ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Навчання Rapid Trident: ретроспектива і топ-факти. 2015–2016 роки

Навчання та тренування
Прочитаєте за: 7 хв. 13 Вересня 2020, 14:02

2015 рік. Навчання відбувалися на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки в період з  20 липня по 1 серпня.

Сценарій «Репід Трайдент – 2015» – врегулювання збройного конфлікту на території «віртуальної» країни, яке здійснює  міжнародний миротворчий підрозділ. Фактично за основу сценарію було взято окремі події та факти, що трапились під час анексії РФ Кримського півострову, а також збройного вторгнення Росії та її найманців на Донбас у 2014 році.

Метою навчань стала підготовка штабів і підрозділів багатонаціональної бригади до ведення стабілізаційних дій у рамках оборонної операції оперативного командування з використанням досвіду проведення антитерористичної операції на сході України.

Участь у навчаннях взяли понад 1800 військовослужбовців з 18 країн світу. Крім України та США, Королівство Бельгія, Болгарія, Канада, Естонія, Грузія, Німеччина, Велика Британія, Латвія, Литва, Молдова, Норвегія, Польща, Румунія, Іспанія, Швеція, Туреччина.

Найбільша група – українська, яка налічувала близько 800 офіцерів, курсантів Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Військової академії з Одеси та підрозділу, який був залучений уперше – Національної гвардії України. Серед закордонних учасників найбільша група від армії США – близько 500 осіб.

Керівником навчань з української сторони став заступник начальника Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного полковник Олександр Сивак, з американської сторони – представник командування СВ ЗС США у Європі полковник Альфред Рензі.

Топ-факт № 7:  Відправна точка для підготовки силового блоку

Узагальнюючи для вас цікаві та важливі моменти, які стосуються історії Rapid Trident неможливо не згадати про те, що саме в рамках міжнародних військових навчань на Львівщині було ухвалене стратегічне рішення про те, що разом із військовими свої завдання із захисту держави повинні відпрацьовувати й інші силові та правоохоронні структури України. Отже, у 2015 році навчання мали подвійну назву Rapid Trident/Saber Guardian (дослівно – охоронець із шаблею).

14 липня того року командувач сухопутних військ США в Європі генерал-лейтенант Фредерік Бен Ходжес заявив, що Сполучені Штати розглядають план розширення підготовки армії України. Тож цього року на базі МЦМБ на Львівщині було розпочато тренінг військовослужбовців Національної Гвардії України за участю американських інструкторів у рамках програми Fearless Guardian. Три «потоки» з 300 українських нацгвардійців пройшли 8-тижневі тренінги. Вінцем цього якраз і стала участь української нацгвардії у міжнародних навчаннях «Репід Трайдент – 2015».

У подальші роки до проведення міжнародних навчань на Львівщині почали долучатися представники інших силових структур, які разом з військовими та колегами відпрацьовували на практиці свій спектр завдань. Так, у навчаннях взяли участь підрозділи Державної прикордонної служби України, Національна поліція та її спеціальний підрозділ «Корд», спецпідрозділ «Булат» Управління держохорони України, окремі структури зі складу СБУ. Окрім них, до навчання були залучені фахівці ДСНС. А останніми роками і представники Товариства Червоного Хреста, які відпрацьовували завдання з практичного надання допомоги жертвам військових конфліктів.

Отже, із суто армійських тренувань серія навчань Rapid Trident еволюціонувала в багатовекторний практичний тренінг для сил оборони держави та екстрених служб.

2016 рік. Міжнародні військові навчання відбувалися на Львівщині в період із 27 червня по 8 липня. У 2016 році в «Репід Трайдент» брали участь понад 1800 військовослужбовців із 13 країн світу. Окрім України та США, до навчань долучились військовослужбовці з Канади, Великої Британії, Болгарії, Литви, Туреччини, Румунії, Грузії, Республіки Молдова, Польщі, Королівства Норвегія та Королівства Швеція.

Найбільші іноземні контингенти – від армій США та Канади. Загалом понад 400 осіб. Вітчизняне угруповання було представлено військовослужбовцями 72-ї ОМБр  Сухопутних військ, ВДВ, морської піхоти, курсантами Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного, Військової академії з міста Одеса та окремим підрозділом Національної гвардії України. У переважної більшості українських військовослужбовців, що брали участь у маневрах, був досвід участі в бойових діях у районі АТО. До проведення навчання залучалися і  військовослужбовці LITPOLUKRBRIG – багатонаціональної бригади, яка була створена у 2014 році. Для забезпечення навчання від Збройних Сил України була залучена 251 одиниця військової техніки, зокрема новітні бронеавтомобілі, БТР-3 і БТР-4 та 2 вертольоти Мі-8 армійської авіації. Іноземні учасники залучали 52 одиниці власної військової техніки, здебільшого – автомобілі  HMMWV та військові вантажівки різних модифікацій та марок. Співкерівниками навчань стали: з української сторони – начальник управління – заступник командувача військ ОК «Північ» з бойової підготовки полковник Едуард Москальов, з американської – полковник Нік Дуcіч.

