ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Вітрильна регата за участю ветеранів може стати щорічною у Дніпрі

Армія і суспільство Новини Спорт
Прочитаєте за: 3 хв. 21 Серпня 2020, 18:21

Етап національного вітрильного ралі «Вітрила волі та єдності», який днями відбувся у семи містах України, може стати щорічною регатою за участю ветеранів АТО/ООС у Дніпрі. Як зазначають учасники яхтових перегонів,це не тільки спорт, а й дієва реабілітація для ветеранів і членів їхніх родин.

За словами яхтового капітана Вадима Жука, який займається яхтовим крейсерським спортомуже близько 10 років, формат крейсерських яхтових перегонів доволі цікавий: коли це ще не спорт, алевже і не зовсім відпочинок. Є дистанція на воді й кожен екіпаж, проходячи її та змагаючись з іншими яхтами на швидкість, може подивитися на злагодженість дій екіпажів, підготовленість матеріальної частини яхтй інші професійні тонкощі.

У Дніпрі є чотири яхт-клуби, які проводять змагання. Вадим —один з організаторів перегонів, присвячених Дню журналіста та Дню захисту дітей. Окрім спортивноїдіяльності, Вадим є відомим у місті волонтером, який з 2014 року суттєво допомагає Збройним Силам України. Має багато товаришів серед ветеранів війни та військовиків. Тому в них з однодумцями виникла ідея запровадити регату за участю ветеранів і військовослужбовців.

— Ми обговорювали можливий формат регати.Якось на нашу обласну Федерацію вітрильників вийшли кияни, які торік проводили таке ралі у себе: ветерани беруть участь у перегонах як члени екіпажу. Ми радо погодилися бути учасниками та спостерігачами заходу, що минув на високому організаційному рівні. У ралі взяли учать 15 яхт, прийшло близько 30 ветеранів. У нас був «свій» ветеран із досвідом яхтингу. Він був шкотовим, тобто працював з вітрилами, — зазначає Вадим Жук.

З початку 2015-го родина Жуків запрошує на воду знайомих ветеранів ібійців, які живуть у місті чи приїжджають у відпустки до Дніпра. Яхтсмен пояснює: прогулянка під вітрилом —чудова психологічна реабілітація воїнів.

— Кілька людей після таких екскурсій дуже зацікавилися й навіть замислилися про придбання яхт — людина, яка вправно володіє кулеметом чи СПГ,упорається і з вітрилами. Це дуже важлива частина реабілітації. По-перше, вода заспокоює, приводить психіку в рівновагу. Є теорія, що стверджує: для того, щоб «перезавантажитися» ,слід відірватися від землі. Хтось стрибає з парашутом чи літає на літаках, дехто їздить на мотоциклі. Але найпростіший спосіб — це вийти на воду. У нас були розвідники й десантники, навіть волонтери, які загнали себе у повне психологічне виснаження. Три-чотири години на воді, а якщо людина ще й бере участь у керуванні яхтою, то потім ми розстаємося з нею у значно кращому психологічному стані. І це дуже приємно,— запевняє Вадим.

За його словами, у вітрильному ралі, яке відбулося, був ізначний елемент змагання, проте жорсткої боротьби, яка точиться у форматі регати чи на олімпійських перегонах, не було. Учасників поділили на п’ять умовних груп за розміром вітрильників.

Екіпаж яхти Вадима Жука «Блюз» посів перше місце у групі чверть тонних яхт класу «Турист».

Один з членів екіпажу «Блюза», ветеран Сергій Блохін розповідає, що мав досвід участі у перегонах під вітрилами й радо погодився на пропозицію участі. Чоловік служив у Нацгвардії й брав участь в АТО у 2015-2016 роках.

— Для мене це дуже важливо. Це реабілітація, можливість дати собі спокій. Якщо ти просто пасажир на яхті,цезмога подивитися на місто й красиві пейзажі. Якщо безпосередньо береш участь у роботі команди, це геть інше, інакше голова працює — шкоти, кути, галси, куди дме вітер, як працює вітрило. Дуже сподобалося, майже кожен другий учасник ралі мені знайомий. З ними бачимося на інших ветеранських заходах.Так недавно ходили Дніпром на каяках, — каже Сергій Блохін.

Фото: Вадим Жук

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Секретар РНБО представив свого нового заступника

Секретар РНБО представив свого нового заступника

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко представив Апарату РНБО свого нового заступника Андрія Кононенка.

Сили оборони на сході утилізували 746 окупантів, 8 танків та майже 500 БПЛА

Сили оборони на сході утилізували 746 окупантів, 8 танків та майже 500 БПЛА

Протягом доби на східному напрямку російська армія втратила 746 осіб, 8 танків, 20 ББМ та 472 БПЛА.

На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

На півдні ворог активно застосовує дрони проти мирного населення

росіяни застосували 117 FPV-дронів, 4 ударних БПЛА типу «Ланцет», скинув з БПЛА різних модифікацій 242 осколкові боєприпаси проти мирного населення прифронтових територій Дніпропетровської, Запорізької, Херсонської та Миколаївської областей.

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

У Силах оборони пояснили, чому росіяни рідко ризикують з КАБами на Херсонщині

Речниця Сил оборони півдня полковник Наталія Гуменюк прокоментувала ситуацію із запуском російських керованих авіабомб у Херсонській області.

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

В Україні майже 37 тисяч осіб вважаються безвісти зниклими за особливих обставин

Майже 37 тисяч осіб вважаються зниклими безвісти за особливих обставин через збройну агресію росії проти України. Серед них діти, цивільні та військові.

Єгері знищили танк та БМП ворога

Єгері знищили танк та БМП ворога

росіяни спробували атакувати позиції 71-ї окремої єгерської бригади, але були покарані.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік із системного адміністрування

від 21000 до 51000 грн

Чернігів

Чернігівський зональний відділ ВСП

Радіометрист, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Одеса

Військова частина А2951

Інженер

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Водій-електрик такелажного відділення

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Вогнеметник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Водій в Збройні Сили України

від 20100 до 125000 грн

Охтирка, Сумська область