ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Український Схід»: неспростовні докази російської агресії проти України

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 31 Серпня 2020, 15:56

Сьомий рік поспіль у  Національному музеї історії України у Другій світовій війні проходять виставки, експонати яких переконують: у 2014-му  Росія розпочала проти України неоголошену війну, ввівши, зокрема, на нашу територію підрозділи своєї регулярної армії.

«Нас морили голодом і жорстоко били…»

У 2014 році в Музеї вперше експонувалися артефакти − німі свідки неоголошеної путінською Росією війни проти України. Наступного, 2015-го, було започатковано проєкт «Україна. Реалії сучасної війни», у рамках якого працівники Музею підготували і провели 10 виставок про події на сході України. Їх експонати відобразили не лише звитягу українських вояків, зокрема героїчну оборону Донецького і Луганського аеропортів,  а й трагедії під Іловайськом та Дебальцевим.  Завершився цей проєкт фотовиставкою «Україна: 2014−2016. Війна і мир», яка демонструвалася і за кордоном.

Після цього почалася реалізація наступного проєкту − «Український Схід», який продовжив розповідь про російську агресію. Виставки, експозиції, що досі проходять  в його  рамках, переконливо  доводять: лише втручання підрозділів регулярної російської армії врятувало сепаратистів «місцевого розливу» від повного розгрому ще влітку 2014-го. Наприклад, виставка «Вертаємо своє» відобразила хронологію визволення Маріуполя, Краматорська, Слов’янська, десятків інших міст і сіл Донбасу.

Експозиція «Наші» була присвячена сучасним захисникам України. Наприклад, Ігорю Гордійчуку, Валерію Красняну, Павлові Чайці, Андрію Шараскіну, Дмитру Ярошу,  Анатолію Свириду та багатьом іншим їхнім бойовим побратимам. Побачене нікого не залишає байдужим.Так, байдужим тут дійсно залишитись важко, коли на тебе зі світлин дивляться молоді хлопці, яким ще жити й жити, а вони склали свої голови за рідну землю.

І чи можна спокійно читати такі рядки:«Мене постійно били – металевими трубами, табуреткою, ногами й руками. Моєму товаришу зі Львова під час тортур, використовуючи праску, обпекли руки. Артема, який родом із Сумщини, примушували застрелити нашого полоненого. За відмову зламали йому руку. Киянина Ігоря били найбільш жорстоко. А потім Моторола витяг пістолета і пострілом у голову вбив Ігоря… Нас примушували перейти на їхній бік і морили голодом…»

Це – свідчення  українських солдатів, які потрапили до рук покидьків і яким дивом вдалося вирватися на волю. А ось спогади людей, які не мали жодного стосунку до війська:

«На Донбасі, напередодні російської агресії, вистачало не лише одурманених російським ТБ громадян, а й справжніх патріотів. Герой України Володимир Жемчугов – один із них. Він провів чимало спецоперацій зі знищення військових об’єктів ворога та особового складу окупаційних військ.  Під час  одного з бойових завдань підірвався на міні,   втративши кисті обох рук і зір. Проте все ж опинився у полоні. Перебуваючи у Луганському СІЗО,  піддавався допитам «контррозвідувальних органів» проросійських бойовиків. Восени 2017-го його вдалося звільнити з неволі. Серед експонатів діючої виставки – світлини Героя, особисті речі».

«Люди мають знати правду про цю війну…»

За кожним експонатом – доля людини. На території Національного музею відкрито Мартиролог загиблих українських вояків. Для цього колективу істориків довелося провести титанічну роботу, але їхні зусилля врешті-решт увінчалися успіхом. Допомагали  МОУ, СБУ, ДПСУ, інші силові відомства, представники яких загинули на сході. А також небайдужі люди, дипломати, Надзвичайний і Повноважний посол КНР в Україні Ду Вей, який передав 270 тисяч гривень на закупівлю технічного обладнання.

− Про виставку я дізнався від товариша. Приїхавши до Києва у службових справах, навмисно викроїв кілька годин, щоб тут побувати. − Розповідає житель Івано-Франківська Назар Стіхура. – Скажу так: дуже корисну справу робить колектив музею.

− Я прийшов сюди з двома онуками – 12-річним Дмитриком і 14-річним Толиком, − каже 90-річний Аркадій Васильович Павленко. – Хочу, щоб вони знали, якою ціною дістається їхнє мирне дитинство…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець снайпер, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Командир машини, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Радіотелеграфіст

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Навідник

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Токар-фрезерувальник

від 20000 до 50000 грн

Черкаси, Черкаська область

Бухгалтер

від 20000 до 50000 грн

Суми

Військова частина А1476