ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Навчання Rapid Trident: ретроспектива і топ-факти. 2017–2018 роки

Міжнародне співробітництво Міжнародні навчання Навчання та тренування
Прочитаєте за: 7 хв. 14 Вересня 2020, 8:49

2017 рік. Навчання «Репід Трайдент» відбувались восени – з 11 по 25 вересня. До проведення було залучено близько 2500 військовослужбовців із 15 країн світу. Окрім України та США, до навчань залучено також військовослужбовців з Канади, Болгарії, Грузії, Естонії, Італії, Латвії, Литви, Молдови, Норвегії, Польщі, Румунії, Туреччини та Великої Британії.

Найбільшим іноземним контингентом було угруповання від армій США та Канади: загалом близько 500 осіб. Україну представляли понад 1000 військовослужбовців однієї з механізованих бригад Сухопутних військ ЗС України, бригади ВДВ ЗС України, інженерно-саперний підрозділ, окремий підрозділ Національної гвардії України. Переважна більшість українських військовослужбовців – із досвідом участі у бойових діях в районі проведення АТО на території Донецької та Луганської областей. До командно-штабної фази навчання, як і рік перед тим, залучались військовослужбовці LITPOLUKRBRIG – багатонаціональної литовсько-польсько-української бригади.

За основу сценарію того року було взято типовий сценарій НАТО із протидії мілітаризованому блоку вороже налаштованих країн. У рамках навчання відпрацьовували сценарії авіаційного забезпечення наземної операції військ. Зокрема, були залучалені літаки С-130 «Геркулес» від США та Ан-26 від ЗС України, а також вертольоти Мі-8 армійської авіації.

Співкерівниками командно-штабного навчання із залученням військ «Репід Трайдент – 2017» з української сторони був заступник командувача військ оперативного командування «Північ» з бойової підготовки полковник Сергій Літвінов, а  з американської – командир 45-ї піхотної бригадної бойової групи Національної Гвардії штату Оклахома полковник Девід Джордан.

ТОП-ФАКТ № 9:
OPFOR – ворог зі знаком якості!

Сценарії навчання «Репід Трайдент» із року в рік стають все складнішими і такими, що вимагають від учасників навчання «ефекту натуральності та атмосферності» під час виконання кожного з етапів.

Отже, потребою часу став підрозділ, який би відігравав роль противника і робив це професійно та винахідливо. Слід зазначити, що до цього часу на роль «ворога» під час навчань призначались люди з того ж підрозділу. І, відповідно, ефект від цього був мінімальний.

У 2017 році ситуація докорінно змінилась. В українській армії завдяки  нашим заокеанським партнерам з армії США з’явився спеціальний підрозділ позначення практичних дій противника (англійською – Opposing Force, або OPFOR). Група 45-ї піхотної бригади армії США очолила в січні 2017 року місію Об’єднаної багатонаціональної тренувальної групи – Україна (JMTG-U) у Міжнародному центрі миро творчості та безпеки. Одним із завдань американців було посилити невелику групу українських солдатів, які на навчаннях виконували роль противника.

Американці, маючи зацікавленість і сприяння українського командування, підійшли до цього ґрунтовно. І за невеликий проміжок часу в штаті МЦМБ виник підрозділ, основне завдання якого полягає в імітації противника під час  процесу підготовки військ, міжнародних військових навчань тощо. Відбір туди був не гірший, ніж в елітні загони спецпризначення, морську піхоту чи ДШВ. Для кандидатів потрібно було відповідати багатьом критеріям: мати бойовий досвід, бути фізично розвиненим та витривалим, володіти іноземною мовою на базовому рівні, бути… артистичним та здатним до імпровізації. Адже під час своєї роботи бійці  українського Opposing Force  стали тією повнофункціональною, вільнодумною протилежною силою,що здатна створювати складні умови для підрозділу, що навчається. І вони нею стали. Наразі український OPFOR  налічує понад 100 солдатів та офіцерів, які пройшли через АТО/ООС у складі різних бойових підрозділів. Фактично у складі батальйону присутні представники майже всіх військових спеціальностей. Підрозділ укомплектовано власною автомобільною та бронетехнікою. Для позначення різних типів силових сценаріїв є БТР, танки, навіть… артилерія. А також сучасні засоби повітряної розвідки, новітні засоби радіозв’язку.

У рамках навчань їм надається абсолютна автономність дій і методик для їх реалізації. Вони непідконтрольні командуванню і завжди діють з максимальною винахідливістю і непередбачуваністю.

Ефект від їхніх дій вже встигли оцінити не лише учасники навчань «Репід Трайдент», але й воїни підрозділів, які проходять навчання за міжнародними програмами. Говорять, що тепер навчатися стало набагато цікавіше, а ефект живого противника стимулює викладатися на усі 100%.

Слід додати, що українські Opposing Force у 2020 році розширили географію своєї діяльності далеко за межі України. Цікавий факт, але наш взвод на БМП-1 увійшов до складу американського OPFOR у рамках участі в міжнародних навчаннях Combined Resolve XIV у навчальному  центрі «Хохенфельс» Сухопутних військ ЗС США, що в Німеччині.