Тематично тодішні навчання були присвячені веденню стабілізаційних дій у складі багатонаціонального підрозділу у визначеній зоні відповідальності під час проведення операції з підтримання миру та безпеки. Мета – обмін досвідом та підвищення рівня взаємосумісності між підрозділами та штабами ЗС України, США, інших держав-членів та партнерів НАТО, а також розвиток багатонаціонального, регіонального та міжвидового військового співробітництва.

Топ-факт № 8:  «Домівка» для двох іноземних тренувальних місій

Російська агресія поставила руба питання відновлення Збройних Сил України. Те, що роками декларувалося як стратегічна, але віддалена мета, до якої українське військо прямувало зі швидкістю та завзяттям черепахи, з 2014 року набуло рис життєво важливої потреби.  Так, хоробрості українським солдатам та офіцерам не займати. Але ж… потрібна була негайна і швидка модернізація війська. Зокрема, відхід від радянських моделей управління з їхнім вертикальним способом командування. Війську потрібне було швидке перевантаження на моделі управління, ближчі до натовських, де командири підрозділів мають більше свободи маневру, опираючись на конкретну ситуацію та тактичні необхідності для досягнення поставленого результату. Руку допомоги у цьому напрямку простягнули наші партнери з НАТО, які організували на постійній основі декілька військово-тренувальних місій. Дві з них – UNIFIER та JMTGU базуються на території Міжнародного центру миротворчості та безпеки на Львівщині. Отже, всі підрозділи ЗС України, які проходять вишкіл у рамках цих тренувальних програм, автоматично беруть участь у навчаннях серії «Репід Трайдент», закріплюючи на практиці набуті знання та навички.

JMTGU (Об’єднана багатонаціональна група з підготовки — Україна) –  діє з весни 2015 року. На сьогоднішні до її складу входять понад 300 військовослужбовців з 6 країн. Основу становлять військові Сполучених Штатів Америки та Канади, решту — Литовської Республіки, Республіки Польща, Королівства Данія, Королівства Швеція. Загалом у рамках цієї місії підготовлено у 2015 році – 1 роту, 2016–2017 роках – 9 батальйонів, 2018 – 4 БТГр зі штабами бригад. З квітня 2019 року розпочато підготовку військових частин, що відновлюють боєздатність за кваліфікаційними стандартами, які розробила «Об’єднана багатонаціональна група з підготовки — Україна». У 2020 році буде здійснена підготовка чотирьох бригад у повному складі.

Тренувальна місія ЗС Канади UNIFIER розпочала розбудовувати спроможності Сухопутних військ у серпні 2015 року. Управління місії базується в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки на Львівщині. Але тренувальні групи географічно розкидані по різних локаціях на території України. Відтоді було започатковано та реалізовано 338 різноманітних навчальних програм, зокрема курс «Бій у місті», підготовка саперів, мінна безпека, курси розвідників, домедична допомога на полі бою тощо. Це все напрямки роботи канадської місії. Слід зазначити, що ця місія є найбільш гнучкою, адже на  запит України провести підготовку за тим чи іншим напрямком у будь-якому місці канадці відповідають оперативно.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

В ООН відреагували на ракетний удар рф по Дніпру: В Україні немає мирних ранків

Гуманітарна координаторка в Україні Деніз Браун рішуче засудила удари військ росії по Дніпру та інших містах області.

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Унаслідок ворожого артудару по Миколаївщині загинула жінка та поранено дитину

Армія рф обстріляла з артилерії Куцурбську громаду Миколаївської області.

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Країни G7 зобовʼязалися посилити українську ППО

Міністри закордонних справ країн «Великої сімки» (G7) мають намір посилити протиповітряну оборону України, аби врятувати життя життя наших громадян і захистити критично важливу інфраструктуру.

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Києві провели в останню путь військового та активіста Павла Петриченка

У Михайлівському Золотоверхому соборі відбулося прощання з активістом, сержантом 59-ї окремої мотопіхотної бригади імені Якова Гандзюка Павлом Петриченком.

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Обстріл Дніпропетровщини: посол США відреагувала на ракетний удар рф

Посол США Бріджит Брінк прокоментувала ранкову ракетну атаку рф по Дніпропетровщині, через яку загинули 8 осіб.

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому старшому авіаційному техніку ВМС ЗСУ повідомлено про підозру

Колишньому офіцеру ВМС ЗСУ, старшому авіаційному техніку за фактом державної зради та дезертирства повідомлено про підозру.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик взводу, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Військовослужбовець, водій-заправник

від 20000 до 22000 грн

Київ

Військова частина А2788

Головний сержант

від 25400 до 125400 грн

Червоноград

Червоноградський РТЦК та СП

Командир міномета 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 54000 грн

Степанівське, Сумська область

Стаpший pозвідник, стрілець-снайпеp

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Розвідник-далекомірник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго