал готові, а рівень знань та навичок зв’язківців оцінюю як високий. На тих ділянках, де відбуватимуться спільні дії українських військовослужбовців та іноземних партнерів, створені відповідні умови, за яких не виникатиме жодних проблем під час спілкування, обміну даними та виконання завдань.

Фото: Віталій Солоний

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Сили оборони півдня за добу ліквідували майже сотню окупантів

Сили оборони півдня за добу ліквідували майже сотню окупантів

Сили оборони півдня упродовж доби ліквідували 99 військовослужбовців російської армії.

Четверо людей постраждало внаслідок удару росіян по Дніпру

Четверо людей постраждало внаслідок удару росіян по Дніпру

Вдень 23 квітня ворог завдав ракетного удару по Дніпровському району Дніпра.

На півдні ворог застосував 12 БПЛА «Ланцет»

На півдні ворог застосував 12 БПЛА «Ланцет»

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської областей, ворог застосував 261 FPV-дрон, 12 ударних БПЛА типу «Ланцет» і скинув з дронів різних модифікацій 313 осколкових боєприпасів.

Україна та НАТО погодили ключові етапи роботи JATEC до Вашингтонського саміту

Україна та НАТО погодили ключові етапи роботи JATEC до Вашингтонського саміту

Представники України та НАТО на засіданні, яке відбулось у Польщі, погодили план роботи на травень 2024 року для активізації пропозицій до Вашингтонського саміту Альянсу в липні цього року.

Ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми за корегування ракетних ударів по Запоріжжю

Ексдепутат-комуніст отримав 15 років тюрми за корегування ракетних ударів по Запоріжжю

Задокументовано, що саме за його координатами рашисти здійснили серію повітряних ударів по місту у квітні-травні 2022 року.

Спецпризначенці ліквідували танк та ЗРК «Тунгуска» загарбників

Спецпризначенці ліквідували танк та ЗРК «Тунгуска» загарбників

Воїни ССО знищили важку техніку та 11 військових армії росії на Донеччині.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Гранатометник відділення морської піхоти

від 25000 до 125000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського

Начальник медичного пункту в артилерійський підрозділ

від 23600 до 123600 грн

Луцьк, Волинська область

Гранатометник

від 21000 до 21000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Начальник сховища

Львів

Військова частина А2678

Гранатометник

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328