2018 рік. Українсько-американські командно-штабні навчання із залученням військ «Репід Трайдент – 2018» відбувалися  на Львівщині з 3 по 15 вересня. Метою навчання було відпрацювання спільних дій у складі миротворчих коаліційних сил або у випадку відбиття зовнішньої збройної агресії протистояти повномасштабному вторгненню умовного противника, подолання його агресії у складі багатонаціональної дивізії. Елементи сценарію базувались на практичному досвіді, який українська армія здобула під час проведення антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил на території Донецької та Луганської областей.

До навчань було залучено понад 2200 військовослужбовців від підрозділів Збройних Сил України та інших військових формувань держави, а також понад 390 одиниць військової техніки.

У «Репід Трайдент – 2018» взяли участь військові підрозділи 10 країн-членів НАТО та 4 країн-партнерів Північноатлантичного альянсу. Традиційно найбільшими військовими контингентами були представлені Україна та США. Інші країни-учасниці – це Азербайджан, Болгарія, Велика Британія, Грузія, Данія, Канада, Литва, Молдова, Німеччина, Румунія, Польща, Туреччина.

 

Під час навчань «Репід Трайдент – 2018» також було проведено сертифікацію офіцерів-оцінювачів першого рівня за стандартами НАТО. Після закінчення курсу сертифікати отримали 37 офіцерів із 20 країн світу.

Співкерівниками навчань від України та США були генерал-майор Едуард Москальов та полковник Тім Клівленд.

ТОП-ФАКТ № 10:
MISSION ESSENTIAL: завдання – порозумітися!

Одним із ключових чинників ефективного виконання завдань багатонаціональним військовим підрозділом є в буквальному розумінні можливість спілкуватися однією мовою. Для військових з армій країн НАТО це не проблема. Там діловою мовою визначена англійська, і всі, хто проходить службу, зобов’язані володіти нею у межах виконання своїх функціональних обов’язків.

Практика навчань серії «Репід Трайдент» продемонструвала, що стосовно цього Збройним Силам України є ще куди розвиватися. Англійську мову люди вчать охоче, але… знавців, які здатні комунікувати з іноземними колегами назагал не так вже й багато. Особливо у військових підрозділах, які прибувають для участі у навчаннях без попередньої підготовки та спеціалізованих курсів.

Проаналізувавши цю ситуацію, представники іноземних військово-тренувальних місій звернулися до українського командування і, отримавши погодження, запросили на роботу підрозділ військових перекладачів!

Професійних лінгвістів відібрала компанія Mission Essential, яка є підрядником Пентагону. З 2018 року у складі місій JMTG-U та UNIFIER працюють декілька десятків чоловіків та жінок, забезпечують переклад під час теоретичних та практичних занять із особовим складом підрозділів бойових бригад на навчальних ділянках полігону. Серед  професійних перекладачів є люди зовсім без військового досвіду. Але є й такі, що служили у Збройних Силах України чи інших силових структурах держави. Робота в перекладацького підрозділу активна і за майже військовим графіком. Для того, щоби перекладачі відчували «військовий дух» їх навіть екіпірували у мілітарний одяг і видали засоби індивідуального захисту – шоломи та бронежилети. Адже на заняттях із тактичної підготовки чи на вогневому містечку наявність цих елементів на кожному учасникові є обов’язковою.

Крім того, у штаті Міжнародного центру миротворчості та безпеки Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного було організовано відділення мовної підготовки навчального центру «Партнерство заради миру». Це вже майже повнопрофільна мовна школа, із щотижневими заняттями та практичними розмовними клубами за участю носіїв англійської мови  для підготовки офіцерів-інструкторів, які проводять навчання за стандартами НАТО наших бойових підрозділів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Україна повернула із росії ще одну незаконно депортовану дитину

Із росії вдалось повернути 17-річну українку, яку попри її бажання відправили із тимчасово окупованої території навчатися до росії.

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент: Ми маємо берегти памʼять про кожного, хто віддав своє життя, щоб Україна вистояла

Президент України Володимир Зеленський наголосив, що ми завжди маємо цінувати людей, які роблять усе, щоб Україна жила й не підкорилась окупанту.

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Бріджит Брінк пояснила Конгресу важливість підтримки України під час війні

Посол США в Україні Бріджит Брінк звернулася до американського Конгресу із закликом негайного надання Україні допомоги.

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

На сході наші воїни знищили важку вогнеметну систему та 746 загарбників

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 9 танків, 17 ББМ та 481 БПЛА.

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

В Україні задокументували понад 130 тисяч російських воєнних злочинів

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 092 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 365 воєнних злочинів росії.

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Молодший інспектор прикордонної служби

від 20100 до 25000 грн

Миколаїв

Державна прикордонна служба України

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Водій-номер обслуги(ППО) військовослужбовець

від 121500 до 126000 грн

Краматорськ, Донецька область

військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Павлоград, Дніпропетровська область

Бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП