ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Отримання одноразової грошової допомоги більшого розміру

Важливо Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 2 хв. 11 Серпня 2020, 10:48

Касаційна палата Верховного Суду відступила від правового висновку щодо виплати одноразової грошової допомоги.

Отже, отримати одноразову грошову допомогу більшого розміру може військовослужбовець, військовозобов’язаний і резервіст, якщо впродовж двох років після первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності йому буде встановлено вищу групу інвалідності або відсоток. Такий статус повинна надати медико-соціальна експертна комісія своїм рішенням у результаті повторного огляду. Тоді виплата проводиться з урахування вже нарахованої суми.

У постанові від 15 липня 2020 року у справі 240/10153/19 Верховний Суд у складі судової палати з розгляду справ щодо захисту соціальних прав Касаційного адміністративного суду відступив від попередніх правових висновків Верховного Суду та зазначив таке:

  • право на отримання одноразової грошової допомоги у більшому розмірі у зв’язку зі встановленням військовослужбовцю під час повторного огляду вищої групи інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності визначається за законодавством, що діє на день повторного огляду;
  • передбачені пунктом 4 статті 16-3 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» від 20.12.1991 №2011-XII обмеження права на отримання одноразової грошової допомоги в більшому розмірі дворічним строком після первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності застосовуються, починаючи з 01.01.2014 р.;
  • зазначений дворічний строк обчислюється з дня первинного встановлення інвалідності або ступеня втрати працездатності без встановлення інвалідності, незалежно від дати, коли їх встановлено вперше (до 01.01.2014 р. чи після).

Варто зазначити, що трапляються випадки різного застосування Верховним Судом зазначених вище правових норм щодо отримання одноразової грошової допомоги.

За наявності підстав на отримання одноразової грошової допомоги у більшому розмірі військовослужбовець, військовозобов’язаний та резервіст повинен звернутися з усіма необхідними документами до командира військової частини. А особа, звільнена з військової служби (зборів, резерву) — до обласного військового комісара за місцем проживання.

Порядок призначення та виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) й спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.2013 № 975. А порядок оформлення документів для виплати одноразової грошової допомоги визначений у розділі IV наказу Міністерства оборони України «Про затвердження Положення про організацію в Міністерстві оборони України роботи з обчислення вислуги років для призначення пенсій військовослужбовцям і забезпечення соціальними виплатами осіб, звільнених з військової служби у Збройних Силах України, та членів їх сімей» від 14.08.2014 № 530.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати в росію секретні українські розробки

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати в росію секретні українські розробки

Служба безпеки України у взаємодії з Урядом та керівництвом одного зі стратегічних заводів Харкова зірвала спробу рашистів отримати новітні технологічні розробки України у галузі паливно-енергетичного комплексу.

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Донеччину відвідав поранених воїнів 95-ї бригади.

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

За минулу добу російські війська завдали по Донецькій області 2160 ударів. Армія рф застосувала авіацію, зенітні ракетні комплекси, артилерію.

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровщини повідомив про врятоване життя дитини після російського удару

Очільник Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак уточнив інформацію щодо кількості загиблих внаслідок російського ракетного удару.

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

До 12 років позбавлення волі засуджено військовослужбовців армії російської федерації за жорстоке поводження з цивільними в селі Іванівка Чернігівської області.

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, які є гарантії, що людина потрапить служити саме в ту частину, яку для себе обрала в рекрутинговому центрі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Кухар

від 21400 до 21400 грн

Дніпро

31 Бр НГУ ім. генерал-майора Олександра Радієвського

Розвідник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

номер обслуги зенітного артилерійського відділення

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Водій

від 20000 до 120000 грн

Чернігів

119 ОБр Сил ТрО

Діловод персоналу

від 23000 до 50000 грн

Павлоград

Військова частина А4759