ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Навчання Rapid Trident: ретроспектива і топ-факти. 2011-2012 роки

Міжнародні навчання Навчання та тренування
Прочитаєте за: 4 хв. 11 Вересня 2020, 18:01

Інформагентство АрміяInform продовжує знайомити вас з історичними фактами, що відбулися у різні роки під час навчань серії  Rapid Trident. В архівах наших кореспондентів за ці роки накопичилось чимало цікавих світлин. Деякі з них унікальні й публікуються вперше.

2011 рік: Навчання Rapid Trident-2011 розпочалось 25 липня 2011 року. Традиційно, час проведення – 2 тижні. Загалом до маневрів було залучено близько 1400 військовослужбовців із 13 країн Європи та США.

Зокрема – з Великої Британії, Канади, Республіки Білорусь, Естонії, Грузії, Латвії, Литви, Молдови, Польщі, Сербії, Словенії. Також у проведенні навчань взяли участь п’ять військових фахівців командування НАТО.

Упродовж навчання багатонаціональний контингент здійснював відпрацювання виконання миротворчих завдань у складі багатонаціональних сил та підготовку національних штабів та підрозділів до спільних дій у складі коаліційних сил в міжнародних миротворчих операціях.

Співкерівником навчань з української сторони був перший заступник командира 8-го армійського корпусу Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-майор В’ячеслав Назаркін. Співкерівник з американської сторони – координатор проєктів міжнародного співробітництва командування ЗС США у Європі пан Кевін Волк.

ТОП-ФАКТ №3:
Десант шести націй одночасно!

Уперше в історії наших Збройних Сил  під час навчання Rapid Trident-2011 було проведене спільне одночасне десантування з чотирьох військово-транспортних літаків: трьох класу С-130 «Геркулес» ЗС США та одного Іл -76 Повітряних Сил Збройних Сил України. У рамках сценарію багатонаціональний десант мав висадитись у визначений район та взяти його під контроль.

У десантуванні брали участь 140 військовослужбовців 173-ї парашутно-десантної бригади армії США, яка базується в Італії, курсанти аеромобільного факультету, тоді ще Академії сухопутних військ, військовослужбовці аеромобільних та парашутно-десантних підрозділів ЗС України, Молдови, Республіки Білорусь, Канади та Польщі.

Як аеродром забезпечення використовувалось Івано-Франківське летовище, де бійці з Молдови, України та Польщі підіймались на борт Іл-76. Там же базувались і здійснювали дозаправку С-130 «Геркулес».

Виконання вправи декілька разів переносилось через погодні умови. Але, зрештою, розпочалось 1 серпня 2011 року. Десантування відбувалося у декілька хвиль. Військовослужбовці використовували парашутні системи радянського та американського виробництва . Зокрема Д1-5У та Т-10.

Слід додати, що знімок, зроблений фахівцем із зв’язків з громадськістю 173-ї парашутно-десантної бригади армії США рядовим Майклом Свордом під час цього історичного десантування  увійшов у ТОП-100 фото американської армії за 2011 рік.

2012 рік: Українсько-американські командно-штабні навчання із залученням військ «Репід Трайдент – 2012» відбулись з 16 по 28 липня 2012 року.

Участь у навчаннях «Репід Трайдент-2012» брали військовослужбовці 15 країн Європи та Північної Америки, які входять до Північноатлантичного альянсу або є країнами-партнерами програми «Партнерство заради миру». Загалом понад 1400 військових з України, США, Австрії, Азербайджану, Болгарії, Грузії, Канади, Молдови, Македонії, Польщі, Румунії, Сербії, ФРН, Норвегії, Швеції. Також у проведенні навчань взяли участь військові фахівці командування НАТО.

Співкерівниками навчань з української сторони були перший заступник командира 8-го армійського корпусу Сухопутних військ ЗС України генерал-майор В’ячеслав Назаркін, з американської – полковник ЗС США Девід Марковський.

Темою навчань було визначено виконання завдань у складі багатонаціональних сил під час операції повного спектра. Вона включає в себе дії підрозділів у наступі та обороні, виконання завдань з підтримки миру і допоміжних дій. За основу сценарію «Репід Трайдент – 2012» розробниками було взято обстановку в афганській провінції Забул. Ситуаційні завдання, які стояли перед учасниками командно-штабної та польової фаз навчань, мали місце у реальній практиці американського військового контингенту в Афганістані.

ТОП-ФАКТ №4:
Інформвійна – початок!

Ще задовго до того, як поняття інформаційної війни стало мейнстрімом, учасники навчань серії «Репід Трайдент» приділяли значну увагу підготовці особового складу, що бере участь у маневрах, до ситуацій, пов’язаних із спілкуванням з представниками ЗМІ, забезпечення інформаційного супроводу виконання завдань, протидії неправдивій інформації тощо.

Відтак, уперше  під час навчання одним з елементів сценарію став медіа-тренінг для офіцерів багатонаціонального штабу. Вже тоді підкреслювалась важливість інформаційної складової сучасних військових конфліктів.

Додамо, що в різні роки у рамках проведення навчань серії «Репід Трайдент» багатонаціональна пресгрупа, що складалась з українських та американських військових журналістів, випускала навіть… газету, що мала назву Trident Tribune і публікувалася двома мовами для внутрішнього використання. Військові журналісти організовували спеціальні передачі для служби радіо і телебачення ЗС США American Forces Network, публікації для військових та цивільних ЗМІ України. Щороку багатонаціональний військовий пресцентр широко висвітлює всі заходи в рамках щорічних навчань та здійснює роботу щодо протидії ворожій пропаганді та вкидам неправдивої інформації.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Бойовий медик взводу 155 окремого батальйону ТрО

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Діловод, бухгалтер

від 25000 до 55000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Майстер ремонтного відділення бронетанкової техніки

від 20000 до 55000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Запоріжжя

Старобільський РТЦК та СП

Військовий капелан, військовослужбовець

від 30000 до 35000 грн

Миколаїв

Військова частина А1688